Интернет издање - архива
Штампа

Молимо се светом Сави да издржимо и опстанемо

На централном Космету почеле Светосавске свечаности

Светосавском химном  у Грачаници је 22. јануара свечано почела манифестација '' Светосавска недеља 2013.''. Пригодном беседом отворио ју је Мирко Крлић, помоћник директора Канцеларије за Косово и Метохију. Он је између осталог рекао да обележавамо недељу творца наше нације и вере, најумнијег и најбољег кога је наш народ родио.

- Пре 17. векова два римска цара Константин Велики и Лициније Август, прогласили су Милански едикт чиме су скинути окови са хришћанске вере. Пре 1700. година, царским законом забрањено је и прекинуто убијање и прогањање хришћања,  рушење њихове цркве и имовине. Европски народи су, поред грчке филозофије и римског права, добили и своје треће лице. Добили су хришћанску веру чиме је обележен  код савремене Европе, који траје до данашњег времена. Само на једном месту на свету данас се поново прогањају, убијају и пребијају хришћани, рекао је Крлић и наставио:
Само на једном месту на свету, пред очима целог света и те савремене Европе, се уништава њихова имовина, пале њихове цркве и руше њихова гробља. То место је наше Косово и Метохија и налази се, да иронија буде већа, неколико десетина километара од града где је рођен велики цар Константин. Збога тога се ми данас молимо Светом Сави да нам да снаге да издржимо и опстанемо овде, да сачекамо свој Милански едикт. Још се више молимо Богу Исусу Христу да да разума и памети светским моћницима, као што га је дао римским царевима, да швате да и овај народ  има право на своје име, веру и државу. Манифестација ''Светосавска недеља 2013.'' одржава се у организацији Културно просветне заједнице Косова и Метохије  а под покровитељством Канцеларије за Косово и Метохију. У наредних пет дана  обележиће је бројне свечаности  у част великог српског просветитеља.   М.Ч.

ЈЕДИНСТВО
 

Издаје: Установа за новинско-издавачку делатност "Панорама"

Редакција "Јединства"
Приштина - Косовска Митровица
Ослобођење 1
тел: 028-497-333
тел/факс: 028-497-339

Представништво у Грачаници
тел: 038-64-282

Представништво у Београду, Крунска 44
тел: 011-3237-298

ФОТО галерија