Интернет издање - архива
Штампа

Брнабић: Циљ Раминих изјава је спиновање

Премијерка Србија Ана Брнабић рекла је да је једини циљ најновијих изјава Едија Раме да политички спинује и окриви Србију за све неразумне одлуке Приштине. Истиче да Србија није прекршила Цефта споразум, а да Албанци мењају објашњења за увођење такси на српску робу.
Ана Брнабић је, на конференцији за новинаре у Влади Србије, одговарајући на Рамине изјаве из Загреба, рекла да је мислила да је албански премијер Еди Рама одговоран, али да се, нажалост, преварила.
 
Месечни губитак због такси 42 милиона евра
 
Брнабићева је изјавила да Србија месечно губи око 42 милиона евра због додатних такси које је Приштина увела на производе из централне Србије.
 
То, како је истакла, није ни приближно ономе што губе Срби на КиМ, који не знају да ли ће имати мазут за грејање школа, лекове, храну, нити знају колико ће коштати.
 
О томе је, навела је премијерка, Београд информисао и Цефтин секретаријат и ЕУ.
 
"Губимо око 42 милиона евра месечно, али највећу цену у овоме плаћају Срби, који су дискриминисани и мање сигурни него раније", нагласила је она.
 
Председница Владе је казала да је у писму које је упутила земљама ЕУ изнела податак и да је Косово, према подацима УН, и даље територија са најмањим бројем повратника од свих постконфликтних подручја у свету.
 
"Ја мислим да је посао владе, ако сте одговорни, што сам мислила да јесте Еди Рама, да се бавите конкретним стварима и истинама које ће на најконкретнији могући начин допринети квалитету живота грађана", рекла је премијерка.
 
Како је истакла, без стабилности региона, нема безбедне и стабилне земље у том региону.
 
Додала је да не воли да одговара на "потпуно безочне лажи" и неосноване тврдње, али да је то овај пут учинила с обзиром на тешку ситуацију.
 
Премијерка је рекла да је њена прва мисао била да је у Приштини прво требало да се договоре око тога шта ће им бити објашњење за увођење такси на производе из централне Србије и БиХ, па онда да дају исто објашњење, а не да га мењају на сваких недељу дана.
 
Подсећа да је прво објашњење било да су таксе одговор на то што Србија није дозволила чланство тзв. Косова у Интерполу.
 
"Мислим да смо сви то чули, и Србија и остале земље ЕУ и међународна заједница", рекла је премијерка.
 
Како је рекла, када су видели да то нема смисла и да не пије воду, онда су променили објашњење да Србија крши Цефта споразум.
 
"Хајде да се договоримо зашто су уведене таксе, да би ми могли да одговоримо на то. Да ли је због Интерпола или јер је Цефта споразум прекршен од стране Србије", навела је Брнабићева.
 
Додаје да јој је невероватно да је Еди Рама отишао корак даље и да је изјавио да се Приштина жалила на кршење Цефта споразума од стране Србије, а да није било реакција са друге стране.
 
"Ако се Приштина жалила, покажите нам ту жалбу. Ово је црно или бело, не постоји сива зона", указала је Брнабићева истичући да је Цефта споразум јасан и недвосмислен и да постоји званични формални процес жалбе.
Наводи и да се Србија жалила 27. новембра, да је упутила званичан захтев Цефтином секретаријату.
 
Ана Брнабић наводи да, ако нема доказа да се Приштина жалила, онда је Еди Рама свесно и намерно покушао да обмане јавност у региону и у ЕУ.
 
Додала је да се наивно уздала у Едија Раму да ће позвати Приштину на разум и да се односе у складу са временом у којем живимо, са 21. веком, јер је оно што Приштина ради политика 19. века.
 
"Не само да Србија никада није прекршила Цефта споразум већ Србија у сваком тренутку када је Приштина покушавала да промени споразум није то аутоматско одбијала, због регионалне сарадње", нагласила је председница Владе.
 
У тренутку када смо дошли до тога да преговарамо о Протоколу 6, навела је она, Приштина је тражила да не буде потписано као Унмик Косово, јер је Унмик потписница, него да они то потпишу као Косово, "што је нама било неприхватљиво, али у циљу регионалне сарадње, стабилности ми смо одлучили да ни овде немамо тврд став".
 
"Одлучили смо да будемо конструктивна толерантна страна и да се нађе решење са којем би била Приштина задовољна, а заштићен интерес Србије. Ја сам 5. новембра послала писмо европском комесару Јоханесу Хану у коме је наведнео шта Србија предлаже као компромисно решење", објаснила је она.
 
Приштина дугује објашњење Београду, ЕУ и УН
 
Брнабићева је казала да је циљ био да се нађе компромис, "а онда нам се на то врати тиме што неко уведе таксу од 100 одсто на српске производе, уз тврдњу да кршимо Цефта споразум".
 
"Желим да кажем да се макар у једном слажем са Рамом, а то је део његове изјаве где признаје да је повећање таксе нереално", додала је она.
 
Указала је да Приштина дугује објашњење нама, али и ЕУ, као и свима у УН, пре свега Савету безбедности који је дао мандат Унмику да потпише Цефта споразум.
 
"Хоће ли уследити и неко треће објашњење. Ненормално је да у 21. веку у Европи палите кекс само зато што је српски, или мрзите млеко што је крава која га је дала српска. То је ненормално. Ненормално је да у 21. веку Срби на КиМ немају грејање, храну и лекове пред Божић. Потпуно је ненормално да у 21. веку у Европи данас Срби који живе на КиМ немају информисање на сопственом језику. Данас је 14. дан како је штампа на српском језику забрањена на КиМ", подвукла је она.
 
Брнабићева је казала да је у вези са забраном српске штампе на КиМ писала ОЕБС-у, који је то само осудио.
 
"Ми причамо о слободи медија, а они само осуђују што 14 дана над једним делом територије КиМ забрањена штампа на једном језику", рекла је премијерка.
 
Брнабићева је казала да ће Србија наставити да се залаже за мир, стабилност, разум, да ће дати све од себе, и ни на који начин неће доприносити даљој ескалацији тензија, даљим конфликтима.
 
Због тога није желела све изјаве Раме да коментарише, као и све оно што се догађало последњих недеља, јер, како истиче, то не би било у интересу регионалне стабилности, нити би помогло ситуацији коју данас имамо, а која у ствари говори о томе колико је мир у региону нестабилан.
 
"Колико је крхко све што смо радили неколико година уз огромну помоћ Европске комисије и појединачних чланица ЕУ, пре свега Немачке, која је покренула Берлински процес у којем смо доста урадили. Имамо потпуно другачије визије и то је оно што мене највише плаши", казала је Брнабићева.
 
Премијерка се нада да ће бити довољно разума на страни САД
 
Ана Брнабић није желела да коментарише медијске наводе да Американци шаљу оружје у Албанију, која је наводно намењења војсци Косова, истичући да је то озбиљна тема и да се нада да ће бити довољно разума на страни САД.
 
"Надам се да ће бити довољно разума на страни САД да знају шта је добро за њихове партнере у Приштини", рекла је Брнабићева.
 
Она је истакла да се слаже са председником Александром Вучићем у оцени да формирање војске Косова значи да ће Србија бити у ћорсокаку и да због тога још једном апелује "да се призову разуму".
 
Премијерка је казала да је Србија улагала у подизање одбрамбених капацитета војске и полиције, јер су били девастирани, "зато што смо војно неутрална земља, али и зато што, када неко зна да смо и у том смислу јаки и способни, онда је то аргумент више да морају да седну и разговарају о компромису".
 
"Надам се да никада нећемо морати то да употребимо, али, нажалост, мислим да је то у овом тренутку једна од опција на столу. Не можемо да гледамо како неко спроводи ново етничко чишћење, нове 'Олује' и ако Еди Рама на њих позива", рекла је Брнабићева.
 
Казала је да би све европске лидере упитала шта би радили да су на њеном месту.
 
Подвукла је да ће наредне године 20 милиона евра бити уложено да би у 50 школа у Србији био уведен брз интернет и од 1. септембра 10.000 дигиталних учионица.
 
"Мој приоритет су школе, а њихов пушке... Да ли разумете о чему Србија прича и размишља. То су наши приоритети, а види се о чему размишља влада у Приштини", рекла је она.
 
Брнабићева је истакла и да ће Београд апеловати на, пре свега, сталне чланице СБ УН, јер ни по једном међународном споразуму не постоји опција да тзв. Косово, односно привремене институције самоуправе у Приштини, формирају сопствену војску.
 
"Ни по једном. У том случају, они који су дали мандат Унмику, Еулексу, Кфору, морају да се умешају и да кажу – ако ви нећете да поштујете сопствена акта, морате да поштујете оно што смо вам ми дали као мандат, да позову Приштину на поштовање споразума", рекла је председница Владе.
 
"Писма Вучића пензионерима леп гест"
 
Премијерка Ана Брнабић изјавила је да је писмо захвалности које је председник Србије послао пензионерима веома леп гест и да не може да верује да неко од тога може да направи било шта негативно.
 
"Да ми је неко причао да ће неко направити такву причу од тога што председник Републике пише пензионерима, да им се захвали на нечему, да им се обрати, не бих веровала", рекла је Брнабићева новинарима.
 
Како је навела, сваки леп гест може да се протумачи на различите начине.
 
"Добијете једно писмо од председника државе на адресу. Хоћете да прочитате или нећете да прочитате, можете да га баците, не морате да га баците... Ја сам мислила да је то писмо јако леп гест", рекла је Брнабићева.
 
Коментаришући то што је повереник за информације од јавног значаја Родољуб Шабић поднео пријаву против Н. Н. службеног лица у Фонду ПИО, због сумње да је неовлашћено саопштило СНС-у податке пензионера, рекла да је повереник независна институција и да ће она, као председница Владе, поштовати његове одлуке.
 
"Диливери јунит" не кошта грађане
 
Премијерка је рекла и да "деливери јунит" тим у оквиру њеног кабинета ради на најбољи начин и не кошта грађане, јер се тај тим не финансира из буџета.
 
Она је, коментаришући тврдње медија да институт Тонија Блера тражи саветнике за Владу и упитана да ли је Влада склопила било какав уговор са тим институтом, рекла да је Блеров институт помагао Влади Србије када су се оснивали "диливери јунитс" у овкиру кабинета Александра Вучића, када је био премијер, а да је она наставила ту праксу.
 
Навела је да "диливери јунит", као тим у оквиру кабинета, ради на најбољи могући начин.
 
"Многи резултати које имамо су због тога што они помажу целој Влади и свим министарствима да радимо међусекторски, да би на најефикаснији начин неки од најкомплекснијих пројеката испоручили грађанима", рекла је Брнабићева.
 
За све то, подвукла је, грађани не плаћају ни динара и никакав новац не иде из буџета Србије.
 
"Све остале информације ће вам дати људи из мог кабинета, а, колико знам, у контакту сте са њима", рекла је Брнабићева.
 
На констатацију новинарке да је јуче послала питања, али да није добила одговор, Брнабићева је замолила новинаре да дају разуман рок за одговор надлежнима, због кризне ситуације у којој се Србија налази.
 
"У последњих пар дана смо добијали питања од истраживачких медија и обично нам дају рок од пет-шест сати да дамо одговоре, и ако у том року не дамо одговоре, онда се каже да смо затворени за сарадњу. Молим вас, па и професионално је начело да се дâ разуман рок за одговор. Уз то, нажалост, имамо озбиљну кризну ситуацију и није фер, а чини ми се ни професионално, да дате од рок од пет сати да вам се одговори на питање. Али одговорићемо, свакако", закључила је Брнабићева.

ЈЕДИНСТВО
 

Издаје: Установа за новинско-издавачку делатност "Панорама"

Редакција "Јединства"
Приштина - Косовска Митровица
Ослобођење 1
тел: 028-497-333
тел/факс: 028-497-339

Представништво у Грачаници
тел: 038-64-282

Представништво у Београду, Крунска 44
тел: 011-3237-298

ФОТО галерија