Интернет издање - вести се дневно ажурирају

ДРУШТВО

Штампа

Дачић: Очекујем успешну недељу за Србију у УН

Први потпредседник владе и министар спољних послова Ивица Дачић најавио је данас у Њујорку бројне дипломатске активности наше делегације током заседања Генералне скупштине Уједињених нација ове седмице. "Биће ово веома напорна недеља али ја очекујем и једна веома успесна недеља за нас из Србије нарочито за нас који се бавимо питањем Косова и Метохије", рекао је Дачић.
Штампа

Тражићемо ново испитивање пред УН

Већ постоје два извештаја Уједињених нација из 2001. и 2002. године који показују да нема последица по здравље и заштиту животне средине. Други извештај демантовао је први и због њихових нејасноћа већина стручне и научне јавности те извештаје не сматра релевантним, због чега су они оспорени непосредно након њиховог објављивања - нагласио је др Лакетић
Штампа

Јевтић и Делави: Дијалог једини начин за решавање проблема

Косовски министар за заједнице и повратак у оставци Далибор Јевтић и одлазећи амерички абасадор Грег Делави сагласили су се на састанку да је дијалог једини начин решавања проблема у односима Срба и Албанаца и да је важно да свако да допринос том процесу како би се дошло до решења у циљу стабилности и мира.
Једна од тема састанка била је и иницијатива за измене Закона о Косовским безбедоносним снагама, а Далибор Јевтић је изразио забринутост да се ради о процесу који је у овом тренутку непотребан и може успорити и утицати на друге важне процесе, посебно када је о дијалогу реч.
Положај српске и других невећинских заједница, актуелне политичке теме и сумирање свега што је у протеклом периоду урађено у сарадњи Министарства за заједнице и повратак и америчке амбасаде биле су теме о којима су разговарали.
Штампа

Делави: САД неће прихватити било какво решење

Сједињене Америчке Државе неће прихватити било какво решење које евентуално буде постигнуто између Београда и Приштине, посебно не оно којем недостаје демократски легитимитет, рекао је амерички амбасадор у Приштини Грег Делави.
Према његовим речима, косовска скупштина је та која треба да обезбеди демократски легитимитет. Додао је да посланици нису били у стању да обезбеде неопходну натполовичну већину за било шта што је било у вези са дијалогом.
"Коначно решење треба да буде одрживо и прихваћено од грађана обе стране, то јест да допринесе стабилности региона", рекао је Делави, који завршава своју дипломатску мисију у Приштини.
Штампа

Солана: У решавању питања КиМ кључну улогу имају Београд и Приштина

Није на Европској унији да диктира услове за решење питања Косова и јасно је да ће за било какав споразум о томе кључну улогу играти локалне власти, сматра бивши генерални секретар НАТО-а Хавијер Солана.
"Радећи последњих неколико месеци са шефицом европске дипломатије Федериком Могерини, председник Србије Александар Вучић и косовски председник Хашим Тачи убрзали су преговоре о томе, са циљем да се постигне коначан, свеобухватан и правнообавезујући споразум", објашњава Солана свој став у тексту на порталу Проџект синдикејт под називом "Добар подстрек за Балкан", преноси у пресклипингу Унмик.

ЈЕДИНСТВО
 

Издаје: Установа за новинско-издавачку делатност "Панорама"

Редакција "Јединства"
Приштина - Косовска Митровица
Ослобођење 1
тел: 028-497-333
тел/факс: 028-497-339

Представништво у Грачаници
тел: 038-64-282

Представништво у Београду, Крунска 44
тел: 011-3237-298

ФОТО галерија