Интернет издање - вести се дневно ажурирају
Штампа

Од Девине воде до манастира Мајке Божије Тројеручице

 Цела историја Косова и Метохије је борба за српски идентитет. Ова наша Голгота је темељ за Васкрсење у Богу. Никако не смемо да заборавимо корен и темељ самог српског идентитета што и јесте наше Косово и Метохија, каже отац Фотије у разговору за наш лист На северу Косова и Метохије, са десне стране пута који од Звечана води ка Зубином Потоку, налази се манастир Девина вода. Оснивање манастира се везује за постојање истоименог извора у подножју ,,Девиног брда“ у близини “„Девине ливаде“. 

Штампа

ФОРМИРАЊЕ „ВОЈСКЕ КОСОВА” ЈЕ ДУГОРОЧАН ПРОЦЕС

Приштина је одлучила да формира војску и то ће да учини . У преговарачком процесу не би требало да се повлаче потези који би наметали коначна решања, нарочито око осетљивих питања . Јер, зашто онда излазите на преговоре, уколико шаљете поруку да нисте спремни да разговарате рационално о нечему што се зове компромис. Другачијег решења нема. 

Штампа

ПРИШТИНА ДЕСТАБИЛИЗУЈЕ ЦЕО РЕГИОН

Када би Запад хтео да интервенише у складу са својим могућностима и онако како контролише ситуацију у Приштини, те би мере биле скинуте истог дана Србија неће признати независност Косова. То је потпуно јасно и на тој основи нико не би требало да гради неку будућу позицију и да планира  некакве озбиљне преговоре о коначном решењу. То што Харадинај  каже не зависи од његове одлуке, већ зависи од  западних спонзора, као и косовска независност и косовска власт. Дакле, да будем прецизан, ради се о њиховој политичкој вољи и стварном политичком интересу. 

Штампа

ЗАЛИХЕ КИСЕОНИКА ЈОШ НЕДЕЉУ ДАНА

 Са првим увођењем царине од 10 одсто на српску робу коју је Приштина увела 7. новембра, а нарочито када је 21. новембра увела 100 одсто порез на српску робу, која улази на Косово и Метохију, Срби и српске институције у јужној српској покрајини изложени су непоштовању елементарног људског права од стране Приштине, права на живот. Овакви потези Приштине погађају најдиректније Србе на Косову и Метохији, нарочито на северу, који се скоро стопостотно снабдевају из Србије. Од српских институција погођен је нејвише Клиничко- болнички центар, једина референтна здравствена установа у којој се Срби, али и други са КиМ, стационарно лече. Разговарали смо са директором Клиничко-болничког центра др Миланом Ивановићем о проблемима са којима се суочава ова здравствена установа након неразумних одлука Приштине.
Штампа

АЛБАНСКИ МЕНТОРИ ИГРАЈУ СЕ ЖИВОТИМА И СРБА И АЛБАНАЦА

Са једне стране на снази је очајнички покушај Приштине да се од Београда изнуди нека врста капитулације, што је сулуд и узалудан покушај, али примарни циљ је, и то је недвосмислено јасно, много опаснији, и своди се на намеру да се Срби на Косову и Метохији низом бруталних, антицивилизацијских притисака приморају да напусте своја огњишта, чиме би и Србија и српски народ били доведени пред свршен чин у сваком настојању да се изборе за своје легитимне интересе - казао је Марко Ђурић, директор Канцеларије за Косово и Метохију одговарајући на питање шта Приштина жели да постигне овим мерама и додаје: - Као што овај први план неће успети, тако се неће остварити ни снови приштинских шовиниста о етнички чистом Косову, јер наш народ и на Косову и Метохији и у централној Србији спреман је да се свим демократским средствима солидарно бори до победе - рекао је директор Ђурић. 

ЈЕДИНСТВО
 

Издаје: Установа за новинско-издавачку делатност "Панорама"

Редакција "Јединства"
Приштина - Косовска Митровица
Ослобођење 1
тел: 028-497-333
тел/факс: 028-497-339

Представништво у Грачаници
тел: 038-64-282

Представништво у Београду, Крунска 44
тел: 011-3237-298

ФОТО галерија