Интернет издање - архива
Штампа

"Није време за коначни одговор на приштинску платформу"

Премијерка Ана Брнабић изјавила је да још није време за коначан одговор Београда на платформу Приштине о дијалогу, будући да се о томе нису огласили важни међународни фактори, посебно Брисел.
Ана Брнабић је рекла новинарима да Брисел још није рекао ништа о тренутној ситуаицији и даљем заоштравању од стране Приштине.
"Није коректно да се Брисел не оглашава поводом платформе, јер је то документ који каже да никакви даљи дијалог није могућ. Будући да је Брисел тај под чијим оквиром треба да функционише дијалог и гарант Бриселског споразума. Очекујем реакцију Брисела", истакла је Брбанић.
 
Зато, каже, мисли да није тренутак да Београд изнесе коначан став.
 
Каже да платформа не само да ставља тачку на било коју врсту дијалога и могућност постизања компромиса, већ да ставља и Бриселски споразум ад акта. 
 
"ЕУ је гарант и потписница Бриселског споразума, мислим да је фер да чујемо од њих шта ће да кажу на то што је Приштина званично рекла да није за компромис, да нема могућности за дијалог и да одустаје од Брисеског споразума и да ништа неће имплементирати", рекла је Брнабић.
 
Упитана да ли зна о чему је председник Александар Вучић јуче разговарао са саветницима немачке канцеларке Ангеле Меркел, Брнабић је рекла да зна, али да ће препустити председнику да о томе говори.
 
Брнабић: Ђинђић данас сигурно не би био са Дверима
 
Ана Брнабић је рекла да верује да би убијени премијер Зоран Ђинђић спроводио реформе које данас имплементира Влада Србије, као и да је сигурна да не био са Дверима.
 
"Није на мени да процењујем шта би Ђинђић данас радио, али сигурно је да не би био у коалицији са Дверима", рекла је Брнабић новинарима.
 
Оценила је да су убиством премијера Зорана Ђинђића пре 16 година заустављене храбре реформе у Србији, наводећи да верује да би Ђинђић данас, попут Владе Србије, инвестирао у будућност и образовање, али и спроводио тешке реформе и решавао отворена питања.
 
Након убиства Ђинђића наступило је, истакла је премијерка, време у којем су политичари и људи који су преузели одговорност за вођење државе показивали невероватан степен кукавичлука, бежања од бављења тешким и непопуларним темама, огроман популизам.
 
Све то се, каже премијерка, променило доласком Вучића на власт 2014. године.
 
"Тада смо поново кренули да се бавимо тешким темама, да доносимо храбре одлуке, да не размишљамо да ли је нешто популарно или не, већ да ли је потребно да се Србија настави развијати", рекла је Брнабић.
 
Додала је да су тада отворена поглавља у преговорима са ЕУ, да је почео разговор о нормалзиацији односа са Приштином, што је једна од тема која је била табу тема од убиства премијера Ђинђића, па до 2014. године.
 
Након убиства Ђинђића наступио је, каже Брнабић, период стагнације у политичким и економским реформама, које је Србија скупо платила.
 
"Драго ми је да данас имамо другачију Србију, људе који нису преузели власт, већ одговнорност, који имплементирају ствари иако су непопуларне", истакла је Брнабић.

ЈЕДИНСТВО
 

Издаје: Установа за новинско-издавачку делатност "Панорама"

Редакција "Јединства"
Приштина - Косовска Митровица
Ослобођење 1
тел: 028-497-333
тел/факс: 028-497-339

Представништво у Грачаници
тел: 038-64-282

Представништво у Београду, Крунска 44
тел: 011-3237-298

ФОТО галерија