Интернет издање - вести се дневно ажурирају
Штампа

Дачић: Важан и унутрашњи дијалог о Косову и Метохији

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Србије Ивица Дачић је истакао да је, поред дијалога Београда и Приштине, важан и унутрашњи дијалог о Косову и Метохији у Србији. Апелује на раднике у штрајку да воде рачуна због штете коју наносе штрајком. "Без обзира што Србија води дијалог у Бриселу важно је да дијалог постоји и унутар нашег друштва, дијалог различитих фактора друштвених и научних", поручио је Ивица Дачић. Тај дијалог, према његовим речима, би требало да садржи изношење мишљења о томе шта је најбоље решење.


Министар је у обраћању новинарима нагласио и да унутрашњи дијалог нема никакву намеру да издејствује напуштање става око Косова и Метохије.

"Желимо праведно решење за Косову и Метохију, а то решење мора да се заснива на уважавању интереса свих народа који тамо живе. Тешко ће се око тога постићи консензус и то је и сам председник Александар Вучић рекао", нагласио је Дачић.

Указао је да је Србија протеклих дана имала веома интензивне дипломатске активности. Подсетио је да је он био у билатералној посети Грчкој, затим на неформалном састанку шефова дипломатија ОЕБС у Аустрији, те потом на Самиту о западном Балкану у Трсту, а јуче заједно са председником на првој седници Високог савета за сарадњу Грчке и Србије у Солуну.

Такође је пренео да је председник Србије био у Турској, па јуче у Солуну, где је имао и трилатерални разговор са премијерима Грчке и Бугарске, а да је данас већ у Бриселу, те да за викенд путује у САД, где ће се срести са потпредседником САД Мајком Пенсом и другим америчким званичницима.

"Наш циљ је да Србија тиме јача своју међународну позицију. Доста тога смо урадили у Трсту. Први пут је било напретка у спровођења договора из Париза", констатовао је Дачић.

Дачић је, након разговора са аустралијском колегиницом Џули Бишоп, новинарима у Влади Србије рекао да је и на овонедељном Самиту лидера држава Западног Балкана у Трсту речено да је Србија економски стабилно окружење, пошто, како је рекао, инвеститори размишљају да ли да дођу и инвестирају у нашу земљу.

"Не наносите штету држави"

Апеловао је на раднике у штрајку да воде рачуна јер тиме наносе штету држави, послодавцима и радницима.

"Немојте да доведемо до тога да касније немамо због чега да штрајкујемо јер нема радних места", упозорио је Дачић.

Истиче да Србија мора јачати стабилност да би била привлачна за инвеститоре, што је уједно, како је рекао, и једна од порука са самита у Трсту.

"Немојмо, да вучемо потезе који су штетни не само по државу, већ и по послодавце и по раднике јер свима нама је интерес да имамо нова радна места", рекао је министар.

Навео је да не спори остваривање права радника, али да постоје и други начини да се решавају питања која се тичу права радника.

ЈЕДИНСТВО
 

Издаје: Установа за новинско-издавачку делатност "Панорама"

Редакција "Јединства"
Приштина - Косовска Митровица
Ослобођење 1
тел: 028-497-333
тел/факс: 028-497-339

Представништво у Грачаници
тел: 038-64-282

Представништво у Београду, Крунска 44
тел: 011-3237-298

ФОТО галерија