Интернет издање - архива
Штампа

Вучић најавио увођење доживотне казне затвора

Председник Србије Александар Вучић најављује драконске казне за починиоце кривичних дела, укључујући и доживотну казну затвора. Држава ће прегазити криминалце, поручио је председник критикујући благу казнену политику у Србији.Александар Вучић је рекао да ће бити уведен институт доживатне казне затвора за оне који су починали најтежа кривична дела – вишеструка убиства, убиства деце.
"Нисам нарочито заинтересован за примедбе бораца за људска права пошто су нам сва људска права уништена дрогом, убиствима", напоменуо је Вучић на конференцији за медије након седнице Националног савета за безбедност.
Минималне и максималне казне за сва кривична дела која обухватају насилничко понашање, од насиља у породици до убиства, биће повећане за 35 до 50 одсто.
 
Казна за силовање биће од 5 до 15 година, без могућности ублажавања казне и нико неће моћи да добије мање од пет година, најавио је председник.
 
За насиље у породици минимална казна ће бити годину дана затвора, каже Вучић.
 
За убиство, према његовим речима, данас је предвиђена казна од 5 до 15 година, а биће убудуће 10 до 20 година. За нарочито тешке облике следи доживотна робија. 
 
За месец дана почећемо да мењамо све у Србији, рекао је председник и поручио да ће борба против криминала трајати годинама.
 
"Прегазићемо их", нагласио је Вучић поручујући да Србија "више неће бити Мека и Медина" за криминалце.
 
Казне ће, како каже, бити строже него у неким европским земљама.
 
Вучић је приметио да само земље на Балкану – Србија, Хрватска, БиХ, Црна Гора, Северна Македонија – немају казну доживотног затвора, док европске земље имају.
 
"Сад хоћемо и ми да имамо и ми хоћемо штроже казне. Јуримо европске стандарде и увећаваћемо казне, јер желимо да им не пада на памет да се овде убијају", рекао је председник одговарајући на новинарска питања.
 
Вучић је истакао да ће, посебно за најтежа кривична дела, суђења морати да се обаве у року од годину дана и да неће више важити да суђење мора бити у разумном року.
 
"Имамо аферу ‘Индекс', ускоро ће све да застари. Крив ће бити поново Вучић, а он нема везе с тим. Траје већ 10 до 12 година. За све такве случајеве пресуда ће морати бити донета у року од годину дана од када се мере буду усвојиле", најавио је председник.
 
Додаје да ће предлози мера ускоро ући у скупштинску процедуру.
 
Најчешће досуђиване минималне казне 
 
Председник је оштро критиковао казнену политику у Србији и указао да су судови за тешка кривична дела у највећем проценту судили минималне казне затвора.
 
Седамдесет одсто казни за силовање било је до пет година, напомиње председник.
 
"Што смо одређивали до 12 година максимално или то код нас увек постоје олакшавајуће околности или нешто друго што нас доводи до минимализовања казне?", упитао је председник.
 
Када је реч о кривичном делу држање и ношење оружја и експлозивних материјала, председник указује да је у 55,05 одсто случајева изрицана условна осуда.
 
То на један начин значи декриминализацију тог дела, каже Вучић додајући да тиме држава шаље лошу поруку – да се исплати радити тако нешто.
 
Укупно 62 одсто људи за тешку крађу добијају, каже, мање од годину дана.
 
"Како онда да се лоповима не исплати? Што да буду осуђени за мању крађу, боље за тешку. Још ће имати условни отупуст", додаје председник.
 
Вучић: Надам се да ће Приштина донети одговарајућу одлуку
 
Поводом изјаве шефа косовске опозиционе ЛДК Исе Мустафе да није добро што Приштина није послушала савете из Трамповог писма, Вучић оцењује да је добро што је ЛДК изашао са својим ставом пошто је то сада, истиче, најјача странка на Косову.
 
Нада се, каже, да ће Приштина донети одговарајућу одлуку.
 
Рекао је и да се нада да ће доћи до померања по питању укидања приштинских такси на робу из Србије.
 
На питања новинара о отвореном писму организатора протеста, Вучић је одговорио – да не може да губи време на оне који су предали Косово у руке Албанцима.
 
Објашњава да је за производњу и трговину дрогом највећи део криминалаца добио казну испод законског минимума, тј. испод шест месеци.
 
"Казне преко пет година постале су изузетак, готово да их нема. Баш их брига што убијају децу, имају кафане, ресторане, естрадне звезде око себе", рекао је Вучић. 
 
Говорећи о намери државе да се избори са криминалом, председник је похвалио јучерашњу акција полиције и тужилаштва у којој је ухапшено 150 особа осумњичених за најтежа кривична дела.
 
Како је рекао, акција је показала намеру државе не само да се суочи са најопаснијим видовима криминала у Србији већ и да тај криминал, као и најтеже облике корупције, победи.
 
"Честитам нашим државним органима, посебно полицији, нарочито на чињеници што су се после много времена, неки од главних шефова нарко-бизниса у региону, а не само у Србији, нашли на Интерполовим потерницама, а неки иза решетака", рекао је Вучић.
 
"И међу судијама има кукоља" 
 
Одговрајући на питање новинара да ли се судије плаше криминалаца и да ли има спреге судија и криминалаца, рекао је да је његова обавеза као председника да брани судије.
 
"Да ли има, као и у сваком другом послу, кукоља? Има, као и код нас, као и на сваком другом месту", додао је Вучић.
 
Рекао је да се једна од тачака реформи односи извршење кривично-правних санкција.
 
"Понекад нам се догоди да су нам прекршајне казне веће и исплативије за државу кад је реч о новчаним казнама, него о кривично-правним санкцијама. А, да не говорим о свим могућим марифетлуцима око издржавања казне, како се злоупотребољавају наногице и многа друга чуда", рекао је Вучић.
 
На питање новинара да ли Србија може да учини нешто јер велики број починилаца бежи и скрива се на КиМ, председник је указао да је, што се тиче КиМ и других територија на којима се криминалци слободно крећу, много већи проблем што не може лако да се дође до оптужбеног акта због недостатка доказа.
 
Вучић истиче да је посебно задовољан што је држава успела да реши случај упада у изнајмљени стан новинара Милана Јовановића из Врчина.
 
"Тренд да се Срби оптужују за све"
 
Председник напомиње да је у деловима бивше Југославије, а посебно у албанском делу Косова, на делу тренд да се тражи нова српска одговорност и да постоје они који Србе оптужују за све.
 
"Плашим се да се тај тренд самовиктимизације и апсолутног оптуживања Срба за све не настави у будућности без прихватања било какве одговорности за сопствене злочине", рекао је Вучић.
 
Наш поглед на ствари је, каже, неупоредиво уравнотеженији.
 
Одговарајући на питање поводом подношења кривичне пријаве против хрватског министра одбране Дамира Крстичевића због ратног злочина над Србима, Вучић је рекао да се "нада да ће правда бити задовољена".

ЈЕДИНСТВО
 

Издаје: Установа за новинско-издавачку делатност "Панорама"

Редакција "Јединства"
Приштина - Косовска Митровица
Ослобођење 1
тел: 028-497-333
тел/факс: 028-497-339

Представништво у Грачаници
тел: 038-64-282

Представништво у Београду, Крунска 44
тел: 011-3237-298

ФОТО галерија