Интернет издање - вести се дневно ажурирају
Штампа

Црква пуна верника на велики празник

Ранилуг једно од највећих српских села у Косовском Поморављу на дан сеоске славе
 
 У једном од највећих српских села на територији Косовског Поморављ, Ранилугу у коме живи око две хиљаде Срба, 11. септембра, традиционално је прослављен празник Усековање главе Светог Јована Крститеља, који се у овом месту светкује  као сеоска слава.
У јутарњим часовима у цркви посвећеној Светом Јовану Крститељу  свечану празничну литургију служио је парох ранилуштки,  Срђан Јеринић уз саслужење неколико пароха из региона.
 
-Хвала Богу, црква је била пуна верника и ја се надам да ће их бити још више наредне године- рекао је у изјави за наш лист свештеник Јеринић. Он је додао да је ове године у цркви повећан број крштења и венчања.
 
-Од почетка ове године имали смо шест вечнања и 15 крштења. Можда то изгледа мало, али није мало ако се пореди са претходним годинама. Хвала Богу имамо имамо доста младих момака одавде који се жене и који најављују женидбу. Нажалост још увек има и доста опела, али и то је на неки начин нормално, јер стари људи умиру. Мора бити и опела, али радостни смо што имамо венчања и крштења- нагласио је свештеник Јеринић.
 
Празник Усековање главе Светог Јована Крститеља , осим свечаном литургијом у цркви  прослављен је и у селу. Срби у Ранилугу су дочекивали и испраћали госте , а у центру села најмлађи становници села- дечица,  забављали су се на рингишпилу, топогану и другим садржајима.                                                                                          С.И.
 
 

ЈЕДИНСТВО
 

Издаје: Установа за новинско-издавачку делатност "Панорама"

Редакција "Јединства"
Приштина - Косовска Митровица
Ослобођење 1
тел: 028-497-333
тел/факс: 028-497-339

Представништво у Грачаници
тел: 038-64-282

Представништво у Београду, Крунска 44
тел: 011-3237-298

ФОТО галерија