Интернет издање - вести се дневно ажурирају

КУЛТУРА

Штампа

Песници су чувари језика и национа

Песници са Косова и Метохије на Београдским међународним сусретима писаца у УКС

У ово постцивилизацијско време када су речи – домовина, правда, истина прогнане из нашег речника, песници остају цивилизацијска барикада  резисторији времена, рекла је др Даница Андрејевић                     

Штампа

Србија је тамо где је њена култура

Ансамбл народних песама и игара ''Венаћ' из Приштине, тренутно измештен у Грачаници, постији више од  50 година. Уз београдски ансамбл ''Коло'', једини је такве врсте у Србији. У бившој СФР Југославији, такви ансамбли су постојали још у Загребу и Скопљу. И они су, као и земља у којој су основани, претурили преко главе доста тога али су и даље у мисији скупљања, чувања и презентовања културног наслеђа са Косова и Метохије кроз песму, игру, музику и обичаје. Да то раде професионално, али и срцем, показали су на годишњем концерту одржаном у Дому културе у Грачаници. Шта је вредно помена у периоду између њихова два годишња концерта питали смо директора Снежану Јовановић. 
Штампа

До краја сезоне још две премијере

''ДАНТОНОВА СМРТ'',  НОВА ПРЕДСТАВА НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА ИЗ ПРИШТИНЕ
 
За почетак нове сезоне Народно позориште из Приштине са седиштем у Грачаници припрема нову представу. Ова установа културе је поводом тога одржала конференцију за новинаре у Дому културе Грачаница, најавивши почетак проба за представу „Дантонова смрт” Георга Бихнера у режији Мауриси Фареа. „Дантонова смрт” представља један од најзначајнијих драмских текстова епохе романтизма и за тему има догађаје током Француске буржоаске револуције. 
Штампа

Интергација младих у културне токове

Седмодневна “Школа филмске магије“ у Грачаници
 
У оквиру школе биће организовани седмодневни курсеви из разних области филмске индустрије: филмске режије, глуме, сценарија, филмске продукције, камере, монтаже
Дом културе Грачаница у сарадњи са "Гаргантуафилмс“ из Београда организују "Школу филмске магије 3" у Грачаници од 24. до 30. августа , а пријавање за учеснике је  од 14. до 23. августа  ове године.
Штампа

Награда „Еуридикин венац“ Радосаву Стојановићу

Међународни песнички сусрети „Орфеј на Дунаву“ у Костолцу
           
Песнику је награда припала за најлепшти љубавни стих и песму „ Кад би љубави било“
На овогодишњим, петим по реду, Међународним песничким сусретима „Орфеј на Дунаву 2017“ одржаним у Костолцу, песник Радосав Стојановић добио је награду „Еуридикин венац“ која се додељује за најлепши љубавни стих. Њему је ова награда додељена за најбољу песму – најлепши љубавни стих „Кад би љубави било“. 

ЈЕДИНСТВО
 

Издаје: Установа за новинско-издавачку делатност "Панорама"

Редакција "Јединства"
Приштина - Косовска Митровица
Ослобођење 1
тел: 028-497-333
тел/факс: 028-497-339

Представништво у Грачаници
тел: 038-64-282

Представништво у Београду, Крунска 44
тел: 011-3237-298

ФОТО галерија