Интернет издање - архива
Штампа

Вучић: Ако хоћете да разговарате, онда не закуцавате позицију

Председник Србије Александар Вучић каже за РТС да су саветници немачке канцеларке Ангеле Меркел од приштинских власти недвосмислено затражили укидање такси на српску робу. На састанку у Београду тема су били односи са Приштином и како да се сачувају мир и стабилност. Очекује да у априлу буде нових помака из ЕУ како би се тренутно стање променило.
Александар Вучић је, у интервјуу за РТС, рекао да је са саветницима немачке канцеларке Јаном Хекером и Матијасом Литенбергом разговарао о односима Београда и Приштине.
"Нисмо се приближили договору јер не преговарају Немци са њима већ ми, а таквих преговора нема", рекао је Вучић.
 
Не верује да ће таксе ускоро бити укинуте, јер, како каже, они који су их увели сматрају да за то имају велику подршку на косовској политичкој сцени.
 
"Свеједно, платформа коју су донели је толико лоша и упознао сам немачке саветнике са ставом Србије, рекао сам да је толико ужасна да не видим начин да то буде промењено у будућности. Праћена је законским актима, има обавезујућу снагу и није питање само територијалног интегритета Косова, који се поклапа са интегритетима Србије, јер они сматрају да је Косово независна држава од 2008. године, што је подржано 2010. године одлуком Међународног суда правде – већ ту има још десетине услова језивих за Србију", рекао је Вучић.
 
Са саветницима Ангеле Меркел разговарао је, каже, о томе како да се сачувају стабилност, мир, како да се избегну даље ескалације.
 
"Они су рекли да су недвосмислено тражили укидање такси, што је важно да као најмоћнија земља ЕУ траже, и очекујем да током априла буде нових помака из ЕУ да се ствари на терену промене, а видећемо да ли ће то довести до укидања такси", рекао је Вучић.
 
На питање зашто Београд није усвојио платформу за преговоре са Приштином, Вучић одговара да је то јасно сваком разумном човеку.
 
"Ако хоћете да разговарате са неким, онда не закуцавате ствари. Ако их закуцате, тешко је ексере извући. Да планирамо платформу која би била слична приштинској, у којој бисмо рекли да нема разговора ни о чему – од територијалног интегритета Србије до тога да поставимо трибунал за Албанце који су силовали Српкиње, онда вам је јасно да правите да договора никада не буде", рекао је Вучић.
 
"Нема замрзнутог конфликта"
 
Истиче да, за разлику од других, српска страна показује јасно опредељење за разговор и показује далеко већу одговорност јер није увела реципрочне мере. 
 
"Ако не желите договор, онда се понашате као Приштина."
 
Замрзнутог конфликта више нема, каже председник.
 
"Какав је замрзнути конфликт кад неко сутра дође и заузме Трепчу. Или нам заузму Газиводе и кажу: 'Ми постављамо менаџмент.' Јел' ми имамо конфликт ако хоће да заузму Газиводе?", упитао је Вучић.
 
Председник је рекао да је важно да се не правимо да проблем не видимо.
 
"Проблем неће нестати зато што се ми правимо да га не видимо. Ако не успемо да решимо проблем, онда ником ништа. Још једна изгубљена генерација. Време је важан ресурс и у политици и у животу", навео је председник Вучић.
 
Приштина, додаје, затвара све зелене линије за пролаз камиона.
 
"Нажалост, последњи случај је био да је Србин пријавио српске камионе куда пролазе. То је изазвало огроман гнев српског становништва на КиМ. Они хоће да нам зауставе све на северу. Нама су ту прилично везане руке, али се боримо да наше становништво снабдевамо. Свакога дана морамо да се боримо са тим. Плашим се да смо веома далеко од решења и од укидања такси и те врсте нормализације протока људи, робе и услуга", рекао је председник.
 
Према његовим речима, Приштина хоће да нам заустави све на северу.
 
"Они и даље не кажу ко је убио Оливера Ивановића, јер немају појма, или се праве да немају појма. Оптужују људе за нешто од пре седам или осам година. Све раде са људима који су способни да бране и штите север наше покрајине", изјавио је Вучић.
 
За разлику од нас, Албанце инвестиције не интересују, они инвестиције немају, каже председник.
 
"Њих финансирају споља. Нас занимају инвестиције и верујем да ћемо успети да направимо такав амбијент који ће чувати мир, чувати будућност и доприносити даљем економском развоју Србије", навео је председник.
 
Имали смо, каже, замрзнут конфликт у Крајини, имали смо УНПА зоне, УН нам је гарантовао замрзнути конфликт са Хрватима.  
 
"Ођедном је дошао 1. мај, па смо имали 'Бљесак', па дошао 4. август, па 'Олуја'. Побише нам људе. А политички врх се правио да се ништа није догодило", изјавио је Вучић.
 
Вучић је прецизирао да је посао оних који воде државу да брину о својој земљи.
 
"Питам шта да радимо ако крену да уједињују Митровицу или да заузимају Газиводе. Морамо да се понашамо одговорно, да нудимо решење, да тражимо решење. Морамо да покажемо да смо све време радили на компромису и решењу. Албанци нису ни тако снажни, нити смеју да се тако понашају да немају нечију подршку. Ми морамо да будемо стабилни, мирни и полако да ствари доводимо на своју страну", додао је Вучић.
 
Разграничење заговарали и Ћосић и Ђинђић
 
Да смо прихватили разграничење које је Ћосић предлагао, ми бисмо били у ЕУ, и могли бисмо да са сигурношћу кажемо да ће "Фолксваген" код нас, рекао је Вучић. 
 
"Не заборавите, када су Ђинђић и Ћосић о томе говорили, наша ситуација је била много повољнија. Тада нисмо имали границе на Јарињу и Брњаку, нити пресуду МСП-а, ништа од тога. Данас смо у тежој ситуацији, али бисмо желели ођедном много више. То је зато што људи немају никакву одговорност", навео је председник.
 
Политиком се, каже, бави због будућности.
 
"Ја се политиком бавим да би нешто остало иза нас. То нешто нису пусти снови, већ фабрике и живот за будућност Србије. То је заштита националних и државних интереса, али на одговорној и озбиљној бази. Када сте на оваквом месту, морате да будете спремни да платите највишу могућу цену", објаснио је Вучић. 
 
Двадесет година од НАТО агресије
 
То је била класична агресија на једну суверену земљу, и није вођена само бомбама из ваздуха, већ свим расположивим средствима, сматра Вучић.
 
"И данас сам уверен да Србија за то није одговорна, да није то заслужила и да је страшно какве је жртве имала Србија – од мале Милице, мале Сање, до многих полицајаца и војника који су само штитили закон", навео је председник.
 
На годишњицу ће се обратити грађанима, уз молебан који ће приредити патријарх српски Иринеј и архијереји СПЦ. Имаћемо, каже, пре тога параду у Нишу и моћи ћемо да видимо велику разлику између онога што имамо данас и онога што смо имали раније, рекао је председник.
 
Како је навео, биће 1.500 специјалаца обучених по најмодернијим светским стандардима. Видећемо, каже, осам до десет авиона "миг 29", ове године видећете и хеликоптере. Ове године, како је навео, стиже 19 нових хеликоптера.
 
"Србија озбиљно снажи, јача своју безбедност, сигурност и то је темељ даљег снажења наше државе. Она мора да се убрза кроз повећање плата, изградњу станова за припаднике војске и полиције, и за то нам је потребна економија о којој сам на почетку говорио", закључио је председник.

ЈЕДИНСТВО
 

Издаје: Установа за новинско-издавачку делатност "Панорама"

Редакција "Јединства"
Приштина - Косовска Митровица
Ослобођење 1
тел: 028-497-333
тел/факс: 028-497-339

Представништво у Грачаници
тел: 038-64-282

Представништво у Београду, Крунска 44
тел: 011-3237-298

ФОТО галерија