Интернет издање - вести се дневно ажурирају
Штампа

Ове године 700 студената више на техничким факултетима

Премијер Александар Вучић је најавио да ће ове године на факултете техничких наука бити примљено 700 студената више и истакао да ће држава обезбедити новац за стартап компаније и подршку ИТ сектору.
Вучић је, приликом посете компанији "Шнајдер Електрик ДМС" у Новом Саду, рекао да је најважније стално повезивање и проналажење заједничког интереса између образовања и привреде.
Александар Вучић у компанији "Шнајдер електрик ДМС" у Новом Саду
 
"Препознали смо да је време да уложимо много више у развој ИТ сектора и домаћих програмера", рекао је Вучић и истакао да постоји јака веза између ИТ компанија и факултета, коју ће држава да помаже и подстиче.
 
Вучић је рекао и да у "Шнајдер Електрику" раде млади људи, чији је просек година 27, а да су плате драстично веће од просека Србије.
 
"Кад науче и испеку свој занат и у пракси, мораће Шнајдер Електрик да уђе у тржишну утакмицу, јер знају да има плаћенијих послова", рекао је Вучић
 
Он је истакао да ће држава, осим у Научно-технолошки парк, улагати новац и у стартап компаније, како би помогла ИТ сектору, те додао да ће се радити на томе да се повећа извоз софтвера из Србије. 
 
"Шнајдер Електрик ДМС" Нови Сад је највећа и најуспешнија српска реионална софтверска ИТ компанија, по власничкој структури "џоинт венчр" компанија, чији су власници "Шнајдер Електрик", француска мултинационална компанија и ДМС Група, српска компанија чији су власници професори са новосадског Факултета техничких наука.
 
Компанија је развила свој оригинални производ АДМС софтвер, који представља интегрисано софтверско решење за управљање електричним мрежама великих градова у присуству обновљивих извора енергије.
 
АДМС софтвер је америчка консултантска компанија ГАРТНЕР прогласила за најквалитетнији и најбоји производ на свету, шест година заредом, од 2011. до 2016. године.
 
Развој ДМС софтвера започео је 1995. године на Факултету техничких наука у Новом Саду, на иницијативу "Електровојводине", а 2000. године тим са ФТН-а прерастао је у компанију "ДМС Група Нови Сад" која је развила АДМС софтвер.
 
Више од 1.000 запослених у "Шнајдер Електрику ДМС" 
 
"Шнајдер Електрик ДМС" има више од 1.000 запослених стручњака и око 100 сарадника са Факултета техничких наука и Природно-математичког факултета у Новом Саду, од којих је око 40 са титулом доктора наука.
 
Компанија неколико година спроводи активну политику стипендирања студената за више од 250 младих стипендиста годишње, којима након завршетка школовања, нуде могућност наставка каријере у "Шнајдер Електрику".
 
"Пошто имају свој производ могу одмах да испоручују и новац који би смо ми уплатили, било да је у питању ЕПС, било Србијагас, било који посао важан да раде, барем 35 одсто тог новца би остало у Србији, што је огормна предност у односу на све друге команије" рекао је Вучић.
 
Како је рекао, значајно је и што повећавају извоз са 34 на 50 милиона евра, колико се очекује у 2017. години, што је скоро за 50 одсто повећање на годишњем нивоу и то је, истиче, од великог значаја за Србију.
 
"Желимо да подстичемо извоз софтвера и свега дугога, не можемо да будемо Израел или земље које у науку улажу неупоредиво више него ми, али можемо да улажемо све више и да трчимо трку и побеђујемо неке друге земље", истакао је председник владе.
 
"Влада има новца и уложиће га још више у овај сектрор", поручио је премијер.
 
Упитан за колико година очекује да српски ИТ сектор крене у корак са светским, Вучић је констатовао да је дефицит ИТ стручњака свуда у свету и да се сви "туку и боре да их довуку".
 
"Нико нема онолико колико би желео. Нама је потребно оно што се догодило у мобилној телефонији, и то би могло да се догоди у електропривреди. Потребна нам је права мала револуција у наредних пет-шест година", рекао је Вучић.
 
Он је истакао да су за то потребни млади и образовани људи и поручио да ће Србија још више улагати у њихово знање.
 
"И никада нећемо бити задовољни оним колико смо уложили. Биће потребно много. Чини ми се да је добро што смо успели да то препознамо, као и ова акција за Дигиталну Србију", рекао је Вучић.
 
Медведев се интересовао за "Нордеус"
 
Илуструјући колико је важно да имамо знатно више ИТ стручњака, Вучић је новинарима испричао како се руски премијер Медведев распитивао о нашој компанији "Нордеус".
 
Приликом боравка у Русији, премијер је, каже, имао сусрет с представницима највећих ИТ компанија које раде у Русији.
 
"Написали су ми неки говор да не испаднем најглупљи у друштву, јер ја о томе ништа не знам и онда је један момак, који је тамо био неки водитељ, координатор на том скупу, довикнуо - ево га премијер из земље Нордеуса", испричао је Вучић.
 
Био је пријатно изненађен, јер, како каже, "та мала компанија, тих дивних момака, они су у том свету најпознатији".
 
Рекли су ми, додао је, да они раде неке игрице и да су у томе ужасно познати у свету, а мене је тада Медведев питао: "Ко су ти момци".
 
"Како да вам кажем, то је за нас од огромног значаја", рекао је премијер.
 
  

ЈЕДИНСТВО
 

Издаје: Установа за новинско-издавачку делатност "Панорама"

Редакција "Јединства"
Приштина - Косовска Митровица
Ослобођење 1
тел: 028-497-333
тел/факс: 028-497-339

Представништво у Грачаници
тел: 038-64-282

Представништво у Београду, Крунска 44
тел: 011-3237-298

ФОТО галерија