Интернет издање - вести се дневно ажурирају

РЕПОРТАЖЕ

Штампа

Челична спона која спаја недељиво

 Дуго после 1999. године није постојала ниједна железничка линија из централне Србије за Косово и Метохију. Због оштећења пруге и железничких мостова према Косову возови нису функционисали за јужну српску покрајину. Тек почетком 2006. године успостављена је прва железничка линија Краљво - Звечан,  а воз Краљево - Косовска Митровица саобраћа редовно од 25. октобра 2013. године  када је отворена  железничка станица Косовска Митровица – Север. Срби из Косовске Митровице се присећају када су из овог града путовали путничким, брзим, пословним, експресним и међународним возовима до Београда и даље.
Штампа

Брана и ХЕ ''Газиводе'' припадају српском народу

Брана почела да се гради почетком јула 1972. а акумилација почела да се пуни децембра 1977. године. Српска домаћинства још нису остварила правичну надокнаду за одузету земљу. Када су у суботу рано ујутру, 4. августа, оклопна возила америчког Кфора прошла кроз Зубин Поток настало је узнемирење грађана не само Зубиног Потока већ и свих Срба на северу Косова. Обавештајни подаци су најављивали  да ће Албанци заузети Хидроцентралу ''Газиводе'' и трафо ''Валач'' у Житковцу код Звечана. Но, Кфор је из предострожности дошао испред хидроцентрале и бране, као и испред велике трафостанице у Валачу код Звечана. 
Штампа

Безбедност, страх и сталне пљачке Албанаца зауставили повратак Срба на КиМ

Већ деценију у новоизграђене куће за повратнике у Новом Селу код Вучитрна,  селу Подгорце код Косовске Витине и Зочишту код Ораховца нико се није вратио.  Куће  све до једне опљачкане па демолиране. У Свињару са 135 кућа само једна повратничка породица, Бабљаку од 52 обновљене куће повратници тек у седам кућа Недост
атак безбедности и слободе кретања, немогућност запошљавања, узурпирана имовина... су зид спотицања што се расељени Срби са Косова и Метохије не враћају.
Штампа

Злочин који никада нећемо заборавити

Злочин над недужним људима оставио је дубок траг на сваког од њих и нема дана да се не сете неког од настрадалих. Спортско игралиште, где се догодио најновији инцидент са Албанцима, носи име једног од жетеоца – Миодрага Тепшића Коте

Штампа

ГОДИНЕ ПРОЛАЗЕ А БОЛ ОСТАЈЕ

ДРАГИЦА БОЖАНИЋ, ЗА „ЈЕДИНСТВО” О ДВАДЕСЕТОГОДИШЊОЈ АГОНИЈИ ОД КИДНАПОВАЊА И УБИСТВА СИНА И СУПРУГА

Те целе ноћи слушали смо јауке и крике мушкараца које су тукли и мучили. Молила сам Бога да ми не ударају дете. Када родитељ наџиви своје дете, то за њега више није живот, него пакао – каже ова унесрећена мајка Стотине Српкиња плакало је слушајући исповест тугујуће мајке и супруге чији су најмилији страдали верујући у другог човека и његову реч. Ова мајка, са страшном судбином, која је била у заточеништву терориста ОВК и којој су киднаповали и убили сина, супруга, девера и комшије изазвала је епатије народа и као сведок открила истину о зверствима шиптарских терориста и њихових ментора који су споразумом, односно уценом и забраном ОЕБСА да војска и полиција не смеју напуштати касарне и полицијске станице, отворено дали простор терористичкој ОВК за масовна киднаповања и убиства српског народа. 

ЈЕДИНСТВО
 

Издаје: Установа за новинско-издавачку делатност "Панорама"

Редакција "Јединства"
Приштина - Косовска Митровица
Ослобођење 1
тел: 028-497-333
тел/факс: 028-497-339

Представништво у Грачаници
тел: 038-64-282

Представништво у Београду, Крунска 44
тел: 011-3237-298

ФОТО галерија