Интернет издање - вести се дневно ажурирају
  • Приштина: Међуминистарска Комисија за повратак
  • Стојановић:Никако преко медија о формирању косовске војске
  • Маргаљ: Шпанија никада неће признати Косово
  • Важно да протест Албанаца не буде усмерен против СПЦ
  • Појачано обезбеђење у Дечанима

Прочитајте наше
штампано издање

...c
...c
...c
Штампа

Појачано обезбеђење у Дечанима

.

У Дечанима је за подне заказан протест Албанаца због потврде косовског уставног суда да 24 хектара земљишта припада манастиру Високи Дечани. Иако је најављен мирни скуп, КФОР је појачао своје присуство око Високих Дечана.
Организатори протеста су најавили да ће он бити миран, али искуство на Косову учи да свако окупљање Албанаца, мотивисано међуетничким односима, може да прерасте у насиље, преноси РТС.
И објекти српске православне цркве су у ближој прошлости на Косову били мета напада Албанаца, тако да у Дечанима не треба искључити ниједан сценарио.
Штампа

УНС тражи поништење одлуке о избору директора РТК ДВА

.

Удружење новинара Србије и Удружење новинара Србије на Косову захтевају од Борда РТК да поништи одлуку о избору директора РТК 2 јер, изабрани кандидат Никола Крстић не испуњава услове предвиђене Законом.
У Удружењу подсећају да је Никола Крстић којег је Борд РТК јуче изабрао на функцију директора тог канала на српском језику био заменик председника општине Штрпце до 2015. године.
Штампа

Пројекат „Обнове“ катастарских података

.

Директор урбанизма, катастра, планирања и заштите животне средине Дејан Јовановић и шеф катастра Немања Спасић састали су се са представницима Агенције за катастар Косова и представницима Светске банке како би одржали састанак о пројекту „Обнове“ катастарских података. Циљ састанка огледао се у упознавању представника општинског катастра о имплементацији пројекта „Обнове“ катастарских података, који финансира Светска банка. Сав пројекат односи се на ажурирање графичких података у катастарском систему и њихово усклађивање са стањем на терену. Имплементација пројекта „Обнове“ катастарских података вршиће се у шест катастарских зона општине Грачаница.

Штампа

Срби се увек враћају Косову и на Косово Српске сестре на челу са Загорком Павловић која гот

.

Косовски божур је и ове године процветао на Газиместану. Није се зацрвенело божурово поље, као што зна, али је велика група расељених Срба која је 21. маја са Колом српских сестара из Приштине, на челу са Загорком Павловић, ишла из Београда, са даровима манастиру Бањска и на црквену славу Летњи Свети Никола у Приштини, имала прилику да евоцира успомене на Газиместану, познатом по Косовском боју и божуру. Цвету који је како предање и еп кажу изникао из крви косовских јунака после Косовског боја 28.јуна 1389. године.

Штампа

Приштина: Међуминистарска Комисија за повратак

.

У Приштини је данас одржано треће по реду заседање међуминистарске Комисије за повратак на коме су главне теме биле повратак расељених у насеља Мушотиште у Сувој Реци и „Брдо“ у Северној Митровици, као и усвајање предлога о формирању две радне подгрупе о решавању проблема личних докумената расељених лица у Црној Гори и Македонији.
Министар за заједнице и повратак Далибор Јевтић, који је и председавајући радном групом, рекао је да је усвајање ових предлога веома значајно јер би требало да допринесе бољем решавању проблема када је у питању повратак у ова два места, као и успешнијем решавању проблема расељених лица у Црној Гори и Македонији када су у птању лична документа.
Штампа

Маргаљ: Шпанија никада неће признати Косово

.

Министар спољних послова Шпаније Хозе Мануел Гарсија Маргаљ поручио је данас да та земља подржава територијални интегритет и суверенитет Србије и да никада неће признати независност Косова.
Маргаљ је, после састанка са министром спољних послова Србије Ивицом Дачићем, рекао да се ове године обележава 100 година од успостављања дипломатских односа две државе, као и да је за то један од кључних стубова шпанска подршка територијалном интегритету Србије.
Констатујући да Шпанија подржава и пут Србије ка чланству у Европској унији, Маргаљ је оценио да економски односи нису у складу са политичким, односно да су изузетно скромни и да би требало да се поправе.
Штампа

Стојановић:Никако преко медија о формирању косовске војске

.

Потпредседник владе и члан Српске листе на Косову Бранимир Стојановицћ изјавио је за косовски лист "Зери" да је та листа спремна да разговара о формирању косовских оружаних снага само кроз званичне састанке и никако преко медија.
"Зери" пише да лидери владајуће коалиције никада нису тражили од српских посланика да поџе оснивање оружаних снага.
Политички саветник косовског премијера Исе Мустафе, Фатон Абдулаху изјавио је за "Зери" да влада сматра да ће имати неопходну подршку "када дође време за доношење коначне одлуке о овом питању".
Представници опозиционих странака тврде да су изјаве косовске владе о формирању оружаних снага само "политичка маска", пише "Зери".

ЈЕДИНСТВО
 

Издаје: Установа за новинско-издавачку делатност "Панорама"

Редакција "Јединства"
Приштина - Косовска Митровица
Ослобођење 1
тел: 028-497-333
тел/факс: 028-497-339

Представништво у Грачаници
тел: 038-64-282

Представништво у Београду, Крунска 44
тел: 011-3237-298

ФОТО галерија