Интернет издање - вести се дневно ажурирају
Штампа

Бака Десанка предаје дужност клисара

Када из Урошевца кренете асфалтним друмом пут Штрпца, на прво веће насељено место на које ћете наићи, тамо на северним обронцима Шарпланине,  а простире се надомак самог пута  је старо српско село Драјковце у коме данас Срби живе у четрдесетак домова. Од не тако давно овде има и неколико албанских породица. А поред самог пута , на самом улазу у село погледе пролазника мами лепа црква, посвећена четрдесеторици Светих великомученика севастијских у народу познатијим под именом Младенци. Једна је од малобројних цркава посвећена овим светитељима на ширим просторима.

 Подигнута у средњем веку на темељима старе. Када говоре о овом светом храму Срби у Драјковцу обично кажу црква Светог Младена. То је народно име, веле. У Драјковцу иначе Младенце вековима светкују као сеоску славу. -Хвала Богу припремамо се да ускоро прославимо славу као и свих ових година иза нас- рече нам 88-годишња  бака Десанка Јовановић, стари клисар. Овај посао обавља пуних 27 година. -Како је то било да ја постанем клисар, да служим у цркви? Увек сам волела да помажем људима, да радим нешто добро за људе.  Када је пре 27 година умро стари клисар Мита. Тражили су новог клисара. Нико се други није пријавио  те сам зато ја одлучила да служим у цркви и да тако чиним добро и за цркву и за људе- присећа се бака Десанка. -Да вам кажем право, дошло време па морам да се повучем, да предам што оно кажу дужност клисара.  Остарила сам. Осећам како ме полако издаје снага па ћу  зато 22. марта, када су Младенци, после вечерње службе, кад пресечемо колач, да кажем свештенику да изаберу новог клисара. Наћи ће некога. Ако не овде у Драјковцу, а оно негде у другом селу. Има људи који воле да служе у цркви, да служе Богу и своме роду и хвала Богу што је тако- рече нам бака Деса, коју смо недавно затекли у цркви у Драјковцу. Била је заокупљена послом. Брисала је иконе, сређивала цркву за предстојећи празник.

-Радо бих још служила, али стварно већ ме попушта здравље. И кад не будем више клисар, ја ћу ипак како год могу понекад да дођем овде, ако ништа друго да залијем руже око цркве које сам засадила протеклих година, рече нам бака Десанка.Она  је у Драјковцу и околини веома цењена и поштована пре свега због своје скромности и благе нарави која се неминовно уочи у њеним топлим очима  при сусрету са њом. Иначе бака Десанка је један  од најстаријих мештана Драјковца. Много тога је преко својих плећа превалила у минулим деценијама. Рече нам да је рођена у Драјковцу, удала се у истом селу. -Хвала Богу не хулим на живот. Бог ми дао здраву децу, унучад, праунучад. То је највеће богатство. И свима желим да га имају- рече нам старица у контексту разговора о животу у Драјковцу. А живот у Драјковцу селу родних башти и воћњака, тамо крај реке Лепенац мењао се током векова. Било је и добрих и лоших периода. Успона и падова. Присећа се бака Десанка када  је на Младенце Драјковце врвело од људи и славља. Долазили су из свих крајева Сиринићке жупе и других околних верници да запале свеће  и да се Богу помоле у цркви 40 светих великомученика.

-Последњих година мало је другачије. Долазе људи у цркву, али није то више оно славље ко некада што је било. Мање има људи него раније, вели бака Деса. Ипак, Младенци се у Драјковцу прослављају како тако. Тог дана на празник  ће и у цркви и у дому баке Десанке  као  и  другим  српским домовима  бити свечана и празнична атмосфера. Црква 40 Светих  великомученика у Драјковцу недавно је реновирана. Окречена је и изведени су још неки радови на сређивању њене спољашности.  С.И.  

ЈЕДИНСТВО
 

Издаје: Установа за новинско-издавачку делатност "Панорама"

Редакција "Јединства"
Приштина - Косовска Митровица
Ослобођење 1
тел: 028-497-333
тел/факс: 028-497-339

Представништво у Грачаници
тел: 038-64-282

Представништво у Београду, Крунска 44
тел: 011-3237-298

ФОТО галерија