Интернет издање - архива
Штампа

“Не сме бити политичког утицаја на Комисију за истину и помирење”

Комисија за истину и помирење неће бити замена за дијалог али ће допринети дијалогу, казао је данас у Грачаници председавајући Припремног тима Ардијан Арифај. На састанку који је одржан са представницима цивилног друштва поручено је да комисија не сме бити под политичким утицајем, али да мора имати подршку централних институција и свих страна на Косову.
Представници Припремног тима Арифај и Идризи са портпаролом Оебса Сенадом Шабовићем (Фото Ким)
Припремни тим за формирање Комисије за истину и помирење, које је предложио косовских председник Хашим Тачи, последњих дана одржава састанке са представницима цивилног друштва како би чуо њихова мишљења и препоруке које ће бити прихваћене током рада Комисије.
 
И поред мишљења да је ова идеја дошла касно, Ардиан Арифај сматра да уколико се одлаже њено формирање да ће бити још касније за истинско помирење на Косову. Арифај је нагласио да Комисија нећ бити замена за преговарачки процес између Београда и Приштине.
 
“Ово није замена за дијалог између Косова и Србије, ово није помирење између Косова и Србије. Ова два процеса могу да помогну један другом. Ако се постигне договор то ће бити помоћи процесу помирења на Косову или обрнуто. Сваки позитиван корак који ми направимо овде према помирењу то ће уопште помоћи и дијалогу, али ће остати одвојени процеси”, казао је Арифај.
 
Члан Комисије Абдулах Идризи поручује да је дошло време да се разговара о ономе што се десило на Косову.
 
“Сви знају шта се заправо десило, али заправо није да сви знају, зато што ови индивидуалци или ово друштво није село заједно да причају шта се то десило и да разуме шта се то заправо десило. Тако да ми хоћемо да уместо тога да очекујемо да сви знају нашу причу да ми пре свега седнемо и разумемо нашу причу”, казао је Идризи.
 
Припремни тим за формирање Комисије за истину и помирење броји девет чланова, четворо из централних институција и петоро представника невладиних организација. Српску заједницу представља Јована Радосављевић са севера Косова.
 
“Сама Комисија има за циљ да адресира први стуб, односно право да се зна али не и право на правду, тако да је цела идеја Комсије да отвори платформу за један дијалог између заједница о ономе шта се дешавало у прошлости”, каже Радосављевићева уз напомену да ће то бити веома тежак задатак.
 
Представници срспког цивилног друштва имали су бројне препоруке за чланове припремног тима, али она најважнија је да ово тело никако не сме подпадати под политички утицај.
 
"Једна од најбитнијих ставки а то је да сам мандат Комисије не сме имати било каквог утицаја на текуће или неке од будућих судских процеса на Косову“, каже Миодраг Милићевић, извршни директор НВО Актив.
 
Новинарка портала Грачаница онлине, Анђелка Ћуп, није превелики оптимиста.
 
„Комисија за истину и помирење долази са закашњењем. Друго, политичка ситуација је веома турбулентна тако да сам ја потпуно песимиста да ће њен рад уопште да буде прихваћен. Треће, не постоји искрена жеља у институцијама да та Комисија заживи а и не постоји расположење посебно међу албанском јавношћу да та Комисија успе са радом“, казала је Ћуп.
 
И Оебс има своју улогу у формирању Комисије. Марек Антони Новицки, некадашњи омбудсман на Косову је саветник Припремног тима, објашњава портпарол мисије Сенад Шабовић.
 
“Мислимо да је здрава прича, мислимо да има добру шансу, још увек није све готово, део ове приче су ове консултације али потенцијал има“, каже Шабовић.
 
Формирање Комисије за истину и помирење је предложио председник Косова Хашим Тачи, тим је формиран пре више од годину дана, а како је најављено, он ће свој рад заокружити након 18 месеци. У току је припрема финалног документа о раду будуће Комисије.
 
Иако је иницирана од стане првог човека Косова, из Припремног тима поручују да ће она бити потпуно политички независна. Неће, кажу, бити зависна ни од донатора, већ ће се финансирати из буџета. За рад Комисије ће бити издвојено милион евра.

ЈЕДИНСТВО
 

Издаје: Установа за новинско-издавачку делатност "Панорама"

Редакција "Јединства"
Приштина - Косовска Митровица
Ослобођење 1
тел: 028-497-333
тел/факс: 028-497-339

Представништво у Грачаници
тел: 038-64-282

Представништво у Београду, Крунска 44
тел: 011-3237-298

ФОТО галерија