Интернет издање - архива
Штампа

Одаловић за РТС: Приштина заборавља на злочине почињене на КиМ

Генерални секретар Министарства спољних послова Вељко Одаловић рекао је за РТС да је понашање Приштине на политичкој сцени у последње време аутистично, од такси до платформе. Приштина избегава да каже да су злочини почињени над Србима и неалбанцима остали некажњени, ни речју се не осврћу на тако нешто, каже Одаловић.Шефица дипломатије ЕУ Федерика Могерини изјавила је у Њујорку да је за наставак дијалога Београда и Приштине неопходно да Косово укину таксе и поручила да финални споразум мора бити у складу са међународним правом, али и добити подршку Савета безбедности УН. 
Гостујући у Јутарњем програму РТС-а, Вељко Одаловић је рекао да је Могеринијева рекла оно што једино може да се каже, а то су у доброј мери практично позиције и наших званичника у свим фазама дијалога и у разговору са међународним представницима. 
 
"Оно што је познато је да је Резолуција 1244 жива, да се она једино у СБ може променити или укинути и то је нешто што морају сви да знају - да се без тог великог дома у којем је међународна мисија добила мандат да 1999. године дође на простор КиМ - не може ништа ни урадити", каже Одаловић.
 
Према његовим речима, све остало су дијалози и нешто што треба радити да би се дошло до решења које је компромисно, прихватљиво и одрживо.
 
Подсећа да су званичници у Приштини одавно тражили укидање Резолуције 1244 јер не виде међународну мисију на простору КиМ - сматрају да су 2008. године самопроглашењем државе завршили цео процес.
 
"Ово понашање у последње време је доста аутистично на сцени, прво са таксама које су сви осудили и платформа коју нажалост многи међународни званичници нису озбиљно коментарисали, а она шаље још једну поруку да Приштина не жели да тражи било какво компромисно решење и не жели да учествује у дијалогу да дође до општеприхватљивог решења", рекао је Одаловић.
 
Каже да Приштину нико не треба да доживи озбиљно да кроз ову платформу жели да нађе компромисно решење.
 
Злочини почињени над Србима и неалбанцима некажњени
 
Што се тиче Специјалног суда, Одаловић каже да приштински званичници нису рекли Специјални суд против Срба, него против Србије.
 
"Значи, они су неко ко у овом тренутку заборавља на све злочине на КиМ и нико не бежи од тога да је било злочина које су појединци српске нациналности, неке паравојне и друге јединице починиле и неки поступци су пред судовима вођени а у Београду донете и пресуде за неке тешке злочине, као Ћушка - то је нешто што говори о одговорном односу Србије према злочинима", објашњава Одаловић.
 
Приштина избегава да каже да су злочини почињени над Србима и осталим неалбанцима остали некажњени, ни речју се не осврћу на тако нешто, каже генерални секретар.
 
"Зна се да је та квазитворевина око које водимо дијалоге направљена на тешким злоочинима и на протеривању преко 250.000 Срба и осталих неалбанаца, преко 3.000 убијених и несталих и  још пар хиљада оних које су ОВК убили међу Албанцима који су другачије мислили у односу на њих. То је нешто што Приштину искључује као озбиљног партнера за дијалог на овим позицијама", рекао је Одаловић.
 
Таксе јесу услов за наставак дијалога али када иза такси евентуално буду са оваквом платформом дошли на разговор, поготово Љимај и Ахмети, шта даље, упитао је Одаловић.
 
"Не разумем да се на тако нешто не реагује, цео овај процес дијалога који је вођен под мониторингом међународне заједнице, односно Европске комисије је нешто што је имало јасно дефинисан правац и ток. Колика је одговорност међународне заједнице што није натерала Приштину натера да имплементира све што је преузела као обавезу, показало да је Приштина нема механизам и зато се овако понаша", истакао је Одаловић. 

ЈЕДИНСТВО
 

Издаје: Установа за новинско-издавачку делатност "Панорама"

Редакција "Јединства"
Приштина - Косовска Митровица
Ослобођење 1
тел: 028-497-333
тел/факс: 028-497-339

Представништво у Грачаници
тел: 038-64-282

Представништво у Београду, Крунска 44
тел: 011-3237-298

ФОТО галерија