Интернет издање - вести се дневно ажурирају
Штампа

Новости: Наши емисари у 27 држава "коче" Косово

Шеф дипломатије Ивица Дачић ће, у договору са председником државе Александром Вучићем, током септембра упутити специјалне изасланике у још осам држава.
Циљ је спречавање учлањења Приштине у Унеско и друге међународне организације, пишу "Новости".
До 9. августа, специјални емисари су од 27 предвиђених држава посетили 19, наводи лист, додајући да је реч о наставку опсежне дипломатске акције лобирања против кандидатуре Косова која је почела 1. априла.
Изасланици су послати у Алжир, Бразил, Египат, Грчку, Иран, Киргистан, Колумбију, Либан, Мјанмар, Монголију, Оман, Парагвај, Перу, Румунију, Сирију, Туркменистан, Вијетнам, Уганду и Узбекистан.
 
Они су, према наводима листа, добили директиву и да званичницима земаља које посећују уруче писма председника Вучића, у којима се објашњавају позиције Србије у вези са статусом КиМ и политика коју Београд води у циљу очувања територијалног интегритета, заштите уставног поретка и поштовања принципа међународног права.
 
Према извештајима изасланика који су већ почели да пристижу у МСП, у разговорима са представницима земаља домаћина направљени су конкретни кораци за унапређење сарадње и инициране су бројне активности како би се Србија што боље позиционирала на међународној сцени.
 
Из Приштине су у протеклом периоду стизале противречне информације о томе да ли је њихова кандидатура за чланство у Унеско поднета, а "Новости", позивајући се на дипломатске кругове, пишу да њихов захтев, засада, није стигао у седиште ове организације.
 
Генерална конференција Унеска ће заседати у новембру, а месец дана раније претходи седница Извршног одбора на којој се одлучује о томе да ли ће се неки захтев проследити на Скупштину.
 

ЈЕДИНСТВО
 

Издаје: Установа за новинско-издавачку делатност "Панорама"

Редакција "Јединства"
Приштина - Косовска Митровица
Ослобођење 1
тел: 028-497-333
тел/факс: 028-497-339

Представништво у Грачаници
тел: 038-64-282

Представништво у Београду, Крунска 44
тел: 011-3237-298

ФОТО галерија