Интернет издање - вести се дневно ажурирају
Штампа

Нисам крив и очекујем ослобађајућу пресуду

Надам се, али  не верујем да ће Еулекс  смоћи снаге да призна да је погрешио и да ми се због тога извини. Била би то морална сатисфакција за мене а Еулекс би  дигао  свој кредибилитет. Треба кренути са конституисањем ЗСО без залажења у детаље и овлашћења, јер Приштина то неће да уради 

 Пошто је Апелациони суд у Приштини поништио одлуку првостепеног  суда  којом је Оливер Ивановић, лидер ГИ СДП за наводни ратни злочин  осуђен на девет година затвора , један од најугледнијих косметских Срба се од 22.фебруара  налази у кућном притвору.  Биће тако два месеца,одлучила је Роксана Комша (Румунија) која председава судским већем  у ,,случају” Ивановић. након чега следи нова одлука. У међувремену је одлучено да поновни судски процес против лидера ГИ СДП почне 24.марта. До краја јуна судско веће ће тим поводом заседати 12 пута, а наставак суђења планиран је после годишњих одмора. Оливер Ивановић  је спреман за ново суђење, није клонуо духом. Напротив, шири позитивну  енергију, коју можете осетити и током телефонског разговора, који смо водили уочи новог судског процеса у коме  су председавајући судским већем  и тужилац -Роксана Комша и Ромуло Матеуш (Португалија)   били у тој улози и приликом првог суђења. Трочлано судско веће овог пута чиниће три жене-  поред Комше судије ће бити Словенка и Хрватица.

Како се Ви и Ваши адвокати припремате за почетак новог суђења, које је заказано за 24. март?

-И у другом, поновљеном поступку пред нама је, нажалост, исти задатак-да доказујем невиност. То значи да ћу се трудити да појачам неке изјаве које су моји сведоци дали и односе се на моје радно ангажовање- а то је да сам као заменик генералног директора треће фирме по величини на Косову радио веома одговоран посао. У то време водио сам и комисију  задужену  да изради пројекат ревитализације и поновног покретања производње у Ферониклу, у којој су били професори Економског факултета и неколико колега из фирме. Друго значајно питање којим сам био заокупљен било је питање набавке и продаје готове робе. Дневно сам био ангажован по десет, често и дванаест сати и није ми ни на крај памети падало да поред тога још нешто радим , а поготово да учествујем у некаквим акцијама резервног састава полиције, у коме сам по распореду био до 1998.године.

Очекује Вас ново суђење, исти сведоци, тужилац и председавајући судским већем. Осуђени сте без иједног доказа. Може ли пресуда бити другачија од оне изречене пре 14 месеци?

      -Оно што радимо ових дана је да се спремамо и за сведоке оптужбе.То ће мање-више бити  исти они који су сведочили у првостепеном поступку, каже Ивановић и изражава наду да ,,то једноставно не може да траје дуго”. Ја и после велике неправде која ми је учињена верујем у правду, јер нисам крив. -Са предвиђеном динамиком пресуду очекујем до јесени, најкасније до краја октобра и прилично сам убеђен да та пресуда не може бити лоша, односно да ће бити ослобађајућа. Можда ћу на крају доживети и моралну сатисфакцију-да Еулекс каже извини погрешили смо, уништили смо ти три године живота, теби, породици, пријатељима, па и Србима на Косову. Али, нисам сигуран да ће се то догодити. У сваком случају био би то добар потез, јер би Еулекс само тако дигао свој кредибилитет , да јавно каже погрешили смо, није ни први ни последњи случај у свету, али ево имамо толику моралну снагу да се извинимо.

Нико не може  да Вам надокнади оно што сте изгубили  и преживели од  притварања 27.јануара 2014.године до данас. Можете ли  поред ослобађајуће пресуде  бити задовољни  само извињењем ?

- Човек у оваквим околностима често снизи критеријум на оно што је за њега довољно. Кад си у пустињи научиш да пијеш мало воде, кад си у затвору научиш да и мало побољшање и мало слободе представља напредак. Кућни притвор ми доживљавамо као огроман напредак, а знамо да није тако. То је ограничен простор, као и онај у затвору, али мало већи. Како год да буде,  они не могу да  врате ни мени ни породици оно што су нам ускратили за ове три године . Ја сам био потребан породици, деци без обзира да ли имају 34, 32... или мање година, као  Богдан коме је  тек шест. Био сам им потребан као и они мени и убеђен сам да сам могао да им помогнем  у њиховом развоју, али то Еулекс није интересовало.Они су имали своје политичке циљеве које су остварили тако што су ме затворили. То је вероватно више него  свима јасно , без обзира да ли су то Срби, Албанци, странци. Такав закључак донели су, пре свих, они који су пратили ток суђења и прочитали пресуду првостепеног али и Апелационог суда.

 У једном ,,разговору”за ,,Јединство” који смо обавили пре скоро две године,  преписком уз помоћ  адвоката, Ивановић се залагао за формирање ЗСО без обзира на опструкције Приштине. Какав је данас Ваш став о томе?

-Ја и даље мислим да Албанци то неће урадити. Било је просто немогуће да не прихвате иницијативу и сугестије ЕУ и Федерике Могерини, нису имали аргументе да то одбију. Пред њима -у Бриселу су то прихватили, а по повратку у Приштину одлучили да ће опструирати имплементацију тог споразума. С обзиром да ја пажљиво пратим ситуацију , шватио сам да владајућа коалиција, од избора 2014.године, није успела да се консолидује. Они имају већину -88 од 120 посланика.  Ту већину чини и десет српских посланика и један Горанац, за које се знало да неће гласати за неке њихове  пројекте. Ако се томе дода да још осам, девет посланика  ЛДК и ПДК  неће гласати за неке кључне ствари-формирање Специјалног суда, Закон о демаркацији с Црном Гором, показује да у владајућој коалицији не мисле сви исто. С друге стране  је опозиција, која није бројна али је јасно опредељена да на сваком кораку поткопава коалицију на власти. Фрустрираном становништву нуде неке популистичке идеје које нису оствариве, као и идеју која је међу Албанцима  прихватљива за сва времена-Србија је крива за све и са Србијом не треба ни разговарати. Ако такву платформу продате фрустрираном становништву, онда је тешко да владајућа коалиција каже да то није тачно, јер и они мисле исто, само што из неких разлога то не могу да кажу. Стога ова влада  није у ситуацији да донесе било какву озбиљну одлуку. За њих је доношење одлуке о имплементацији споразума о ЗСО  огроман проблем. Због тога сам пре две године сугерисао, а и сада  мислим да постепено треба кренути са конституисањем ЗСО. Треба макар конституисати привремене органе-привремену скупштину, привременог председника, привремено веће и привремене секретаријате. Ми знамо наше приоритете-здравство, образовање, социјална политика, локални привредни развој, култура, медији... То су области које мора имати ЗСО и налазе се у оснивачком споразуму. Кад формираш привремене органе не залазиш у детаље, у смислу овлашћења, али њима шаљеш јасну поруку-ми то радимо, имамо тај споразум из Брисела и на основу њега конституишемо органе. Кад то учините ЗСО ће почети да функционише . Ако имаш привременог секретара за образовање значи да  ће он објединити све потребе у тој области и преносити све оно што је битно свим образовим  институцијама од основних школа до факултета. То исто важи и за здравство, што знчи да ће људи почети да се окрећу ка институцији. Јер, није зграда институција, већ људи који у њој раде.

Сматрате ли да  имамо довољно квалитетне и кавлификоване кадрове за одговорне послове у ЗСО?

-Изузетно је важно изабрати квалитетне кадрове, ако се буде радило по основу партијске припадности то ће урушити и оно мало шансе да та заједница заживи. Морају се именовати најквалитетнији кадрови које косовски Срби имају у овом тренутку. Косметских Срба је мало, а ако међу њима не изаберемо најбоље на добром смо путу да упропастимо идеју као такву. Имамо потенцијал, паметан је овај народ, преживео је много и кроз то развио самоодбрамбени систем, што уз интелектуалне способности  и жељу може донети резултат. Мислим да уз добру селекцију и добру обуку  можемо да имамо Заједницу која  би била респектабилна институција. У ЗСО би, будите сигурни,  долазио сваки страни представник. Поред разговора са представницима Привремених институција у Приштини сви ће хтети да разговарају и са представницима Срба. Важно је, верујте, да се чује српска реч, у противном остајемо на ономе што Приштина каже.

Шта мислите о једностраној одлуци Приштине која је усвојила  Декларацију о прекиду преговора са Београдом ?

-Не мислим да је то озбиљна одлука. Они не смеју да ураде ништа без сагласности два велика центра моћи а то су Вашингтон и Брисел. За такву одлуку они немају подршку тих центара, а Декларација о прекиду преговора је за њих добар изговор.Потребан им је предах како би видели шта са Харадинајем, демаркацијом, визном либерализацијом, специјалним судом... То су њихови проблеми, а рачуна се и да ће бити избора. Онда ће морати да се баве изборном кампањом, што је  додатни изговор за решавање свих ових проблема. Ја мислим да је у Бриселу све мање разумевања за њих.

Како Вам  изгледа Митровица данас у односу на Митровицу од пре три године?

-Морам да признам да нисам баш задовољан. Стицајем околности кроз град сам прошао  само неколико пута полицијским колима, али  Митровица није ни близу оног што би била да нисам ту где сам био више од три године. Митровица није решила питање воде, канализационе мреже, депоније, није очистила Ибар, није уређен ниједан  јавни паркинг простор, направљено је пола зграде синдиката, нема културног центра, спортске хале, ничега што смо планирали да урадимо. Са сарадницима сам пред изборе 2014. године имао програм од 14 тачака и обећао његову реализацију за две и по године а не за четири. Могао сам то да урадим са екипом коју смо формирали, а ни прелетачевићи не би отишли да сам био ту.Али, то је завршена прича. Жао ми је због грађана  шо то није урађено.

Како сте успели да после свега  кроз шта сте прошли у протеклих 38 месеци  останете физички и ментално јаки?

  -Све долази из главе. Био сам свестан да ако поклекнем нећу успети да  докажем да нисам крив за дела која ми се стављају на терет.  Било је тешких тренутака, али сам успевао да  их превазиђем захваљујући снажној вољи, стрпљењу, вери у правду, подршци породице, пријатеља.Читао сам свакодневно штампу на српском и албанском  језику, пратио на ТВ оно што ме интересовало. Спорт је у мом животу имао и има значајну улогу. Вежбао сам, а често осталим затвореницима који  су клонули духом покушавао да улијем снагу да истрају, рекао је за ,,Јединство” Оливер Ивановић. Н.Смикић 

ЈЕДИНСТВО
 

Издаје: Установа за новинско-издавачку делатност "Панорама"

Редакција "Јединства"
Приштина - Косовска Митровица
Ослобођење 1
тел: 028-497-333
тел/факс: 028-497-339

Представништво у Грачаници
тел: 038-64-282

Представништво у Београду, Крунска 44
тел: 011-3237-298

ФОТО галерија