Интернет издање - вести се дневно ажурирају
Штампа

Свилановић: Не треба се плашити дијалога

Генерални секретар савета за регионалну сарадњу Горан Свилановић сматра да је однос Београда и Приштине једно од највећих политичких питања у преговарачком процесу са Европском унијом, али да ни Срби ни Албанци не треба да се плаше дијалога. "Истина је да је једно од највећих политичких питања у процесу преговора управо однос Београда и Приштине. Досадашње поруке од званичника европских институција, као и од неких од кључних европских политичара, не говоре о формализацији независности. Обострано прихватљиво решење тражићемо сви заједно, и Београд и Приштина и Европска унија, унутар дијалога у Бриселу", рекао је Свилановић за данашњи "Блиц". Он сматра да од дијалога не би требало да стрепе ни Албанци ни Срби, јер је до сада показано да су обе стране у стању да постигну договор.
"Не мислим да било ко треба да стрепи од дијалога, ни Срби ни Албанци. Напротив, до сада су показали да су у стању да договоре постигну и надам се да ће сви елементи онога што је до сада договорено бити и испуњени. То би знатно охрабрило све да дијалог наставе. Нестрпљење постоји, али оно није најбољи савезник, поготово што је дијалог за све нас део приступних одговора са ЕУ", наводи Свилановић.
 
На питања када Србију види у ЕУ, он је одговорио да је на личном искуству научио да не лицитира о датумима.
 
"Нешто зависи од нас, а нешто од земаља чланица ЕУ. Мислим да је највећи савезник Србије у преговорима Европска комисија и комесар Јоханес Хан. И зато би требало да искористимо све што нам је пружено, и средстава, али и техничку и стручну подршку, и да неколико наредних година искористимо да преговарачки процес завршимо на техничком нивоу", каже Свилановић за "Блиц".

ЈЕДИНСТВО
 

Издаје: Установа за новинско-издавачку делатност "Панорама"

Редакција "Јединства"
Приштина - Косовска Митровица
Ослобођење 1
тел: 028-497-333
тел/факс: 028-497-339

Представништво у Грачаници
тел: 038-64-282

Представништво у Београду, Крунска 44
тел: 011-3237-298

ФОТО галерија