Интернет издање - вести се дневно ажурирају

КУЛТУРА

Штампа

„Судија у рату и миру – сведoчим“

Даница Маринковић, судија Апелационог суда у Крагујевцу, у пензији, објавила књигу
            
Роман представља сведочење судије Данице Маринковић везано за посао који је обављала као судија Окружног суда у Приштини.     Промоција ће се одржати 20. марта у 18. сати у Руском Дому 
Штампа

Могућност за исказивање талента

Отворена школа цртања и сликања у Лепосавићу
 
Тромесечна школа цртања и сликања одржава се у Центру за културу ''Сава Дечанаћ' у Лепосавићу и бесплатна је.
Лепосавић,6.марта-Почела је са радом школа цртања и сликања у галерији Центра за културу ''Сава Дечанаћ' у Лепосавићу у тромесечном трајању,а има за циљ да љубитељима ликовних техника пружи могућност да искаћу свој таленат.Пројекат се организује у склопу развоја цивилног друштва у овој општини,а под покровитељством НВО ''Иновеј'',Словачке невладине организације''Слованеј'' и НВО ''АСЕД''.
Штампа

За једно вече филм видело хиљаду људи

''Зона Замфирова'' у Грачаници
 
Филм ''Зона Замфирова'' редитеља Југа Радивојевића премијерно је приказан у Грачаници. Љубавна прича између Зоне Замфирове, чорбаџијске ћерке, и кујунџије Манета победила је све, па и класне препреке патријархалне чаршије. Драматични развој ситуације, испреплетане причама осталих ликова, уноси елементе комедије у ову романтичну, мелодрамску причу с почетка 20. века, која се одвија у живописној чаршији на југу Србије, пуној боја, мириса и звукова традиције. Начин на који је испричана њихова прича у другом делу филма,после свадбе, допала се публици у Грачаници, па отуда на крају филма громогласан аплауз и овације глумцима који су јој се поклонили. 
Штампа

Исконски зов повратка у Призрен

Промоција збирке песама „Пођите са мном“ Наде - Хаџиперић у крипти цркве Св. Марка
                              
Друга књига поезије Наде - Хаџиперић „Пођите са мном“ је једна велика ода православљу и ода брачној љубави. Књига у којој се слави живот, и љубав, у којој се пева о манастирима, новим венчањима и крштењима која се ипак дешавају у Призрену. Та збирка поезије „Пођите са мном“ свечано је представљена у пространој крипти цркве Св. Марка у Београду која је била претесна да прими велики број гостију који су дошли и нетеремице слушали песме и све што је речено о новој поетској збирци Наде -Хаџиперић. 
Штампа

Нова рустична ношња за прву поставу

Велики допринос културном животу Ибарског Колашина даје КУД „Мокра Гора”, основано давне 1939.године. Од самог почетка оснивања Друштва њиме су руководили Огњен Гано Поповић, Јеро Милић, Власто Милентијевић, Голуб Јовановић, Марија Петронијевић, Љупче Обрадовић, а од 1980.године овим културно-уметничким друштвом руководи Милован Мики Велимировић. Милован Велимировић рођен је 1964. године. Он већ 37. година успешно води КУД „Мокра Гора”, са којим је постигао изузетне резултате у земљи и у иностранству. Организатор је бројних културно уметничких програма на Косову и Метохији. Координатор је Кореографа Косова и Метохије, члан Удружења кореографа народних игара Србије. Добитник је многих признања. Велимировић је руководилац огромне воље и енергије коју преноси и на чланове друштва. Са њим је задовољство радити, кажу „његови” играчи.

ЈЕДИНСТВО
 

Издаје: Установа за новинско-издавачку делатност "Панорама"

Редакција "Јединства"
Приштина - Косовска Митровица
Ослобођење 1
тел: 028-497-333
тел/факс: 028-497-339

Представништво у Грачаници
тел: 038-64-282

Представништво у Београду, Крунска 44
тел: 011-3237-298

ФОТО галерија