Интернет издање - вести се дневно ажурирају
Штампа

Вучић: Од питања Косова и Метохије нема бежања

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да ће у октобру почети нова фаза унутрашњег дијалога о КиМ, и истакао да је време да почнемо да разговарамо о Косову и Метохији, јер је то суштина наше политичке садашњости, и наше будућности.
"У зависности од нашег односа према КиМ имаћемо сигурнију или мање сигурну не само садашњост, него и будућност", рекао је Вучић у обраћању грађанима из Председништва Србије.


Он је рекао да се дијалог институционализује од октобра и да ће се одвијати у концентричним круговима, те да очекује да ће бити толерантан, уз поштовање различитог мишљења и уз учешће свих релевантних актера.

Истакао је и да је припремљен извештај о свему што је урађено у последње четири године у дијалогу, и истакнути сви важни датуми од 1998. године и Кристофера Хила, па надаље.

Владу Србије замолио је, каже, да им помогне у том послу, организацији одређених скупова.

Замолио је и цивилни сектор да се укључи јер су важне све политике које се односе на Косово и Метохију.

"Ово је историјско питање за нас, кључно за будућност Србије, не зато што неки мисле да унапред постоји спреман одговор. Мислим да питање политике није питање ни клевета, ни увреда, седања у нечију фотељу, већ питање резултата и одговорног односа према свим кључним питањима", рекао је Вучић.

Указао је да за четири године немамо ни једног погинулог у међуетничким сукобима, да народ живи нешто лакше и данас Срба на Косову и Метохији није мање него пре три или четири године:

"Највише српске деце се рађа на Косову и Метохији, јер их је мука на то натерала, да остану на својим огњиштима", истакао је Вучић.

На Косову има између 110 и 120.000 Срба, додао је председник Србије.

Данас, истиче, имамо другачију позицију преговора, јер се глас Србије чује.

Он је подсетио да је Приштини дат легитимитет онда када смо Међународном суду правде упутили питање да ли су смели да се отцепе или не.

"Ту иницијативу је покренуо Вук Јеремић, тада је дијалог отишао из УН и морали смо све из почетка", навео је Вучић.

Није му, каже, лепо док седи са Тачијем, Могерини..али боље је да нама буде тешко и да идемо на тешке разговоре, а за то је и биран и добио подршку.

Председник Србије је истакао да ће кроз извештај о дијалогу грађани моћи да виде колико је компликована наша историја и колико смо погрешних потеза повукли и били неодговорни и замерали људима, а да, како је рекао, ништа нисмо могли да урадимо.

Вучић је рекао да ће замолити Владу Србије да помогне у организацији појединих скупова, као и да је о томе већ и разговарао са премијерком Аном Брнабић, од које је добио уверавања да ће влада учинити све што може.

"Потребна је помоћ у организацији када разговарате са Универзитетом, а ко би био бољи да без наметања мишљења, упути позиве, организује састанак, кове, макар и само киселе воде, од Министарства просвете", рекао је Вучић и додао да би се након тих састанака започело са сублимацијом свега.

Кад је реч о невладином сектору, Вучић је рекао да би било добро да они разговарају о различитим подтемама, јер су нам важне и политика према миграцијама и азилу, као и повратак интерно расесљених, те да би требало да тај сектор организује расправе у својим оквирима.

"А ја, као председник, увек сам спреман да одем и разговарам са свима и чујем свако мишљење, јер сматрам да је ово историјско питање, једно од кључних за будућност Србије", рекао је Вучић.

Питање је важно, назначио је, и то не зато што постоји унапред припремљен одговор, као што би неки волели да претпоставе и додао да се није обраћао онима који су користили и псовке, када су коментаришали његов позива на дијалог, али је и поред тога задовољан, јер нису ћутали.

"Ја мислим да питање политике није питање ни клевета, ни увреда ни седања у било чију фотељу, већ резултати и одговорност", подвукао је председник Србије.

Вучић је посебно истакао да у претходне четири године, упркос етничким нападима на Србе, који су ређи него раније, немамо ниједног погинулог.

"Да ли сам се је осећао непријатно и понижено у Бриселу? Јесам, безброј пута, али Србију нисам унизио и обезбедили смо да Срби на КиМ живе нешто лакше и да немамо погинулог у етнички мотивисаним нападима", назначио је Вучић и додао да је десетоструко мање напада на Србе.

То је, према његовим речима, најважније, а не то "колико ћемо да се јуначимо, колико тешких рећи, већ шта да урадимо за наш народ".

Такође, апострофирао је да Срба на КиМ, данас није мање него пре три-четири године и да први пут немамо драматичан пад броја Срба на КиМ.

"Највише српске деце се рађа на КиМ, због муке која их не натерала, због муке у којој живе и зато је страшно важно разумети њихове потребе, страх за будућности и жељу да остану на огњиштима", рекао је Вучић.

Он је додао да је Срба данас 110.000-120.000 на Србе, али да је однос Срба и Албанца испод Ибра 1 према 40.

"То људи треба да знају када препоручују многа јуначка дела свима, а седе по београдским и новосадским кафићима умрљани пеном од пива или капућина и соле памет некоме на КиМ како да се понаша", рекао је Вучић.

Председник је додао да Србија данас има другачију позицију у преговорима него раније.

"Да вас не подсећам кроз шта смо пролазили, да смо као земља сами дали легитимитет независности КиМ, питањем Међуанродном суду правде да ли су имали право на отцепљење. То је поднео Вук Јеремић и тадашња влада, а одлука је била поражавајућа и катастриофална по нас", рекао је он.

После измештања дијалога из УН у ЕУ и доласка Еулекса, морали смо да се боримо изпочетка за Сре и њихову безбедност у томе смо успели кроз тешке преговоре.

"Да ли ико од вас мисли да ми је икад било лепо кад седим са Тачијем, Могерини, Ештон, Чолакуом... Никад, ниједног лепог тренутка се не сећам, али није мој посао да ми буде лепо и лако. И не слушајте оне који вам говоре да ће све бити лепо и лако, јер такви донесу најгора решења", рекао је председник.

Поносан сам на политику која чува Србе на Косову и Метохији. Даћемо све од себе да напада буде што мање, да ти људи што боље живе - истакао је Вучић и додао да се заклео на Уставу и да ће тај документ поштовати.

Нашем народу можемо да помогнемо тек када имамо економски стабилну Србију, подвукао је Вучић.

"Од овога нема бежања, нећу бежати од одговорности и нећу се склањати. Ми морамо да замишљамо шта ћемо и како са нашим односима и ставовима око Косова и Метохије, а не да бежимо од тога и да живимо у периоду од пре 300 година", рекао је Вучић.

ЈЕДИНСТВО
 

Издаје: Установа за новинско-издавачку делатност "Панорама"

Редакција "Јединства"
Приштина - Косовска Митровица
Ослобођење 1
тел: 028-497-333
тел/факс: 028-497-339

Представништво у Грачаници
тел: 038-64-282

Представништво у Београду, Крунска 44
тел: 011-3237-298

ФОТО галерија