Интернет издање - вести се дневно ажурирају
Штампа

Митови су наше бесцен-благо

Постављено ИНТЕРВЈУ

Разговор с песником Селимиром Радуловићем, добитником Кондира Косовке девојке

Постмодерни традиционализам у Радулеовићевој поезији је певање иза завесе савременог света, који не зна за узрастање бића.
Селимир Радуловић (1953, Цетиње) објавио је осам песничких књига међу којима су: Последњи, дани (1986), Сан о празнини , О тајни ризничара свих суза,  Под кишом суза с Патмоса , О пастиру и камену са седам очију ; књиге изабраних песама: По лицу ноћи, Књига очева , Где Богу се надах, Извештај из земље живих , Светло из очеве колибе (2011) и књиге изабраних и нових песама: С виса сунчаног, страшног (1999), Као мирни и светли весник, Песма с острва сирочади (2010.). Аутор је пет антологија и књиге огледа „Светло из очеве колибе“ и других дела. Ове године Радуловић је у Грачаноци поводом Видовдана добиро награду „Кондир Косовке девојке“. За „Јединство“ говори о награди, поезији, косовском миту...

Штампа

Страх за безбедност и егзистенцију кочи повратак у Метохију

Постављено ИНТЕРВЈУ

До несрећних ратних дешавања у општини Клина живело је око 8 500 Срба док сада у самом граду и петнаестак села живи свега око 500 становника српске националности. Осим породицама са децом у којима ни један од родитеља није запослен и којима су једина примања социјална помоћ или минимална примања од пољопривреде, најтеже је старим лицима која су и најбројнија”. Овим речима, Божидар Шарковић, председник Привременог органа општине Клина у разговору за „Јединство” описује тренутни положај и број становника у овој метохијској општини, напомињући да је један од најзначајнијих догађаја за живот и наду у опстанак на овом подручју био отварање основне школе у селу Видања прошле године изграђене средствима Владе Србије а посредством Канцеларије за КиМ.

Штампа

Императив је да Косово и Метохију посматрамо рационално

Постављено ИНТЕРВЈУ

Европљанима, пре свих водећим земљама ЕУ, попут Немачке и Француске, циљ је да нема „замрзнутог конфликта“ Бојим се да поуке из историје не извлачимо. Још увек доминира готово секташко странчарење и дубоко политичко нејединство. Обесмишљавање функције председника Србије је у интересу фрустрираних политичких губитника свих идеолошких боја и ником више-рекао ја Станковић

Штампа

Верујем у љубав и вечно трајање душе

Постављено ИНТЕРВЈУ

Драгана Лилић, дипломирани драматург и новинар

Драгана Лилић, драматург и новинар имала је само 16 година, када је са мајком и сестром морала да напусти Приштину 1999. године. Прогон из роднг града доживела је као измештање сопственог живота из саме себе. Као малу смрт из које је била приморана на будност и акцију јер је живот требало успоставити из почетка. По доласку у Београд уписала је Академију уметности и после дипломирања добила звање дипломирани драматург. Међутим , једнако је желела да буде новинар. Разговарамо о њеном животном путу после Приштине.

Штампа

Кључни проблем је политичка нестабилност у Приштини

Постављено ИНТЕРВЈУ

Ана Брнабић је политички мудар потез, који није дозволио да дође до конфронтације интереса  имајући у виду притиске које имамо са Запада  у односима  са  Русијом. Опет са руске стране  да се сачувају ти добри односи и да интерес Русије буде овде одбрањен. Трећа ствар која је најважнија да у тој конфронтацији не дође до  угрожавања  наших  националних  интереса. Јер, „када се слонови бију страда  трава” и постојала је опасност да се тако деси- - каже  Зоран Миливојевић, каријерни дипломата, одговарајући на питање „Јединства” како види потез председника Вучића да Ана Брнабић буде на челу Владе Републике Србије и додаје, „то је прво, нестраначка личност друго, ради се о континуитету Владе и континуитету политике коју је спроводила Влада, када је председник Вучић био премијер.

ЈЕДИНСТВО
 

Издаје: Установа за новинско-издавачку делатност "Панорама"

Редакција "Јединства"
Приштина - Косовска Митровица
Ослобођење 1
тел: 028-497-333
тел/факс: 028-497-339

Представништво у Грачаници
тел: 038-64-282

Представништво у Београду, Крунска 44
тел: 011-3237-298

ФОТО галерија