Интернет издање - вести се дневно ажурирају
Штампа

Приштина, чекајући седницу новог сазива парламента

У Косовској Митровици данас ће бити одржана прва изборна скупштина Српске листе, на којој ће бити изабрано најуже руководство странке, и то у недељи у којој се очекује да буде одржана конститутивна седница новог сазива косовске скупштине, а могуће је и формирање владе. Од кључних политичких актера на Косову најутицајнији представници међународне заједнице затражили су да што је пре могуће установе нови сазив скупштине, а онда и владе.


Амерички амбасадор у Приштини Грег Делави, а и други из утицајних западних земаља, рекли су да албански политичари не треба да рачунају на помоћ међународне заједнице, већ да сами нађу решење. А то ће ићи мало теже, јер нико нема довољну већину.

Из коалиције чији је кандидат за премијера Рамуш Харадинај, тврде и даље да имају довољно гласова за избор председника скупштине и да формирају владу. По њима ове недеље би требало очекивати коснтитутивну седницу скупштине. Њу треба да закаже косовски председник Хашим Тачи. Уколико изостане његов позив, онда би ту обавезу преузело председништво старог сазива скупштине и заказало прву седницу новог сазива.

Приштински медији спекулишу да би седница старог сазива председништва могла да буде одржана данас у 11 часова, мада из секретаријата скупштине нису ништа потврдили.

Најаваљено је да би конститутивна седница парламента могла да буде одржана у среду. Рамуш Харадинај се залаже да истог дана добије мандат и да истог дана предложи нови владин кабинет.

Има пуно спекулација око формирања новог састава централних институција, а оно што се очекује је да Хашим Тачи направи први корак, сазивањем прве седнице новог сазива парламента.

Очекује се да део будуће владе буде и Српска листа, која ће пре тога одржати прву изборну скупштину.

Српска листа се припрема да буде члан будуће косовске владе, али пре тога изабраће руководство странке. РТС-у је пренето из Српске листе да ће на скупштини бити изабрано председништво странке и други органи.

Српска листа ће функционисати у складу са политичким програмом и статутом странке. Незванично, наводи се да ће неко од кандидата за председника општине у српским срединама, бити предложен да буде на челу Српске листе.

Локални избори на Косову заказани су за 22. октобар. Српска листа постала је политичка странка уочи одржавања ванредних парламентарних избора на Косову 11. јуна. У странку је прерасла из Грађанске иницијативе. На ванредним изборима Српска листа освојила је девет посланичких места.

ЈЕДИНСТВО
 

Издаје: Установа за новинско-издавачку делатност "Панорама"

Редакција "Јединства"
Приштина - Косовска Митровица
Ослобођење 1
тел: 028-497-333
тел/факс: 028-497-339

Представништво у Грачаници
тел: 038-64-282

Представништво у Београду, Крунска 44
тел: 011-3237-298

ФОТО галерија