Интернет издање - вести се дневно ажурирају

РЕПОРТАЖЕ

Штампа

Обнављање духовне и братске везе

Изложба фотографија „У сусрет руском цару” отворена је у сали Дома културе у Ораховцу, на  Младенце, у среду, 22. марта у 19 часова. Одржавање изложбе је благословио игуман манастира Свети Врачи у Зочишту архимандрит Стефан, заједно са парохом ораховачким оцем Вељом Стојковићем. Окупио се велики број људи, а на велику радост организатора, дошла су и сва деца која живе у српском делу Ораховца. Ораховац је, захваљујући сарадњи Сретењског манастира из Москве и јеромонаха оца Игнатија Шестакова са Гимназијом у Ораховцу,  прво место на Косову и Метохији где су изложене фотографије из породичног албума царске породице Романов.
Штампа

Убице и даље на слободи

Једна од највећих трагедија на Косову и Метохији, и уједно један од највећих злочина над Србима од доласка међународне мисије, догодио се 16. фебруара 2001. године. Тада је у близини административног прелаза Мердаре у ваздух дигнут аутобус „Ниш-експреса” који је саобраћао на релацији Ниш-Грачаница. У разнесеном аутобусу је било више од 50 путника а званични број настрадалих је 12, од којих и двогодишњи Данило, док је 43 путника повређено.  Од тада је прошло 16 година а породице настрадалих, као и они који су трагедију преживели, нису задовољни ничим што је до сада урађено а односи се на проналажење и кажњавање криваца. 
Штампа

Незапосленост највећи проблем

На крајњем истоку  Косова и Метохије, угнежден у подножју брда што се пружају изнад  дела тока Криве Реке налази се град Косовска Каменица, који већ дуже време има статус општине и административно припада региону Косовског Поморавља. Ово је један од градова у поменутом региону у коме живи значајан број Срба,  а како се може чути од Срба који живе у њему и околини, може се причати српски без страха да ће се због тога доживети нека непријатност, нарочито у ужем језгру града. 
Штампа

Школа са дугом традицијом

Основна школа „Краљ Милутин” у Грачаници једна је од ретких у овом делу Косова и Метохије која након 1999. године има тренд повећања ученика. Школску 1998.-‘99. годину завршило је укупно 460 ђака док у овој школској години наставу слуша укупно 687 ученика.У истуреном одељењу у Кишници има 20 ученика, док је ове године у први разред уписано 92 малишана. После 40 година, ове школске године формирано  је четврто одељење петог разреда. Према речима директора Владимира Милкића, са децом ради високо квалификован наставни кадар. -Број ђака се повећава из године у годину,  али морам да поменем да последњих година то значи да се у школама око Грачанице број ученика осипа, односно да та деца прелазе у нашу школу јер су се са родитељима преселили из, на пример, Липљана, Угљара или других места у Грачаницу, каже директор Милкић.
Штампа

Шетња сликарством и сећањима

Спојило се старо и ново. Кроз векове рушен и обнављан, Призрен је живео и опстајао, људи се у њему смењивали, живели и умирали. Данас у овом граду који је увек важио за град у којем доминира толеранција међу народима и верама, најмање има Срба, оних који су средњовековни Призрен и градили

ЈЕДИНСТВО
 

Издаје: Установа за новинско-издавачку делатност "Панорама"

Редакција "Јединства"
Приштина - Косовска Митровица
Ослобођење 1
тел: 028-497-333
тел/факс: 028-497-339

Представништво у Грачаници
тел: 038-64-282

Представништво у Београду, Крунска 44
тел: 011-3237-298

ФОТО галерија