Интернет издање - вести се дневно ажурирају

ДРУШТВО

Штампа

Упорни да опстану

Већина новосаграђених повратничких кућа закључана. Ар обрадиве земље продаје се по цени од око 200 евра. Међуетничке тензије између Срба и Албанаца спласнуле У срцу Метохије битише село Видање, које слови за повратничко село иако се само мањи број Срба овде вратио, а након што су јуна 1999. године били прогнани са својих огњишта, а куће и окућнице запаљене и порушене. Током лета 2004. године саграђено је шездесетак кућа за српске повратнике. У то време су се фиктивно вратили сви власници кућа, којима су оне направљене, али данас је ситуација другачија.
Штампа

Пропао пројекат о експропријацији имовине на Брезовици

На седници одржаној крајем прошле недеље, Влада привремених институција у Приштини поништила је одлука о „национализацији Брезовице” односно о приватизацији овог планинског центра у општини Штрпце. Како је саопштено на сајту косовске Владе на   четвртој по реду седници на челу са косовским премијером Рамушом Харадинајем, „Влада је укинула одлуку о експропријацији непокретне имовине  од јавног интереса, односно реализацију пројекта туристичког центра на Брезовици-јер је пројекат пропао”. Према  сазнањима „Јединства”, суштински разлог због којег је  пројекат приватизације познатог скијалишта на Космету  -обустављен, односно поништен, јесте што Француски конзорцијум који је планирао улагање у Брезовицу, није доставио потврду о поседовању средстава за улагање, као што је то назначено у поменутом пројекту.
Штампа

"Руска хуманитарна мисија" помаже Србима на Космету

Директор владине Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић и руководилац регионалног представништва за Балкан НВО "Руска хуманитарни мисија", Бранимир Нешић, потписали су данас у Београду Меморандум о сарадњи на реализацији хуманитарних и добротворних програма. Према том меморандуму, "Руска хуманитарна мисија" у сарадњи са владином Канцеларијом за КиМ, помагаће убудуће српски народ у Покрајини у области образовања, здравства и социјалне помоћи.

Штампа

Вучић: Од Меркелове и Макрона зависи судбина Европе

Избори у Немачкој прошли су баш како сам прогнозирао, али Ангели Меркел неће бити лако, а од ње и Емануела Макрона зависе и судбина Европе, али и наш пут у Европу, рекао је данас председник Александар Вучић. Председник Србије Александар Вучић је, упитан да коментарише резултате јучерашњих избора у Немачкој, а на опаску да је добро прогнозирао, рекао да је погодио чак прва три и то у процентима.

Штампа

У току избор судија и помоћног кадра

За мање од месец дана на северу Косова треба да почну да раде суд и тужилаштво, то је договорено у Бриселу, на последњем састанку председника Србије Александра Вучића са Хашимом Тачијем. Судски савет Косова предузео је све техничке радње, обављен је пријем кандидата, а сада се ради на уређењу зграде суда у северном делу Косовске Митровице. Седамнаести октобар је датум до којег Споразум о правосуђу Београда и Приштине треба да буде у потпуности примењен. Односи се на функционисање тужилаштва и Основног суда на северу Косова.

ЈЕДИНСТВО
 

Издаје: Установа за новинско-издавачку делатност "Панорама"

Редакција "Јединства"
Приштина - Косовска Митровица
Ослобођење 1
тел: 028-497-333
тел/факс: 028-497-339

Представништво у Грачаници
тел: 038-64-282

Представништво у Београду, Крунска 44
тел: 011-3237-298

ФОТО галерија