Интернет издање - архива
Штампа

Фабрици: Нема промене формата дијалога Београда и Приштине

Шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици рекао је да је став Европске уније јасан и да нема промене формата у дијалогу између Београда и Приштине.
Сем Фабрици је, одговарајући на питање да прокоментарише "позив известиоца ЕП за Србију Дејвида Макалистера да се Русија и САД укључе у дијалог", рекао да је став ЕУ врло јасан - да је Унија ту да потпомогне дијалог између две стране и да то ради по мандату који је добила од Генералне скупштине УН.
"Значи, нема апсолутно никакве промене формата. Оно за шта се ми залажемо јесте да се постигне правно обавезујући одржив споразум, у складу с међународним правом. То је рекла и висока представница Федерика Могерини у УН. Додала је да, између осталог, очекује од чланица УН подршку том споразуму, када он буде био донет", рекао је Фабрици.
 
Макалистер је недавно рекао да ЕУ намерава да остане посредник у дијалогу Београда и Приштине, али и да има смисла да Русија и САД буду укључене у политичку дебату о томе како кренути напред.
 
Фабрици је, на питање како је могуће да Приштина и даље не укида таксе на робу из централне Србије, подсетио да је ЕУ од почетка тражила укидање такси које не доприносе дијалогу и да би тај једнострани чин морао да се суспендује да би дијалог могао да се настави.
 
"То је и Могеренијева рекла у Њујорку и подвукла да је потребно да се постигне правно обевезујући споразум у складу с међународним правом", рекао је Фабрици.

ЈЕДИНСТВО
 

Издаје: Установа за новинско-издавачку делатност "Панорама"

Редакција "Јединства"
Приштина - Косовска Митровица
Ослобођење 1
тел: 028-497-333
тел/факс: 028-497-339

Представништво у Грачаници
тел: 038-64-282

Представништво у Београду, Крунска 44
тел: 011-3237-298

ФОТО галерија