Интернет издање - вести се дневно ажурирају

КУЛТУРА

Штампа

Унела сове у Римски бунар

Изложба Естер (Зајми) Милентијевић на Калемегдану
                                   
Са ових радова избија мир и спокој, који исијава из људи који су пронашли своју суштину, рекла је Оља Шестаков, песникиња и критичар
Недавно је у галерији Београдска тврђава на Калемегдану, тачније у Римском бунару, уметница мр Естер (Зајми) Милентијевић имала изложбу под насловом Инсталације “Спиритуална еластичност“.  Естер Милентијевић је за ову прилику, користећи креативну метафору изразила своје емоције, на радовима са мотивом сове, које шаљу снажне визуелне поруке. Начин представљања сова  изазива и код примаоца порука разноврсне утиске и осећања. 
Штампа

Награда „Златни орфеј“ Новици Соврлићу

Са мајских сусрета писаца у дијаспори и Србији 
                   
На овогодишњим 22. Мајским сусретима писаца из дијаспоре и Србије који су одржани у Франкфурту, награда „Златни Орфеј“ додељена је и уручена песнику и књижевнику из Косовске Митровице Новици Соврлићу. Друга награда „Сребрни Орфеј“ припала је Горану Мракићу из Темишвара, а бронзану награду добио је Александар Саша Јовановић из Франкфурта. Мајски сусрети су одржани уз учешће књижевних стваралаца из Немачке, Аустрије, Румуније, Републике Српске, Француске, Швајцарске, Турске и Србије. 
Штампа

Нижу успешне представе

У последњих 17 година најугроженија категорија становништва у свим крајевима Косова и Метохије - где живе Срби - су деца и млади. Ограничена слобода кретања, страх и живот у гету ускратио им је много тога што имају њихови вршњаци из других крајева земље. Зато је обнављање рада дечије секције Аматерског позоришта „Јанићије Поповић”  2014. године  био пун погодак, јер су се многи ученици укључили у његов рад. Дечија секција тренутно броји више од 50 активних чланова подељених у три старосне групе. 
Штампа

Срби ће остати нација опредељена за Косовски завет

 Ковић је истакао како је централна улога Светог Саве и Светог Симеона у обликовању српске националне свести и да се уобличавање модерне српске нације може везати за период Пећке патријаршије. Њен снажан саставни део је Косовски завет који има средњовековне корене.

Штампа

Историја села је у основи историје народа

Библиотека  "Хронике села" КПЗ Србије представила своја издања на сцени Раша Плаовић
 
Културно-просветна заједница Србије представила је на сцени Раша Плаовић у Београду Библиотеку „Хронике села“ и Посебних издања, објављених 2015-2016. године. Значајно место међу овим издањима заузимају књиге које су сачинили ствараоци са Косова и Метохије. То су, поред осталих,  књиге професора Драгослава С.Ћетковића и Бранка В. Инића Век постојања и рада Комбината „Косово“ у Обилићу, Петра Јакшића, Липљан да се не заборави, у два издања, и Липљан Основна школа „Браћа Аксић“ 1866-2016. Затим четири књиге Радована Милића  под насловима: Деведесет година рада ОШ у Бабином Мосту, Племе Цурака и оснивање братства у њему, Животне стазе Светислава и Олге Милић из села Бабиног Моста на Космету, 

ЈЕДИНСТВО
 

Издаје: Установа за новинско-издавачку делатност "Панорама"

Редакција "Јединства"
Приштина - Косовска Митровица
Ослобођење 1
тел: 028-497-333
тел/факс: 028-497-339

Представништво у Грачаници
тел: 038-64-282

Представништво у Београду, Крунска 44
тел: 011-3237-298

ФОТО галерија