Интернет издање - вести се дневно ажурирају
  • Ђурић: Неопходан притисак Брисела на Приштину
  • Нема вечних губитника нити добитника
  • Хан: Србија у сваком погледу специјални случај
  • Вучић: Није смак света ако ја не формирам владу
  • Козарев: Да Приштина убаци Србију у свој устав

Прочитајте наше
штампано издање

...c
...c
...c
Штампа

Грачаница: Превентивним мерама спречене поплаве већих размера

.

Ситуација на територији општине Грачаница је стабилна и нема значајних промена у стању на терену након јучерашњих обилних падавина. У Угљару услед пораста водостаја реке Приштевке поплављен део дворишта пар домаћинстава.
Веће штете на територији општине Грачаница избегнуте су захваљујући превентивним мерама које је локална самоуправа преузела прошле године подизањем насипа, чишћењем, проширењем и продубљивањем речних корита у свим местима. Представници општине Грачаница истичу да су предузете мере дале резултате и наглашавају да је превентива основ заштите од поплава.

Штампа

Рођени први близанци

.

Породилиште у Косовскопоморавском  селу  Пасјану
                        

У породилишту у Косовскпоморавском селу Пасјану, уочи празника Сабор Светог архангела Гаврила,  25 јула рођени су први близанци. На свет их је донела пресрећна мајка 25. годишња Гордана Митровић из Партеша. Најпре је родила дечака, а пет минута касније и девојчицу. Порођај је обавио тим са др Богољубом Вељковићем на челу и све је протекло без проблема. До сада је у овом породилишту, а уназад око годину дана рођено четрдесетак беба.Отварање породилишта помогла је Влада Републике Србије која је обезбедила опрему. Отварању овог пордилишта присуствовао је лично српски премијер Александар Вучић.
                                                                                                                                                                                 С.И.

 

Штампа

"Да приближимо исток Србије Београду"

.

На опаску аустријског амбасадора у Србији Јоханеса Ајгнера да је пријатно изненађен што га је приликом доласка у Голубац дочекала музика валцера "На лепом плавом Дунаву", који је незванична химна Аустрије, Вучић је приметио да је то зато што велики број становника тог краја Србије живи у Аустрији. "За њих је валцер као домаће коло", нашалио се Вучић.
Тунел и обилазницу отворили су мандатар за састав нове Владе Србије Александар Вучић, шеф Делегације Европске уније (ЕУ) у Србији Мајкл Девенпорт и амбасадор Аустрије у Београду Јоханес Ајгнер.
Штампа

Капацитет двадесет пет тона рибе годишње

.

Отворен рибњак 'Раловић' у селу Мошница код Сочанице
 
Идеја Мома Раловића од пре двадесет година, да на свом имању у селу Мошница на око шест километара од Сочанице подигне сопствени рибњак се остварила.Од пре месец дана у три од седам базена овог рибњака унета је рибља млађ и за три месеца прва конзумна пастрмка одавде стиже на тржиште.

Штампа

Ходочасници из Лесковца и Јагодине светињи у походе

.

Прослава празника Сабор светог архангела Гаврила у манастиру Драганцу
                          
 Сабор Светог Архангела Гаврила, традиционално је 26. јула прослављен у средњевековној задужбини цара Лазара , манастиру Драганцу у Косовском Поморављу. Вечерљу литургију уочи празника служио је епископ Рашко Призренски, Теодосиије, док је јутарњу литургију служио свештеник Ранђел Денић са свештенством и монасима манастира. Ове године светињи у походе на празник дошла је већа група ходочасника из Јагодине и Лесковца. Многи су међу њима походили Косовско Поморавље и Драганац  први пут.
Штампа

На својој земљи у својој светињи

.

 На темељима порушеног манастира Светих архангела у Бузовику код Витине служена света литургија на празник Свегог архангела Гаврила
                               
Након девет година на православни празник Сабор  Сетог архангела Гаврила, 26.јула, на рушевинама  средњевековног манастира Светих архангела у селу Бузовкку код Витине служена је света литургија, на коју се окупио већи број Срба  из оближњег Бинча и других села у околини.
Штампа

Хан: Србија у сваком погледу специјални случај

.

Он је навео да је Србија специјалан случај како због централног положаја на Балкану, тако и по томе што даје важан допринос Берлинском процесу, који служи, поред реализације заједничких пројеката у региону и важном помирењу.
Хан је у интервјуу бечком дневнику "Стандард" казао да Србија у многим областима може дати импулсе целом региону. 
"Међутим не мозете игнорисати емоционално стање становништва. У Скопљу морамо прићи решавању питања имена Македоније, што ћемо и учинити. Чак и у Босни и Херцеговини ствари напредују. Динамика је у реду", објаснио је Хан. 
На питање да ли постоји опасност, због актуелне кризе, да Унија изгуби земље Балкана зато што нико неће да прими нове чланице, он је истакао да постоји забринутост земаља кандидата, после референдума у Великој Британији. 

ЈЕДИНСТВО
 

Издаје: Установа за новинско-издавачку делатност "Панорама"

Редакција "Јединства"
Приштина - Косовска Митровица
Ослобођење 1
тел: 028-497-333
тел/факс: 028-497-339

Представништво у Грачаници
тел: 038-64-282

Представништво у Београду, Крунска 44
тел: 011-3237-298

ФОТО галерија