Интернет издање - архива
Штампа

Радимо на побољшању животног стандарда грађана

Континуирани контакт са структурама задуженим за безбедност веома је значајан за одржавање стабилне ситуације а економски стандард је један од најбитнијих услова за останак и опстанак на подручју наше општине .Уз  помоћ Канцеларије за Косово и Метохију, Привремени орган општине Косовска Митровица у протекле две године решио је преко 200 стамбених питања. Међународна заједница континуирано прати све оно што се дешава не само на простору Косовске Митровице него и на подручју читавог Косова и Метохије-истиче председник Спирић
И даље смо јако трусно подручје када су у питању безбедносне прилике  на територији општине Косовска Митровица. На жалост и за време преговора безбедносна ситуација с времена на време има различите турбуленције. У сваком случају општина Косовска Митровица и житељи наше  општине безусловно верују Влади Републике Србије и председнику Владе Александру Вучићу у смислу преговора, и сматрамо да ће ти преговори допринети да сви на овом подручју стварају,  живе и унапређују у миру и  једној  стабилној  ситуацији. Овим речима, Александар Спирић, председник Привременог органа Косовске Митровице описује  тренутну безбедносну  ситуацију на подручју  општине  која ове недеље обележава градску  славу светог Димитрија. И док објашњава да  је  континуирани контакт са структурама задуженим за безбедност веома значајан за одржавање стабилне ситуације,  председник Спирић истиче  и  веома значајном присутност Канцеларије за  Косово и Меотхију и директора Марка Ђурића, који су каже присутни не само на подручју Косовске Митровице него и  целе Покрајине.  
-Уз њихову  помоћ, сугестије и логистику  успевамо да пребродимо све оно што је тешко и оно за шта је потребна помоћ државе, у смислу техничке помоћи и безбедности. Такође, Привремени орган општине Косовска Митровица се труди да континуирано помаже све јавне установе чији је оснивач општина како би њихова функционалност била на највишем могућем нивоу. Наиме, општина Косовска Митровица кроз све те институције упошљава много људи који својим радом доприносе унапређењу стандарда на територији наше општине. Ми се трудимо да нашу енергију усмеримо ка вођењу социјалне политике у чему и успевамо и сматрамо да ће политика коју водимо омогућити да Косовска Митровица поврати духовност и стабилност коју је некада имала.
 
Економска ситуација је такође један од кључних услова за живот и опстанак Срба на читавом Косову и Метохији, па и у Косовској Митровици. Да ли сте задовољни економским стандардом суграђана и шта би променили у том смислу како би се побољшао њихов стандард?
 
-Економски стандард је један од најбитнијих услова за останак и опстанак на подручју наше општине. Установе чији је оснивач општина Косовска Митровица запошљавају значајан број наших суграђана али  и здравство и просвета чине да економски стандард  буде на једном нормалном нивоу. Ми се трудимо у сарадњи  са Канцеларијом за Косово и Метохију да обезбедимо што боље услове грађанима који желе да покрену свој сопствени бизнис како би на неки начин омогућили раст економског стандарда у нашој општини. Такође, у сарадњи са Међуопштинским центром за социјални рад, наша општина  континуирано помаже социјално угроженим случајевима и  онима  којима је помоћ неопходна.  На тај начин трудимо се да одржимо равнотежу запослених и незапослених. Покушавамо и са Националном службом за запошљавање да обезбедимо неке нове могућности када је у питању запошљавање младих људи. Напоменућу и то да у оквиру наше општине функционише и Клуб за тражење посла,  чија су врата отворена за све оне који би желели професионално да се оријентишу у одређеном правцу. У клубу раде професионални едукатори који са њима разговарају, држе предавања и радионице да би их оспособили у смислу социјалних вештина како би се они на прави начин снашли у одређеном послу и сматрамо да ће много младих људи у периоду који је пред нама почети да ради у својим професијама. Напоменућу и то да општина Косовска Митровица упошљава многе младе људе кроз одређене програме, јавне радове, стручно усавршавање и на тај начин дајемо шансу младим људима кроз одређене финансијске подстицаје да се стручно усаврше, да се опробају у одређеном послу и да на крају буду комплетно формирани кадрови који су нашој општини и те како битни. 
 
Познато је да Срби на Космету живе  углавном од примања која добијају из буџета Србије. Каква је ситуација са покретањем малих, породичних предузећа?
 
- Општина Косовска Митровица је у више наврата имала активности у смислу помоћи грађанима када је у питању покретање породичног бизниса. Сматрамо да само предузетништво представља један од веома битних предуслова за подизање економског стандарда, о чему сам мало пре говорио. Заправо, Канцеларија за Косово и Метохију и локална самоуправа покушавају кроз различите подстицаје и пројекте да ангажују што више људи који имају одређене породичне бизнисе и са одређеним субвенцијама им помогну да покрену своје послове и на тај начин обезбеде егзистенцију и успешну будућност за своје породице. Оно што је веома битно јесте да се ради не само у том смислу, већ се ради и на подстицању привреде и пољопривреде на подручју наше општине. У више наврата наши суграђани су имали прилике да учествују на различитим конкурсима, где су се између осталог давале и пољопривредне машине, опрема за бављење пчеларством итд. Ми покушавамо да  помогнемо и подстакнемо све оне који су креативни и који желе да живе и раде од свог посла, да се обрате општини Косовска Митровица, Одељењу за привредне делатности и ми ћемо се потрудити на све начине да обезбедимо одређена средства, како би одређеним субвенцијама помогли људима који желе да се баве породичним бизнисом.
 
Познато је такође да Влада Србије издваја за изградњу стамбених објеката односно станова за младе брачне парове у већим срединама на КиМ, укључујући и Косовску Митровицу. Да ли је у том смислу било активности у току ове године и има ли планова за наредну годину?
 
 -Привремени орган Општине Косовска Митровица у протекле две године решио је преко 200 стамбених питања уз помоћ Канцеларије за Косово и Метохију, односно направљено је више од две стотине стамбених јединица. Подршка социјално угроженим породицама, младим брачним паровима као и младим стручним кадровима део је социјалне политике које се придржавамо и коју одговорно спроводимо на територији наше општине. Трудимо се да сваким даном проналазимо нова решења за стварање услова који ће омогућити многим људима  који желе да живе, раде  и граде своју будућност на подручју наше општине,  и да успешно  реше  проблем стамбеног питања. Само у  току ове године године у сарадњи са Канцеларијом за Косово и Метохију, односно Владом Републике Србије изграђено је више од 100 стамбених јединица. Очекујемо да ће континуитет у овом смислу бити настављен и током 2017. године и да ћемо коначно заокружити причу у смислу инфраструктуре која је предвиђена за житеље наше општине којима је потребна  помоћ у том смислу. Влада Републике Србије улаже значајна средства и велике напоре да обезбеди и омогући нормалан живот на подручју АП Косова и Метохије, а ми поред изградње стамбених јединица налазимо и друге начине за привремен или дугорочан смештај у смислу реконструкције, реновирања и стављања у функцију одређених објеката који могу да послуже за одређене породице, да у њима стварају, раде и живе, уз све услове који су потребни за то.
 
Које бисте пројекте навели као најбитније који се реализују у општини Косовска Митровица а који су битни за свакодневни живот грађана, али и планиране приоритетне пројекте?
 
- Континуирано радимо на побољшању услова за одвијање наставног процеса у свим средњим и основним школама. Желим да напоменем и да смо у свакој школи на територији општине  урадили доста да би те школе имале нормалне услове за образовање младих и деце. Поред тога што улажемо велике напоре да омогућимо нормално функционисање образовних установа, ми велику енергију и напоре улажемо да омогућимо више стандарде у Предшколској установи. Могу слободно рећи да ће предшколци ове године имати много савременији и квалитетнији систем грејања, а напоменућу и то да је већ изграђен и пред усељењем нови објекат, истурено одељење Предшколске установе које ће моћи да прими више од 200 деце. Објекат има 500 м2 и налази се у Бошњачкој махали. То ће бити велико олакшање што се тиче формирања мањих група,  јер ће васпитачи моћи на прави начин да раде и спремају децу за прави пут. Веома битна ствар за Косовску Митровицу када говоримо о инфраструктурним пројектима јесте и реконструкција одређених улица, као и изградња кружног тока на тргу Шумадија и постављање споменика Кнезу Лазару. Косовска Митровица је постала препознатљива по велелепном споменику Кнезу Лазару, што подиже туристички потенцијал наше општине. Ужурбано се ради и на изградњи пешачке зоне у Косовској Митровици у улици Краља Петра. У току је и изградња хладњаче преко које ће пољопривредници моћи да пласирају своје производе. Желим да пружим снажну подршку градоначелнику Горану Ракићу који улаже велику енергију и напоре у изградњи инфраструктурних објеката као што су аутобуска станица, спортска хала, Батрогасни дом, реконструкција Дома здравља и озелењавање Косовске Митровице.
 
Да ли Привремени орган функционише несметано и шта је што бисте пожелели својим суграђанима када је у питању њихов живот и опстанак на овим просторима, односно, који су то највећи проблеми са којима се ваши суграђани суочавају?
 
 -Привремени орган општине Косовска Митровица функционише несметано. Ми се трудимо да сви запослени у општини Косовска Митровица имају све услове за рад, као и сва права која су загарантована Законом о раду Републике Србије. Велику помоћ преко Канцеларије за Косово и Метохију и Владе Републике Србије пружамо социјално угроженим особама, затим пружамо велику помоћ у области дечије заштите, а ту се подразумевају матерински и дечији додаци,  а такође нашу енергију усмеравамо и да помогнемо деци са посебним потребама кроз ангажовање персоналних и педагошких асистената који су уз ту децу. У нашој општини функционишу сва одељења Општинске управе као што су Одељење за друштвене делатности,  урбанизам, Одељење за комунално-инспекцијске послове,  привредне делатности ..., тако да све што чини једну општину функционише беспрекорно. Својим суграђанима желим да поручим да само јединством и радом можемо да постигнемо значајне резултате.
 
Да ли радови око моста на Ибру и главној пешачкој зони утичу на свакодневни живот грађана Митровице и каква су ваша очекивања од предстојећег отварања моста, будући да је тај мост као својеврсни „инспиратор” готово свих међуетничких инцидената између Срба и Албанаца односно житеља јужног и северног дела града?
 
-Као што сам споменуо, Влада Републике Србије и преговарачки тим Канцеларије за Косово и Метохију напорно раде да би донели праве одлуке, у смислу отварања главног моста на Ибру, али и осталих важних питања за функционисање нашег друштва на Косову и Метохији. Улажемо велике напоре да помогнемо преговарачком тиму и ми кроз одређене активности покушавамо да акценат стави мо на нормалан развој друштва. Желимо да грађанима преговарачки процес и све информације које долазе из Брисела са обе стране, не представљају терет, већ желимо да пажњу наших суграђана усмеримо ка нормалном животу на подручју наше општине. Све те битне одлуке за нашу будућност ће се доносити у договору са представницима Срба са Косова и Метохије, као и са грађанима, и сматрамо да наша Влада и преговарачки тим неће ни у једном тренутку погрешити, и неће интересе грађана занемарити. Одговори које добијамо од премијера Владе Републике Србије Александра Вучића и директора Канцеларије за Косово и Метохију Марка Ђурића су веома охрабрујући, што нас подстиче да још више радимо и стварамо.
 
Колико по Вашем мишљењу међународна заједница мотри на безбедносну ситуацију у Митровици и каква је Ваша сарадња као председника Привременог органа са међународним представницима?
 
- Међународна заједница континуирано прати све оно што се дешава не само на простору Косовске Митровице него и на подручју читавог Косова и Метохије. Канцеларија за Косово и Метохију је у сталном контакту са представницима међународних мисија на Косову и Метохији. Међународна заједница, по мом мишљењу, се труди да направи једну ситуацију која ће бити повољна за све нас, наравно уз одређене сугестије Владе Републике Србије. Моји контакти са међународним представницима су исто тако континуирани, и углавном се заснивају на побољшању услова за живот на територији општине Косовска Митровица. Ми ћемо се трудити и причати са свима у корист наших грађана, и доносити битне одлуке које су позитивне за наше друштво. Све остале одлуке ће бити суспендоване и одлуке које негативно утичу на нас и нашу заједницу, на наш развитак и функционисање нећемо узимати у обзир и нећемо размишљати о томе. Р. Комазец
 
 
 
 
 

ЈЕДИНСТВО
 

Издаје: Установа за новинско-издавачку делатност "Панорама"

Редакција "Јединства"
Приштина - Косовска Митровица
Ослобођење 1
тел: 028-497-333
тел/факс: 028-497-339

Представништво у Грачаници
тел: 038-64-282

Представништво у Београду, Крунска 44
тел: 011-3237-298

ФОТО галерија