Интернет издање - архива
Штампа

Истина изнад свега

„ЈЕДИНСТВО“ У КОСОВСКОЈ МИТРОВИЦИ ОБЕЛЕЖИЛО 69. ГОДИШЊИЦУ

„Јединство“ је кроз читаву своју историју настојало да спаја људи и оно је у томе у доброј мери и успело. Никада није тежило сензационализму. „Јединство“ је радило на дуже стазе и та стаза је данас скоро 70 година - рекао дирекотор НИЈП „Панорама-Јединство“ Светозар Влаховић. „Јединство“ мора да се посматра посебним очима, његова важност је изнад новине, изнад информисања. „Јединство“ је културна баштина српског народа на Косову и Метохији - истакао помоћник директора Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије Мирко Крлић

На измаку старе године, 25. децембра, на лист „Јединство“ је прославило 69. годишњицу.
„Јединство“ веродостојно информише о свим збивањима у нашој покрајини чувајући културно памћење нашег народа, његов језик и његово писмо. „Јединство“ у занчајној мери испуњава своју сврху, преноси у свом домену цивлизацијску поруку мира, правде, пре свега истине, речено је на скромној свечаности у редакцији надомак моста на Ибру у Косовској Митровици којој су присуствовали колеге новинари, сарадници и пријатељи нашег листа.
Дирекотор НИЈП „Панорама-Јединство“ Светозар Влаховић рекао је да сам назив „Јединство“ има симболику.

    Стаза дуга скоро 70 година

- Управо оно, јединство, је најзанчајније српском народу 21. века. Јединство је магична реч која ће српски народ сачувати на овим просторима и објединити га. Премало нас је да бисмо се могли делити на ове или оне у важним питањима, српство мора бити јединствено.
„Јединство“ је кроз читаву своју историју настојало да спаја људи и оно је у томе у доброј мери и успело. Никада није тежило сензационализму. Нису наши новинари били мање вешти од других да тираж дижу са текстовима који служе у дневно-политичке сврхе. „Јединство“ је радило на дуже стазе и та стаза је данас скоро 70 година, најдужа у српском новинарству после „Политике“. Није то било случајно, то је нешто што ћемо и даље неговати - рекао је Влаховић.
Он се посебно завалио Влади Републике Србије што је нашла могућности да „Јединство“ опстаје у изезетно турбулентним временима нашег друштвеног и политичког живота и која настоји да све српске институције на Косову и Метохији опстану.
- Увек смо тежили истинитој и у највећој мери непристрасној информацији, али наравно никада се нисмо могли одрећи патриотског основа постојања нашег листа, а то је српство, а то је јединство нашег народа, опстанак нашег народа на овим просторима.


Више од новине

Помоћник директора Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије Мирко Крлић је рекао да је „Јединство“ посебно зато што оно нема читаоце, оно има народ.
- Када неко припада целом народу онда то није новина, то је институција и због тога је „Јединство“ тако велико и зато држава Србија мора о њему да брине. И нови закони и стремљења ка Европској унији не могу да зауставе „Јединство“, оно мора да се посматра посебним очима, његова важност је изнад новине, изнад информисања. „Јединство“ је културна баштина српског народа на Косову и Метохији - рекао је Крлић.
Присутне је поздравио и главни и одговорни уредник „Јединства“ Радосав Јанићијевић који је истакао да „Јединство“ које траје пуних седам деценија били и остало својеврсни документ о дешавањима на просторима Косова и Метохије. Само током ове године у „Јединству“ је објављено 1.314 текстова и 1.610 фотографија, истакао је Јанићијевић.
Прошле године установљена новинарска награда „Мирко Чупић“ за допринос борби за истинито истраживачко новинарство, по одлуци жирија у саставу Зоран Влашковић, председник жирија и прошлогодишњи добитник ове награде, затим Радослав Златановић и Вукман Видаковић ове године припала је Биљани Радомировић, дописнику „Политике“ са Косова и Метохије.
- Биљана Радомировић је аутентични хроничар не само политичких дешавања већ и свакодневних животних збивања на Косову и Метохији - рекао је образлажући одлуку председник жирија Зоран Влашковић. Он је додао да Биљна Радомировић спада у ред најупућенијих новинара на овим простору јер свакодневно, за потребе своје новине бележи политичке ставове свих српских и других политичких структура на Косову и Метохији.
- Биљана се несебично трудила да у својој новини представи обичног човека на напаћеном Косову и Метохији. Њене животне приче о многим, скоро заборављеним српским душама много пута су пробудиле читаву јавност у Србији и помогле онима којима је помоћ била неопходна - рекао је Влашковић и додао да је наша колегиница небројено пута, и сама носила помоћ угроженим породицама на Косову и Метохији.
 С.Н.

ЈЕДИНСТВО
 

Издаје: Установа за новинско-издавачку делатност "Панорама"

Редакција "Јединства"
Приштина - Косовска Митровица
Ослобођење 1
тел: 028-497-333
тел/факс: 028-497-339

Представништво у Грачаници
тел: 038-64-282

Представништво у Београду, Крунска 44
тел: 011-3237-298

ФОТО галерија