Интернет издање - вести се дневно ажурирају
Штампа

Вучић у Вашингтону: Важни разговори о важним темама

Председник Србије Александар Вучић рекао је да ће теме разговора са америчким званичницима свакако бити српско-руски односи, случај браће Битићи, као и паљење Амбасаде САД у Београду. Александар Вучић је у изјави медијима рекао да данас има састанак са шефом Националне гарде САД, као и Гарде Охаја, са којима ће разговарати о свим нашим заједничким активностима, војној неутралности, ставовима Србије, сарадњи између српских и америчких оружаних снага, о учешћу Србије у међународним мисијама под заставом УН, о томе како и на који начин можемо да допринесемо наставку борбе против тероризма. Подсетио је да је Србија и до сада помагала и у муницији, али и у одређеним количинама оружја и оруђа.
"Верујем да то можемо да урадимо и убудуће. То је важан услов за припрему свега онога што долази вечерас на сусрету са Дејвидом Петреусом и сутра на састанацим са америчком пословном заједницом, који већ обављају посао у Србији и оних који планирају тек да дођу, те и састанака са бројним конгресменима, али и најважнији је свакако са потпредседником Мајком Пенсом", указао је Вучић.
 
Пренео је да је у САД тренутно велика бура око промене закон о социјалној заштити "Обамакеру", тако да смо у извесном запећку, али је за Србију веома важно што има прилику да представи своју политику.
 
Према његовим речима кључне теме су регионална политика, регионални односи, билатерални односи Србије и САД.
 
"Из најава видим да ће их занимати однос Београда према Приштини, и однос према Русији. Ми ћемо говорити о нашим ставовима и покушати да добијемо подршку за политику озбиљности, одговорности и решавања проблема на Западном Балкану", подвукао је председник Србије.
 
Констатовао је да и овај пут, као и сваки пут када неко од представника земаља долази изврши се артиљеријска паљба, како би се показало са којим потешкоћама ће се суочити гост и како ће морати на тешка питања да одговара.
 
"Чули смо из штампе овде, чак је и један конгресмен Елиот Енгел, истакнути албански лобиста, али и човек са којим смо се више пута састајала и покушали да утичемо на његов став јер је веама важан, да Србија треба да буде избачена из Партнерства за мир због блиске сарадње са Русијом", указао је Вучић.
 
Подвукао је да се у ставу Србије ништа није променило и да се то најбоље види по броју војних вежби и активности.
 
"Говорићу о тачном броју вежби. Четири пута више у 2017. имамо вежбе и активности са америчким снагама него са руским. Питам се шта ли су читали поједини конгресмени или је то питање 'ајде да неког нападнемо, да извршимо додатни притисак'. Нема ту увек довољно везе са реалношћу", сматра Вучић.
 
Председник Србије је истакао да је Србија војно неутрална и да ће он тај став потврдити.
 
"Није питање тежине притиска с којим неко мора да се носи, већ да ли постоји чврста или јасна политика. Србија има јасну политику војне неутралности, немамо апсирације да улазимо у било који војни савез. Желимо добру сарадњу са Американцима, Русима и НАТО и било којим другима, али без улажења у било које савезе. Такву је политику изгласала Скупштина Србије, прихватила влада и као председник у складу са Уставом моја је обавеза да такву политику спроводим и представаљам у свету", објаснио је председник додајући да се не стиди и не плаши резултата такве политике.
 
"Желим да сви верују у искреност Србије када о томе говори, а да ли ћемо да се наоружавамо на овај или онај начин. Дозволите, то је суверено питање Србије, коме ће где шта и када да плати. Купили смо два руска хеликоптера 'ми 17', али одмах после тога девет 'Ербасових' немачко-француских хеликоптера. То је наша воља, наш новац је у питању и наше је да урадимо што је најбоље за земљу", нагласио је Вучић.
 
Када је реч о случају Битићи, председник рекао је да је то тежак и ужасан злочин који се догодио.
 
Према његовим речима, одговорни треба да се стиде јер су нанели велику срамоту Србији, јер се о Србији причало на лош начин у целом свету због једног ужасног злочина.
 
"Ја, као и сваки други нормалан грађанин Србије, желим да се тај злочин испита и истражи. Али исто тако нисам у стању и не смем да дозволим увреде са било које стране, макар долазиле од њихових адвоката на рачун институција Србије, на рачун руководства Србије. Имали су 12 година са онима који су их слепо слушали па тобож нису ништа урадили ни по том питању, а ни Амбасаде. Сада се у својим изјавама иживљавају над институцијама Србије. То нећу да дозволим, а са ауторитеом који имам могу да тврдим да нико у Србији неће под тепих да ставља било шта око случаја Битићи већ је наша обавеза да то решимо. То ће бити добро за Србију и показаћемо разлику између нас и многих других", рекао је председник Вучић.
 
Када је реч о паљењу амбасаде САД у Београду, Вучић је указао да ствари иду у смеру ефикасног решавања судског поступка, те да ту проблеме не види.
 
Председник Србије изјавио је да му је ужасно жао што је дошло до изјаве америчког министра одбране да је акција "Олуја" била величанствен подухват јер, како каже, сматра да нема шта да буде похваљено пошто је "Олуји" убијено више од 2.000 обичних људи, старих и деце.
 
"Нећемо никада пристати на то да су убијање и прогон српских цивила неко величанствено дело", изјавио је Вучић новинарима, у Вашингтону реагујући на изјаву америчког министра одбране Џејмса Матиса, коју је јавности пренео хрватски министар одбране Дамир Крстичевић.
 
Како је навео, ракетиране су колоне избеглица код Босанског Петровца, чак не на територији тадашње Хрватске или Републике српске Крајине.
 
"Да не говорим да сумњам да било ко може да каже да су Вариводе случај којим може било ко да се поноси. Нису знали од толике моћи шта ће па су убијали, пошто су убили старце, мушкарце и жене, краве, свиње, и све друго да ништа живо не остане. Пошто су ваљда и краве и свиње сматрали Србима, ма како то некоме сумануто звучало", указао је председник Србије.
 
Подвукао је да је став Републике Србије остао да је то за нас један од најтужнијих дана у српској историји.
 
"Ако се неко хвали резултатом да је протерао 250.000 људи са свог огњишта, неколико хиљада побио, ту нешто није у реду. На сваком месту ћу о томе да говорим, и ничега се не стидим", нагласио је Вучић.
 
Председник Србије је поручио да би било добро да они који нам неретко говоре о томе да више причамо о будућности, а мање о прошлости, више размишљају о будућности а мање говоре о прошлости.
 
"Србија ће и овде и на сваком другом говорити о будућности, али нећу дозволити ни на једном месту у свету да суза Србина и Српкиње Крајишника буде погажена само зато што припада српском роду, и да не вреди ништа за разлику од суза свих других", нагласио је председник.
 
Рекао је да Србија не жели никакве сукобе ни са ким и изразио уверење да ћемо градити све боље односе са Хрватском.
 
Председник Србије је критиковао ауторски текст Вука Јеремића у америчким медијима уочи посете српске делегације САД, у тренутку све веће затегнутости у односима између Американаца и Руса, у ситуацији у којој смо, како је рекао, све више притиснути и у којој нам је све теже да деламо.
 
"Неки људи имају посао и обавезу да своју земљу бране. Ја то доживљавам као своју најважнију обавезу, да увек штитим интересе своје земље и свога народа. Неки други имају интерес да размишљају о себи, о својој политичкој будућности, каријери", рекао је Вучић и додао да "дотичног господина нимало није брига за земљу, кад тако ради".
 
Изразио је захвалност бившем америчком амбасадору Мајклу Полту, који је, каже, својим коментаром на Јеремићев текст показао да одлично разуме о чему се ту ради.
 
"Шта да ради онај који је мислио да је цео свет под његовим ногама, и који је све са висине гледао и онда дошао у Србију и добио 10 или 11 пута мање гласова од некаквог аутократе, ситног, јадног, бедног дикатора", запитао је иронично Вучић и приметио да то говори о величини нечијег карактера.
 
Рекао је да не брине за то, да сваком може да погледа у лице и да свако на најрационалнији начин може да сагледа право стање у Србији.
 
Такође је указао да је актуелни амбасадор Србије у Вашингтону, 2009, када је био први секретар и присуствовао његовом састанку у Стејт департменту, када је он долазио као представник опозиције, могао да види да ниједну ружну реч није рекао о тадашњој власти ДС-а.
 
"Рекао сам тада да не приличи да у другој земљи говорите лоше о својој влади. Али то говори о разлици у карактеру и људима", подвукао је Вучић.
 
Указао је да је посебно лоше што, у тренутку све веће затегнутости у односима између Американаца и Руса, у ситуацији у којој смо ми све више притиснути, у којој је све теже да деламо, да неко користи прилику да стави још један тег својој земљи око врата.
 
"Издржали смо и теже тегове, тако да је овај ситан, мали, недовољно тежак за нас", закључио је Вучић

ЈЕДИНСТВО
 

Издаје: Установа за новинско-издавачку делатност "Панорама"

Редакција "Јединства"
Приштина - Косовска Митровица
Ослобођење 1
тел: 028-497-333
тел/факс: 028-497-339

Представништво у Грачаници
тел: 038-64-282

Представништво у Београду, Крунска 44
тел: 011-3237-298

ФОТО галерија