Интернет издање - архива
Штампа

Против границе и царине

Седница одборника четири општинске скупшине са севера Космета

Успостављање границе и царине на административним прелазима Брњак и Јариње од стране институцаијата такозване Републике Косово је неприхватљиво , закључили су на прошлонедељној  заједничкој седници одборници  све четири СО  са севера Косова и Метохије. У закључцима за које су  гласали сви одборници осим чланова СРС, којих је девет, инсистирано је ,,на примени пореског система Републике Србије,,.

-Поново се инсистира да се Уставни суд Републике Србије изјасни о уставности донетих уредби Владе Републике Србије а у вези постигнутих договора и споразума Београда са ПИС Приштине, наводи се у закључцима и додаје да ,,представници локалних самоуправа Косовске Митровице, Звечана, Лепосавића и Зубиног Потока, траже пријем код председника и премијера Србије,,.
На почетку седнице , којој су поред одборника и председника четири СО, присуствовали и  председници Општина, начелник округа и директори предузећа и установа са севера Косова , предеседник Општине Косовска Митровица и заменик директора Канцеларије за Косово и Метохију  Крстимир Пантић поднео је  извештај о току и резутатима преговора Београда и Приштине у Бриселу и између осталог рекао  ,,да  ЕУ у преговорима није неутрална већ је апсолутно на страни Албанаца и додао да је све што се намеће српском преговарачком тиму заправо део плана Европске уније,,.
Пантић је нагласио да су током разговора педставници Приштине инсистирали да се приликом наплате царина, акциза и ПДВ-а примењују косовски закони, што наш преговарачки тим, по његовим речима , није прихватио.
,,Једино што је коначно договорено  јесте формирање Фонда у који би се  сливала средства  прикупљена напалтом акциза, дажбна и ПДВ-а,, рекао је он и додао да,, до  следеће рунде преговора фебруара месеца, на  административним прелазима Брњак и Јариње важи садашњи режим  уласка робе на север Космета,,.
Марко Јакшић одборник ДСС нагласио је да је неопходно,, да Уставни суд донесе одлуку о уставности свега што је договорено у разговорима Београда и Приштине и да царина и ПДВ не треба да се наплаћују док се не дефинише статус КиМ,,. Јакшић је изразио незадовољство чињеницом да ,,неки представници власти у Београду институције на Косову и Метохији назвају паралелним,,.
Са ставом Јакшића сагласио се и председник Општине Зубин Поток Славиша Ристић и поновио  ,, да Косово и Метохија морају да остану у пореском систему Републике Србије,,.
Одборник УРС Стојанка Петковић истакла је да та странка никада неће водити деструктивну политику  против Владе Републике Србије и изразила задовољство  што је у преговарачком тиму Србије и представник Срба са Косова и Метохије  који , како је навела ,,на овај или онај начин учествује у дијалогу,,.
У дискусијама је позивано на јединство и наглашено да је примена закона непризнате државе Косово неприхватљива и да Срби са севера Покрајине неће прихватити оно што им се сада намеће а то је ,,класичан Ахтисаријев план у оквиру независног Косова,,.
Одборници су осудили ,,насилничке нападе Албанаца на Србе , српска гробља , светиње  и друге објекте и институције Срба на КиМ , као и најновији напад на зграду СО Косовска Митровица,,.Н.С.

ЈЕДИНСТВО
 

Издаје: Установа за новинско-издавачку делатност "Панорама"

Редакција "Јединства"
Приштина - Косовска Митровица
Ослобођење 1
тел: 028-497-333
тел/факс: 028-497-339

Представништво у Грачаници
тел: 038-64-282

Представништво у Београду, Крунска 44
тел: 011-3237-298

ФОТО галерија