Интернет издање - вести се дневно ажурирају
Штампа

Желимо да опстанемо и останемо на своме

Министар Министарства за заједнице и повратак у влади Косова Далибор Јевтића  у посети Косовском Поморављу                                              
 
Обећано санирање главне улице у Шилову и сређивање  других инфраструктурних  проблема.- У селу Кметовцу пољопривредницима  обећано да ће се уложоти напори да  да своје производе продају изван Косова и Метохије без актуелних проблема .- Јевтић позвао гласаче у Новом Брду да подрже актуелног премијера Републике Србије, Александра Вучића, чија политика како је нагласио води просперитету и напретку.- Наша једина идеја, наша једина  жеља као народа је да  останемо и опстанемо, да овде живимо.-То је наша порука комишијама Албанцима. Желимо да живимо у миру и желимо да будемо своји на своме, желимо да останемо и опстанемо, желимо да се на Косово вратимо.
Министар Министарства за заједнице и повратак у влади Косова, Далибор Јевтић са својим сарадницима 20.марта боравио је у Косовском Поморављу. Своју поосету започео је селу Кметовцу на територији општине Гњилане у коме живи око 200 Срба. Они су министра упознали са проблемима и потребама са којима се суочавају. Поред осталог упознали су га  са чињеницом  да због одређених административних проблема већ неко време не могу да своје пољопривредне производе продају на пијацама у Бујановцу и другим местима изван Косова и Метохије, где су их иначе дуже време традиционално продавали истакавши при том да већина Срба у Кметовцу управо живи од пољопривреде.Наиме речено је да им на административном прелазу траже одређене потврде у сфери фитосанитарних прегледа. Речено је да би пољоопривредници из Косовског Поморавља набавили те папире, морају да иду чак у 70 километара удаљено Подујево, што је и технички и безбедносно тешко изводљиво. Пољопривредници у Кметоцу су тражили од Јефтића да им помогне састанак са неким од представника Министарства пољопривреде. Јевтић  је у том моменту  у присусрву  Срба у Кметовцу позвао заменика министра пољопривреде у влади Косова  Родољуба Младеновића, који је обећао да ће 21. марта посетити пољопривреднике у Кметовцу.
Током боравка у Кметовду, Срби из овог села у коме живи и више стотина Албанаца, тражили су од министра Јевтића да им помгне поред осталог око изградње каналзиације у српском делу села, доградње школског дворишта и сређивања пута до цркве Светог Димитрија, једне од најстаријих у региону у којој се према одређеним историјским подацима крстио и српски кнез Лазар. Јефтић им је обећао да ће се ангажовати да се ова питања реше и да средства за то постоје, али да само треба приложити уредне захтеве и пројекте. Такође рекао је да се морају направити приоритети и у погледу изградње кућа за оне којима су оне заиста потребне.
 Након Кметовца, министар Јефтић је боравио у Шилову, једноМ од већих српских села у Косовском Поморављу у коме живи око 1000 Срба. Он је најпре посетио  ликовне  изложбу у овдашњем Дому културе која је приређена поводом погрома над спрксим становништвом током 17. марта 2004. године, а након тога је обишао  обданиште .
 
Играчке на дар малишанима и обећање да ће објекат обданишта бити проширен
 
Током боравка у обданишту , Јевтић је малишанима у име Министарства за заједнице и повратак даривао играчке. Надлежни у обданишту су га упознали са чињеницом да је наталитет деце у Шилову задовољавајући и да су неопходна одређена улагања у проширење објекта обданишта. Јефтић је обећао да ће помоћи  послове на том плану. Иначе ове године у обданишту борави 38 деце.
Током Јевтићефог  боравка у Шилову  представници села су га упознали са горућим проблемом у домену инфрастуркутуре који поред осталог подразумева санирње ударних рупа у главној улици непосредно преко пута овдашње здравствене установе.. Договорено је да се Министарству за повратак и заједнице приложи пројекат око тога и да ће се порблем решити. Поред санирања ударних рупа, које су једва проходне за аутомобиле у центру села, тражено је да се среди још неколико улица и простор у центру села. Јефтић је обећао да ће ово важно инфраструктурно питање бити решено.
У Шилову је министар Јевтић обишао неколико породеице којима је Министарство за повратак и заједнице помогло изградњу кућа , а након што су истерани из просторијеа овдашње хладњаче која је приватизована. Иначе сва та лица су током мартовског насиља над Србима на Косову и Метохији, 2004. године протерана из својих кућа у Гњилану.
 
Опремање кабинета информатике у ОШ“Десанка Максимовић „ у Преквоцу
 
Јевтић је током боравка у Косовском Поморављу посетио и Ново Брдо, где је са председникком општине Светославом Ивановићем  потписао споразум о реализацији шест пројеката у домену сређиања инфраструткуре. Обишао је и ОШ“ Доситеј Обрадовић“ у Прековцу у којој наставу похађа око 90 српских основаца. Министарство за заједнице и повратак ће помоћи опремање кабинета информатике у овој школи, једној од малобројних у Косовском Поморављу, која га не поседује.
Током боравка у Прековцу, Јефтић се обратио окупљеним мештанима. Он је између осталог рекао:
 
Полириа Владе Републике Срвије и премијера Вучића води просперитету
 
-У међувремену сам се чуо са директором Канцеларије за Косово и Метохију, Марком Ђурићем и могу вам рећи да ће се решити проблем за извозом пољопривредних добара, а  скојим се ви суочавате овде у Косовском Поморављу. Данас сам посетио Шилово и Кмтовце. Утисак који носим оданде  заиста је позитиван. Позитиван је у оном смилсу  да људи и даље нису изгубили нити веру нити наду у боље сутра и бољу будућност. У Шилову смо се договорили да реализујемо неке послове из сфере сређивања инфраструктуре које имају приоритет , а који имају велики  значај за квалитетне животне услове житеља овог места. Министарство за заједнице и повратак ће сигурно помоћи на том плану. Оно што је мој утисак када говорим  о Шилову и оно што сви  вероватно и знате јесте тај број новорођене  деце који  је  на годишњем нивоу значајан. Нећу рећи велики, јер никада није доста деце, али је значајан. Посетили смо децу у вртићу који је заиста леп. Помоћи ћемо проширење објекта. Посетили смо неколико породица, које су силом прилика после мартовских догађаја 2004.године морале  да напусте своје домове у Гњилану и сада живе у Шилову.
-У Новом Брду смо потписали  споразуме за шест пројеката , којима ћемо помоћи да се реше нека важна питања, али нећемо се на томе зауставити. Кабинет информатике у ОШ“ Доситеј Обрадовић“ је нешто што ћемо урадити, али помоћи ћемо и свакој породици која је угрожена, а пре свега млађим брачним паровима са децом. То ћемо заједно радити са општином Ново Брдо  на начин на који смо то чинили и раније. Помоћи ћемо  породице којима је потребно да се обезбеди кров над главом и егзистенција. То је наша обавеза .То је оно што је наша обавеза  и то је јасна порука и данас са овог места. Помагаћемо не само у Новом Брду и не само у Шилову. Наставићемо да помажемо свакој породици која је угрожена и то на конкретан начин.  Наставићемо да помажемо свуда тамо где су наши сународници.Наставићемо да помажемо и боље него што смо и до сада чинили –рекао је министар Јевтић током обраћања мештанима Новог Брда окупљенима у дворишту овдашње школе у Прековцу.
 
Наставићемо да помажемо тамо где је то потребно
 
-Данас када сам био у обданишту у Шилову , дечици смо донели играчке. Један малишан је тражио да му дам аутомобил. Ја сам међу играчкама нашао аутић и дао му га. Неко је добацио.“Немој да делиш аутомобиле, подићи ће оптужницу против тебе“. Немам ја проблем са оптужницама и тим начинном односа појединаца. Питају ме да ли је то политички притисак и како  то утиче на рад министарства-реко је истом приликом Јевтић.Он је нагласио да ће он и Министарство наставити да помаже свуда тамо где је то потребно.
-Наставићемо да будемо на сваком месту где су проблеми. Када ми замерају што се болесна деца лече, када ми замерају  то што помажемо најугроженије на различите начине, мој одговор је увек исти. Наставићемо да  радимо свој посао, јер је то наша обавеза , без обзира шта о томе неки мисле. Ја имам још једну поруку данас за Приштину. Имам поруку коју ћу  лично да  пренесем и председнику Владе Косова колико још сутра. Обилазећи Косовско Поморавље ја сам чуо да се  наши  сународници ових дана сусрећу са неким видом притиска када путују ка централној Србији  и да су ових дана ти  притисци заиста учестали. Желим да их с овог места позовем, а то ћу им и лично рећи, да престану да наше обичне грађане, који нису ни за шта  и никоме крии користе у обичне политичке сфрхе .Замолићу их да престану да нешто што је њихова идеја , притиском на те обичне љуце покушају да остваре. Наша једина идеја, наша једина  жеља као народа је да  останемо и опстанемо, да овде живимо.То је наша порука комишијама Албанцима. Желимо да живимо у миру и желимо да будемо своји на своме, желимо да останемо и опстанемо, желимо да се на Косово вратимо- нагласио је Јевтић
Он је током обраћања окупљенима у Прековцу нагласио да је политика коју води актуелни премијер Републике Србије, Александар Вучић  и Влада Републике Србије најисправнија и да води просперитету и позвао гласаче да свој глас дају управо Александру Вучићу.
                                                                                        С.И.

ЈЕДИНСТВО
 

Издаје: Установа за новинско-издавачку делатност "Панорама"

Редакција "Јединства"
Приштина - Косовска Митровица
Ослобођење 1
тел: 028-497-333
тел/факс: 028-497-339

Представништво у Грачаници
тел: 038-64-282

Представништво у Београду, Крунска 44
тел: 011-3237-298

ФОТО галерија