Интернет издање - вести се дневно ажурирају
Штампа

Дачић: Потпиривање међунационалне мржње у региону

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је на министарском састанку Савета Европе да у региону постоји ксенофобија и потпиривање међунационалне мржње и нетрпељивости, али да Србија жели даљи развој регионалне стабилности и сарадње кроз дијалог, мир и помирење.
Дачић је на скупу у Никозији рекао да су проблеми расизма, ксенофобије и екстремизма у порасту у читавој Европи.
"У нашем региону, последњих година и месеци били смо сведоци говора и злочина из мржње, ксенофобије, као и опасног потпиривања међунационалне мржње и нетрпељивости, уз повремене неодговорне и опасне изјаве и аспирације појединих лидера за прекрајањем граница у региону", рекао је Дачић.
Додао је да је "истинско опредељење Србије даљи развој регионалне стабилности и сарадње кроз дијалог, мир и помирење", али да је то могуће само ако таква воља постоји на свим странама.
 
"У том погледу видимо могућност за кључни допринос Савета Европе који поседује механизме да такве појаве и проблеме уочи, јасно осуди и укаже на потребу и правце предузимања одлучних мера на њиховом сузбијању, што Србија веома цени. Притом, посебно имамо у виду неопходност заштите и унапређења права припадника националних мањина", рекао је Дачић.
 
Министар је нагласио да Београд очекује да сва права припадника српске националне мањине у суседним земљама буду у пуној мери поштована у складу са стандардима Савета Европе.

ЈЕДИНСТВО
 

Издаје: Установа за новинско-издавачку делатност "Панорама"

Редакција "Јединства"
Приштина - Косовска Митровица
Ослобођење 1
тел: 028-497-333
тел/факс: 028-497-339

Представништво у Грачаници
тел: 038-64-282

Представништво у Београду, Крунска 44
тел: 011-3237-298

ФОТО галерија