Интернет издање - архива
Штампа

Вучић у Борском округу: Кинези улажу две милијарде евра

Председник Србије Александар Вучић наставио је кампању "Будућност Србије", обиласком Борског округа. Посетио је погон топионице бакра "Зиђин Бор". Вучић је истакао да је уверен да 5.000 радника у РТБ-у може да буде покретач развоја целог истока Србије. Кинеска компанија "Зиђин" ће у РТБ Бор само ове године уложити 160 милиона евра, а у наредних неколико година, уз налазиште Чукару Пеки код Бора, до две милијарде евра, рекао је Александар Вучић, у оквиру обиласка Борског округа.
Тиме ће се, рекао је Вучић у Бору, шестоструко повећати производња у наредних шест година, а највећи део тог новца биће намењен управо за РТБ Бор.
 
"Очекујемо да за шест година производња буде већа - троструко овде у (РТБ) Бору и још 80.000 тона буде производено у 'Тимоку' (Чукару Пеки). То је дакле петоструко или шеструко већа производања него што смо имали раније", истакао је Вучић, обраћајући се радницима током обиласка погона топионице бакра "Зиђин Бор".
 
Каже да су га наши људи током његових ранијих посета РТБ-у Бор уверавали како смо чудесне помаке направили, али да је после, када је пронађен кинески партнер, чуо од њих да бисмо убрзо морали да затворимо РТБ да смо тако наставили.
 
"То је требало да урадимо још пре 15 година, онда би Источна Србија изгледала много другачије. Желим да вас замолим да радите вредно и борите се за своје породице. Имам апсолутно поверење у кинеске пријатеље, као што и они имају поверење у наше раднике", поручио је Вучић.
 
Истакао је да је уверен да 5.000 радника у РТБ-у може да буде покретач развоја целог истока Србије.
 
"Хвала вам што сте препознали значај тражења и проналажења стратешког партнера. Молим вас да покажете да посвећеношћу Бор може да иде напред и да можете да се поредите са најбољим рудницима у свету и да ова топионица буде као најбоље топионице у свету", рекао је Вучић.
 
Вучић је поручио да ће држава увек помоћи кинеским приајтељима да пронађу најбржи развојни пут за опстанак нашег народа у Бору и читавом истоку Србије.
 
"Хвала што сте увек били уз свој РТБ Бор и што чувате овде своја огњишта", додао је Вучић.
 
Вучић је претходно у разговору са руководством компаније "Зиђин мајнинг груп" и "Зиђин Бор копер" истакао да је у протеклих неколико година између Србије и Кине потписано и реализовано много пројеката.
 
"Али, очекујем да их буде још више. Ово је прекретница за РТБ и компанију Зиђин, али и важан пројекат за односе Србије и Кине. Ова компанија је гарант да ће се у Бору остваривати рударска производња у складу са највишим светским стандардима и када је у питању ефикасности и квалитет, али и заштита на раду и екологија", рекао је Вучић. 
 
Кинеска компанија "Зиђин" је средином децембра прошле године званично преузела Рударско-топионичарски басен (РТБ) и уплатила 350 милиона долара.
 
Председник Вучић најавио је, током посете Рогљевским пимницама, да ће пет до седам милиона евра ускоро бити уложено у тај крај како би се подстакао развој винске индустрије и унапредила туристичка понуда.
 
"Договорили смо да уложимо између пет и седам милиона евра. Део новца ће бити обезбеђен за 10 дана, а нешто за два месеца", рекао је Вучић у Рогљеву.
 
Како је рекао, то је огроман новац који ће бити уложен у крај између Рајачких и Рогљевских пимница, како би се места спојила путем у дужини од осам колиметара, уредила одморишта, направио вински и виноградарски музеј.
 
"Да направимо овај део специјалном туристичком тачком и да уложимо огроман новац како бисмо сачували људе, јер је то највећи проблем", указао је председник Србије.
 
Како је рекао, људи одлазе, а нико се не враћа, иако у том крају земље има много потенцијала.
 
"Али, џаба нам је то, кад немамо никога. Зато ћемо брзо да убацимо велики новац", рекао је Вучић.
 
Истакао је да у Србији има четири или пет крајева са добром земљом и погодним климатским условима, а да је крај око Неготина један од тих. Вучић је указао и да винска индустрија константно расте.
 
"Док производња пива и вискија пада, свуда у свету па и у Србији, винска индустрија константно расте", рекао је Вучић.
 
У разговору са винарима тог краја, рекао је да је упознат са тим да су раније имали мале површине за садњу и да је, уз уложених 60 милиона динара, спроведена комасација, односно укрупњавање пољопривредних парцела на четири дела општине, како би се омогућило да раде, имају више винограда и, самим тим, већу производњу.
 
 
Вучић је најавио да ће бити обновљене две деонице пута Неготин-Зајечар, у дужини од 12,5 километара.
 
"Радићемо путеве у овом крају. Две деонице које су лоше на путу Неготин - Зајечар, од 12,5 км већ су у плану. Тако да ће све да изгледа као писта", рекао је Вучић новинарима након обиласка Рогљевачких пимница код Неготина.
 
Он је навео да ће у наредном периоду бити уложено пет до седам милиона евра у крај између Смедовачких, Рогљевачких и Рајачких пимница, где ће бити уређени путеви, одморишта и аутопаркови.
 
Такође, истакао је да Рајац свакако добија водовод и канализацију, а да ће се затим радити и пројекат за Рогљево и за Смедовачке пимнице.
 
"Променићемо изглед овог дела Неготина. Покушавамо да део људи остане овде, да живе и да могу да зарађују. То није био случај у претходних 70 година", рекао је Вучић.
 
Констатовао је да је крај који је посетио веома леп, али сиромашан, те да су улагања неопходна.
 
"Ја ћу доћи за четири-пет месеци, да обиђем све и видим шта смо урадили и направили. А, видеће се шта смо овде урадили и како ће Бор да изгледа, а како је изгледао до пре неког времена", рекао је Вучић. 
 
Предвиђен је и обилазак завршних радова на згради Дома за децу и омладину "Станко Пауновић" у Неготину, и реконструисане Основне школе "Вук Караџић" у Кладову.
 
У Рткову ће председник обици пољопривредно домаћинство Николе Вербункића и разговаће с локалним пољопривредницима, а за 17 часова је у Бору превиђено да се председник Вучић и премијерка Ана Брнабић обрате грађанима.
 
Кампања "Будућност Србије" почела је 7. фебруара, а циљ председника Вучића је да грађанима представи шта је до сада урађено и шта су будући планови, али и да чује сугестије и примедбе грађана.

ЈЕДИНСТВО
 

Издаје: Установа за новинско-издавачку делатност "Панорама"

Редакција "Јединства"
Приштина - Косовска Митровица
Ослобођење 1
тел: 028-497-333
тел/факс: 028-497-339

Представништво у Грачаници
тел: 038-64-282

Представништво у Београду, Крунска 44
тел: 011-3237-298

ФОТО галерија