Интернет издање - архива
Штампа

"Извештај Стејт департмента коначно указао на праве проблеме Срба"

Заменик премијера и министар за заједнице и повратак у оставци Далибор Јевтић, поводом годишњег извештаја о стању људских права Стејт департмента који се односи на Косово, рекао је да су се коначно у једном тако важном документу ствари назвале правим именом.
Извештај Стејт департмента који се односи на Косово, и у том делу конкретно на положај Срба као и питање повратка, је коначно указао на истинске проблеме у овим сегментима и приказује реалност проблема са којима се суочавамо, рекао је Далибор Јевтић.
 
"Преко 100 инцидената, недовољна подршка процесу повратка – у најкраћем описују све оно што данас представља проблем опстанка и повратка Срба на Косову. Недвосмислено је потврђено да се повратак подржава само декларативно, а да конкретно локалне већинске заједнице, као и институције задужене за владавину права и закона чине врло мало или готово ништа у подршци процесу повратка расељених, али и опстанку невећинских заједница на Косову", истакао је Јевтић.
 
Наводи да је имовина као један од кључних питања не само када је о повратку и опстанку реч, већ и основних људских права, је као проблем једна од највећих препрека у решавању ових проблема.
 
"Надам се да ће овај извештај утицати на деловање и представника међународне заједнице на Косову да по овим питањима ураде више и имају већи утицај на институције које треба да ураде свој посао у складу са законима", истиче Јевтић и додаје:
 
"Желим да изразим лично задовољство због чињенице да су дипломатске активности председника Србије Александра Вучића, директора Канцеларије за КиМ Владе Србије Марка Ђурића, мојих колега политичких представника Срба са Косова и мене лично дале резултате и да све оно што сам презентовао о овим питањима и проблемима током састанака са представницима Стејт департмента и на Косову, али и током моје посете Вашингтону су прихваћене и озбиљно разматране" навео је Јевтић.

ЈЕДИНСТВО
 

Издаје: Установа за новинско-издавачку делатност "Панорама"

Редакција "Јединства"
Приштина - Косовска Митровица
Ослобођење 1
тел: 028-497-333
тел/факс: 028-497-339

Представништво у Грачаници
тел: 038-64-282

Представништво у Београду, Крунска 44
тел: 011-3237-298

ФОТО галерија