Интернет издање - архива
Штампа

Дрецун: Челницима ОВК место на оптужници, а не међу сведоцима

Председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун сматра да је првој групи бивших команданата ОВК, која би требало да оде у Хаг, где ће бити саслушани пред Специјалним судом, место на оптужници, а не на списку сведока.Циљ салушања бивших командана ОВК који су позвани у Хаг је да утврди колико доказа има и шта може са тим доказима да се уради, каже Дрецун.
"Ови који су позвани сада, по мени су пре кандидати да се нађу на оптужницама, него да буду сведоци, али можда ће неко од њих и бити заштићен сведок", каже Дрецун.
 
Додаје да су саслушања део завршне фазе прикупљања доказа о почињеним злочинима и наводи да ће након тога специјализовано тужилаштво одлучити да ли имају довољно доказа и да ли ће ићи у подизање оптужница.
 
Према његовим речима, након тога ће се одлучити да ли ће и ко бити на оптужницама, а према списку бивших команданата који су позвани већ се наслућују предмети који се третирају.
 
"Неминовно се ближи тренутак када ће истина о ужасним злочинима, етничком чишћењу, бруталним убиствима и силовањима које је починила терористичка ОВК-а да се сазна и то је најважније, поред тога да одговорни буду процесуирани", закључио је Дрецун.
 
Према писању медија, до сада из Специјалног суда у Хагу позиве су добили и командант ОВК Рустем Мустафа, Сами Љуштаку, Сокол Добруна, Назиф Мехмети, Ремзи Шаља, Сафет Силун, Сулејман Сељими, прва жена припадница ОВК Раимонда Реар и други.
 

ЈЕДИНСТВО
 

Издаје: Установа за новинско-издавачку делатност "Панорама"

Редакција "Јединства"
Приштина - Косовска Митровица
Ослобођење 1
тел: 028-497-333
тел/факс: 028-497-339

Представништво у Грачаници
тел: 038-64-282

Представништво у Београду, Крунска 44
тел: 011-3237-298

ФОТО галерија