Интернет издање - вести се дневно ажурирају
  • Јевтић и Делави: Дијалог једини начин за решавање проблема
  • Вучић: Нећу стављати жиг на чело српског народа да бих се некоме допао

Прочитајте наше
штампано издање

Штампа

Дачић: Очекујем успешну недељу за Србију у УН

.

Први потпредседник владе и министар спољних послова Ивица Дачић најавио је данас у Њујорку бројне дипломатске активности наше делегације током заседања Генералне скупштине Уједињених нација ове седмице. "Биће ово веома напорна недеља али ја очекујем и једна веома успесна недеља за нас из Србије нарочито за нас који се бавимо питањем Косова и Метохије", рекао је Дачић.
Штампа

Тражићемо ново испитивање пред УН

.

Већ постоје два извештаја Уједињених нација из 2001. и 2002. године који показују да нема последица по здравље и заштиту животне средине. Други извештај демантовао је први и због њихових нејасноћа већина стручне и научне јавности те извештаје не сматра релевантним, због чега су они оспорени непосредно након њиховог објављивања - нагласио је др Лакетић
Штампа

(НЕ)ЈЕДИНСТВО

.

Пише: Рада Комазец 
 
Многи народи верују да нису у пресудним моментима постигли неопходан ниво националног јединства, Срби посебно. Док се други тога стиде, Срби као да се тиме поносе. Јесмо ли ми посебни и у чему се та посебност огледа? Јесмо ли најстарији народ, или смо небески? Никада се о томе нећемо сложити. О томе, као и о много чему другом, а несложни смо и око Косова. Неслога нас је коштала кроз историју, али никакву поуку из тога не извукосмо. Док самопроглашени, елитни интелектуалци сматрају, да је било каква подршка, било којој  државној власти, њих недостојна, обичан народ је на путу од апсолутне подршке актуелној власти до стрепње да их она не изневери.
Штампа

Јевтић и Делави: Дијалог једини начин за решавање проблема

.

Косовски министар за заједнице и повратак у оставци Далибор Јевтић и одлазећи амерички абасадор Грег Делави сагласили су се на састанку да је дијалог једини начин решавања проблема у односима Срба и Албанаца и да је важно да свако да допринос том процесу како би се дошло до решења у циљу стабилности и мира.
Једна од тема састанка била је и иницијатива за измене Закона о Косовским безбедоносним снагама, а Далибор Јевтић је изразио забринутост да се ради о процесу који је у овом тренутку непотребан и може успорити и утицати на друге важне процесе, посебно када је о дијалогу реч.
Положај српске и других невећинских заједница, актуелне политичке теме и сумирање свега што је у протеклом периоду урађено у сарадњи Министарства за заједнице и повратак и америчке амбасаде биле су теме о којима су разговарали.
Штампа

Делави: САД неће прихватити било какво решење

.

Сједињене Америчке Државе неће прихватити било какво решење које евентуално буде постигнуто између Београда и Приштине, посебно не оно којем недостаје демократски легитимитет, рекао је амерички амбасадор у Приштини Грег Делави.
Према његовим речима, косовска скупштина је та која треба да обезбеди демократски легитимитет. Додао је да посланици нису били у стању да обезбеде неопходну натполовичну већину за било шта што је било у вези са дијалогом.
"Коначно решење треба да буде одрживо и прихваћено од грађана обе стране, то јест да допринесе стабилности региона", рекао је Делави, који завршава своју дипломатску мисију у Приштини.
Штампа

Солана: У решавању питања КиМ кључну улогу имају Београд и Приштина

.

Није на Европској унији да диктира услове за решење питања Косова и јасно је да ће за било какав споразум о томе кључну улогу играти локалне власти, сматра бивши генерални секретар НАТО-а Хавијер Солана.
"Радећи последњих неколико месеци са шефицом европске дипломатије Федериком Могерини, председник Србије Александар Вучић и косовски председник Хашим Тачи убрзали су преговоре о томе, са циљем да се постигне коначан, свеобухватан и правнообавезујући споразум", објашњава Солана свој став у тексту на порталу Проџект синдикејт под називом "Добар подстрек за Балкан", преноси у пресклипингу Унмик.
Штампа

Вучић: Нећу стављати жиг на чело српског народа да бих се некоме допао

.

Председник Србије и лидер СНС-а Александар Вучић је рекао да никад неће да ставља жиг на чело српског народа да би се некоме допао. Вучић се обратио на седници Главног одбора СНС-а у центру "Сава" где је предложио да се ванредна скупштина странке одржи следеће године. Истиче да је Србија данас најбоља у региону по питању раста, јавног дуга и стања у буџету...
Александар Вучић је рекао да постоји велика бојазан због, како је навео, жестоко супротстављених интереса великих сила и зато што нико не може да предвиди шта ће се догодити за 10, 15, 20 дана.

ЈЕДИНСТВО
 

Издаје: Установа за новинско-издавачку делатност "Панорама"

Редакција "Јединства"
Приштина - Косовска Митровица
Ослобођење 1
тел: 028-497-333
тел/факс: 028-497-339

Представништво у Грачаници
тел: 038-64-282

Представништво у Београду, Крунска 44
тел: 011-3237-298

ФОТО галерија