Интернет издање - вести се дневно ажурирају
Штампа

Председник Вучић у Вашингтону

Председник Србије Александар Вучић боравиће данас и сутра у својој вероватно најважнијој посети ове године, у Вашингтону, где ће разговарати са потпредседником САД Мајком Пенсом. Председника Србије у Вашингтону дочекују као "кључног актера у одржавању мира и стабилности у суседству Србије", како то за Тањуг каже бивши амерички амбасадор у Београду, а данас шеф једне утицајне тхинк-танк организације, Камерон Мантер. То, међутим, не значи да Вучића очекује лак посао у Вашингтону. Напротив. На то упућују и експерти за политику америчке администрације, који верују да ће посетом, мимо билатералних тема, свакако доминирати питање на чијој је страни Београд, имајући у виду интересе запада и Русије у региону.
Од шефа српске државе, по свему судећи, током ове посете, прве у том својству, очекиваће се јасни и конкретни одговори, чије импликације, такође, могу бити врло конкретне.
 
Разуме се да ће на столу бити и друга, билатерална питања, пре свега економске сарадње и америчких инвестиција у Србији, али и сарадње на одбрамбеном плану.
 
Вучић ће тако већ данас имати састанак са шефом Бироа националне гарде САД Џозефом Ленгјелом и командантом Националне гарде Охаја, генерал-мајором Марком Бартманом.
 
Очекује га и сусрет са представницима Пословног савета за међународно разумевање (Бусинесс Цоунцил фор Интернатионал Ундерстандинг).
 
У компанији ЦИСЦО српски председник ће присуствовати потписивању Меморандума о разумевању.
 
Затим ће имати састанак са председавајућим и копредседавајућим Сенатског поткомитета за Европу, сенатором Роном Џонсоном и сенатором Крисом Марфијем.
 
Такође је планиран сусрет са копредседавајућим Српског конгресног кокуса, конгресменима Тед Пумом и Емануелом Кливером.
 
Коначно, сутра следи и кључни састанак, са потпредседником Пенсом.
 
Посета Вашингтону долази после више значајних спољнополитичких састанака председника Вучића, укључујући последњи, у петак у Бриселу, са председником Савета Европске уније Доналдом Туском.
 
У свим тим разговорима Србија је добила подршку за свој европски пут и похвале за кључну улогу у одржавању стабилности у региону, као и спроведене економске реформе.
 
Председник Вучић својим саговорницима поручио је да Србија жели добре односе са свим центрима политичке моћи и одлучивања, и да остаје при политици за коју сматра да је пре свега у интересу грађана Србије.
 
Да ли ће очекивања Вашингтона бити у складу с таквом политиком и на којим тачкама, могло би да буде јасније већ за пар дана, по Вучићевом повратку из ове, нема сумње, и значајне и веома изазовне посете.

ЈЕДИНСТВО
 

Издаје: Установа за новинско-издавачку делатност "Панорама"

Редакција "Јединства"
Приштина - Косовска Митровица
Ослобођење 1
тел: 028-497-333
тел/факс: 028-497-339

Представништво у Грачаници
тел: 038-64-282

Представништво у Београду, Крунска 44
тел: 011-3237-298

ФОТО галерија