Интернет издање - архива
Штампа

Кубуровић: Београд упорно одговара на све замолнице из Приштине

Министарка правде Нела Кубуровић изјавила је, поводом саопштења косовског тужиоца којим негира сарадњу српских органа у истрази убиства Оливера Ивановића, да је Тужилаштво за организовани криминал упутило три захтева за пружање узајамне правне помоћи Приштини - 16. и 26. јануара и 14. фебруара.
Ни данас, након 10 месеци од достављања захтева, Тужилаштво у Приштини није одговорило на све, већ само делимично на поједине захтеве, истакла је Нела Кубуровић у писаној изјави.
 
Прецизирала је да је из Приштине ка Тужилаштву за организовани криминал Србије упућено осам захтева, од којих је последњи био 24. октобра, а Тужилаштво је одговорило на седам замолница, укључујући и последњи захтев и доставило тражене податке.
 
"Узимајући у обзир да је једна од замолница коју је Приштина доставила Тужилаштву за организовани криминал у Београду садржала више различитих захтева који су били нејасни и непрецизни и даље је у току поступање по њима и ускоро ће одговори бити прослеђени приштинским органима", објаснила је Кубуровићева.
 
Министарка је нагласила да то да ли су неке информације од суштинског значаја за расветљавање убиства није питање за Министарство правде, већ за оне који постављају захтеве, а колико је чије поступање ефикасно, говори и да Тужилаштво у Београду упорно одговара на све замолнице из Приштине.
 
"А Београд и након осам месеци чека да добије тражена обавештења и доказе", закључила је Кубуровићева у саопштењу.
 
Тужилаштво: Одговорили на седам од осам захтева Пиштине
 
Тужилаштво за организовани криминал у Београду до сада је одговорило на седам од осам захтева Приштине у оквиру истраге убиства Оливера Ивановића, док су из Приштине Београду стигле тек реплике чаура са лица места, речено је Тањугу у том Тужилаштву.
 
Косовски специјални тужилац раније је саопштио да Србија није сарађивала на расветљавању убиства лидера Грађанске иницијативе, те да из Београда није стигло ни вештачење чаура са места убиства.
 
Тужилаштво у Београду оспорава наводе да не сарађује и подсећа да је од привремених органа самоуправе аутономне покрајине Косово и Метохија, у оквиру захтева за узајамну правну помоћ, тражило да му се на вештачење доставе чауре, које би потом биле враћене.
 
На овај захтев, како кажу у Тужилаштву за Тањуг, достављене су им пластичне реплике чаура пронађене на лицу места, које је преузело Министарство унутрашњих послова Србије и извршило вештачење.
 
"Подаци о резултатима вештачења пластичих реплика чаура први пут су тражени захтевом од 24. октобра и биће достављени тражиоцу по прибављању свих података и обављању свих тражених радњи из овог захтева, који се састоји од више тачака, са целокупним прикупљеним материјалом", напомињу у Тужилаштву.
 
Од привремених органа самоуправе Аутономне покрајине Косово и Метохија, Тужилаштво је примило осам захтева за узајамну правну помоћ, којима је тражено достављање доказа испитивање сведока, прикупљање података и вршење разних провера, и да је на седам захтева, укључујући и последњи, који је примљен 30. октобра, одговорено у најкраћим роковима.
 
Тужилаштво тренутно поступа једино по захтеву за узајамну помоћ који је примљен 24. октобра, а који је хронолошки посматрано, достављен као претпоследњи. 
 
Тим захтевом тражена је провера и прикупљење података везаних за већи број чињеница и околности, од којих поједини, наводе у Тужилаштву, захтевају комплексне полицијске провере на терену и претходну идентификацију сведока чије се испитивање тражи. 
 
"Управо због тога, поступање по овом захтеву и прикупљање свих тражених података објективно изискује одређено време", наводе у спрском тужилаштву и напомињу да су тим поводом од релевантних државних органа захтевали прибављање свих података, "онако како је тражилац определио".
 
Проблем за ефикасност у поступању по овом захтеву је, како напомињу, и чињеница да је део захтева, који се односи на податке телефонских комуникација недовољно прецизан и јасан, јер нису опредељени корисници телефонских бројева у односу на које се тражи прибављање података, као и то што је део ових података обухваћен ранијим захтевима, на које је већ одговорено.

ЈЕДИНСТВО
 

Издаје: Установа за новинско-издавачку делатност "Панорама"

Редакција "Јединства"
Приштина - Косовска Митровица
Ослобођење 1
тел: 028-497-333
тел/факс: 028-497-339

Представништво у Грачаници
тел: 038-64-282

Представништво у Београду, Крунска 44
тел: 011-3237-298

ФОТО галерија