Интернет издање - вести се дневно ажурирају
Штампа

Дачић: Регионализација није замена за ЕУ

Министар спољних послова Ивица Дачић каже да кроз Берлински процес, заједничке пројекте, Србија и земље у окружењу могу брже до Европске уније. Он је, гостујући на РТС рекао да је Србија једна од земаља која се не плаши регионализације и да покушава да артикулише своје интересе у региону. "Регионализација није замена за ЕУ, већ треба само да помогне да брже уђемо у ЕУ. Због тога смо посебно захвални Немачкој", рекао је министар. Он је додао да је право време за питање "када ће Србија у ЕУ", које је председник Александар Вучић поставио бриселским званичницима, јер се сада прави буџет за период од 2020. до 2027. године.


"Доноси се буџет за седам година и ако у њему немате планирана стредства која би била намењена за улазак неких нових земаља у ЕУ, мислимо да ће се онда та тема одуговлачити", појаснио је он.

Како каже, Србија има једну специфичност која отежава положај наше земље а то је да су преговори о уласку у ЕУ условљени динамиком и развојем дијалога са Приштином , питањем Косова - што, како оцењује, није поштен приступ.

Важно је, подсећа, и што један број земаља које су у ЕУ, попут Грчке, Бугарске, помаже Србији да што брже уђу у ЕУ.

"Ми себе не ослобађамо одговорности да отворимо и затворимо поглавља, а то значи да хармонизујемо наше законодавство, друштвени систем са европским вредностима. Овде говоримо о политичкој одлуци која након тога треба да уследи, о томе када ће бити пријем нових чланица у ЕУ", нагласио је Дачић.

Он је подсетио да је Јункер рекао да се до 2020. године не планира пријем нових чланица, да се тај датум приближио, а да су у преговарачком процесу најдаље отишле Црна Гора и Србија.

Последице штрајка у Фијату могу бити штетне за Србију

Последице штрајка у Фијату могу бити штетне за Србију, довести до повлачења инвеститора и одустајања страних улагача од инвестирања у нашу земљу, додао је Дачић.

Он је рекао да се о штрајку у Фијату и проблемима у Горењу разговарало и на Берлинском процесу у Трсту и да та дешавања како каже "не уносе добре тонове".

"Не желим никога да браним, нити да осуђујем. Идеолошки припадам партији која је на страни радника. У овој ситуацији када су Србији потребне инвестиције, последице тих штрајкова, ако траје дуго, могу бити штетне за Србију", рекао је Дачић.

Он је нагласио да то може довести до повлачења инвеститора и већ доводи до одустајања појединих инвеститора од улагања у Србију.

Подсећа да треба водити рачуна и хиљадама запослених у предузећима која су повезана са Фијатом.

"Радници ће доћи у ситуацију да неће имати о чему да преговарају, ако се остане без радних места. Потребна је одговорност свих и запослених и послодавца и државе", закључио је он.

Важан и унутрашњи дијалог о Косову и Метохији

Ивица Дачић истакао је данас да је, поред дијалога Београда и Приштине, важан и унутрашњи дијалог о Косову и Метохији у Србији.

"Без обзира што Србија води дијалог у Бриселу важно је да дијалог постоји и унутар нашег друштва, дијалог различитих фактора друштвених и научних“, поручио је Дачић.

Тај дијалог, према његовим речима, би требало да садржи изношење мишљења шта је најбоље решење.
Дачић је у обраћању новинарима подвукао и да унутрашњи дијалог нема никакву намеру да издејствује напуштање става око Косова и Метохије.

"Желимо праведно решење за Косову и Метохију, а то решење мора да се зансива на уважавању интереса свих народа који тамо живе. Тешко ће се око тога постићи консензус и то је и сам председник Александар Вучић рекао", нагласио је Дачић.

Указао је да је Србија протеклих дана имала веома интензивне дипломатске активности.

Подсетио је да је он био у билатералној посети Грчкој, затим на неформалном састанку шефова дипломатија ОЕБС у Аустрији, те потом на Самиту о западном Балкану у Трсту, а јуче заједно са председником на првој седници Високог савета за сарадњу Грчке и Србије у Солуну.

Такође је пренео да је председник Србије био у Турској, па јуче у Солуну, где је имао и трилатерални разговор са премијерима Грчке и Бугарске, а да је данас већ у Бриселу, те да за викенд путује у САД, где ће се срешти са потпредседником САД Мајком Пенсом и другим америчким званицницима.

"Наш циљ је да Србија тиме јача своју међународну позицију. Доста тога смо урадили у Трсту. Први пут је било напретка у спровођења договора из Париза", констатовао је Дачић.

ЈЕДИНСТВО
 

Издаје: Установа за новинско-издавачку делатност "Панорама"

Редакција "Јединства"
Приштина - Косовска Митровица
Ослобођење 1
тел: 028-497-333
тел/факс: 028-497-339

Представништво у Грачаници
тел: 038-64-282

Представништво у Београду, Крунска 44
тел: 011-3237-298

ФОТО галерија