Интернет издање - вести се дневно ажурирају
Штампа

Очигледна пљачка српске имовине

 Не помажу ни судске пресуде да су  Срби власници непокретности  и да располажу својом имовином.  У свету незабележени случајеви непоштовања неприкосновености  права над приватном својином.  Зашто ЕУЛЕКС и ЕУ ћуте о томе и не предузимају ништа.  Вредност узурпиране имовине већа од 220 милијарди еура

 Одлуком Владе Косова, од 1. марта, да сву непокретну имовину регистровану на име СФРЈ, односно Републике Србије и Аутономне покрајине Косово, региструје на име „Републике Косово” као власника имовине још једном у пракси Приштина је применила правно насиље, незаконитост и антиправо које се коси са сваким правним актом у демократским и цивилизованим земљама! Приштина је и овог пута погазила Р - 1244, не поштујући на тај начин документ највише правне организације у свету Организацију  Уједињених нација, али не поштујући ни државу Србију и бројне компаније у бившој СФРЈ које су имале фирме на простору Косова и Метохије. Од доласка међународне мисије на КиМ 1999. године непократна имовина Србије додатно је узурпирана и уништавана, те  је пред Косовском агенцијом за имовину иницирано 41.300 поступака за повраћај узурпираног земљишта. Агенција је до сада  донела одлуку  за  више  од 31.517 случајева, али не постоје званични подаци колико је одлука имплементирано, односно колико је власника ефективно уведено у посед. Истовремено Срби су привременим правосудним институцијама на Косову поднели више од 18.000 тужби за накнаду штете, које се још увек не процесуирају.

ГАЖЕЊЕ  Р - 1244

Заштита имовинских права интерно расељених и избеглих лица и повратника на КиМ поверена је Дирекцији за стамбена и имовинска питања и Комисији за стамбене и имовинске захтеве, а реч је о телима која је установио УНМИК. Подаци Владе Србије показују да је од доласка међународних снага на КиМ поднето укупно 29.160 захтева, од којих је око 18.000 решено, али да је мање од 30 одсто власника преузело државину над имовином, док је због ненадлежности преко 10.000 захтева одбачено. Јасно је да присуство УНМИК-а , КФОР-а и ЕУЛЕКС-а  није обезбедило правну сигурност и заштиту српске имовине у јужној српској покрајни. Катастар земљишта на територији КиМ, према подацима Републичког геодетског завода обухвата 2.575.448 катастарских парцела у 1.299 катастарских општина, укупне површине 1.090.410 хектара. Од тога укупно 641.071 хектар (57,79%) припада Србима и Српској православној цркви, док се у државном и друштвеном власништву налази око 476.408 хектара земљишта на КиМ. Република Србија је власник око 24.500 хектара пољопривредног, шумског и грађевинског земљишта, као и више од 1.400.000 м2 службених зграда, 145.000 м2 пословних и 25.000 м2 стамбених зграда, 4.000 м2 објеката за посебне намене и још око 750.000 м2 других грађевинских објеката. Највећи део узурпираних објеката припада српским јавним предузећима чије је матично седиште у Београду, односно изван КиМ, а која полажу право на 1.358 објеката (ПТТ 130, железнице 55, ЕПС 18, Србијашуме 45). Ови објекти, који вреде најмање милијарду долара, су грађени новцем грађана Србије, новцем из кредита и новцем из буџета Републике Србије, односно буџета бивше Југославије. Примера ради књиговодствена вредност имовине ЈП „Железнице Србије” на територији КиМ, рачунајући инфраструктуру и возна средства, износи више од 206 милиона евра, али је тржишна вредност неупоредиво већа. Уместо да Србија преко домаће „компаније железнице Србије” управља железничком инфраструктуром на КиМ то чине тзв. Косовске Железнице које су захваљујући Косовској поверилачкој агенцији и УНМИК-у постале предузеће у власништву тзв. Владе Косова. Од 2008. године „Железнице Србије” организују железнички саобраћај само у северном делу КиМ.

СВЕТ ЋУТИ О ззПЉАЧКИ СРПСКЕ ИМОВИНЕ

Узурпација телекомуникационе инфраструктуре од стране Албанаца довела је до несагледивих губитака како за буџет Србије тако и за буџет државне компаније „Телеком Србија”, која је власник телекомуникационе инфраструктуре на КиМ. Почетком новембра 2006. године власти тзв. Косова су противзаконито, по налогу УНМИК-а и Косовске телекомуникационе агенције, искључили и уништили базне станице и телекомункациону опрему „Телекома Србија” на територији КиМ. Процењује се да укупна штета због узурпације телекомункационе опреме, али и због ускраћивања права на исплату зарада бившим радницима „Телекома Србија” са КиМ износи 1,4 милијарде долара. Приштина је до сада продала више од 700 предузећа на територији КиМ, која су била у власништву Републике Србије и то за више од 600 милиона евра. Предузећа се приватизују тако што се прво издвоји све што је вредно и потом се оснује ћерка-фирма. Након тога новооснована фирма се прода на тендеру, док мајка-фирма преузме све обавезе и одмах се потом ликвидира тако да повериоци (међу којима претежно има Срба и српских предузећа) не могу да наплате потраживања. Од доласка УНМИК-а и КФОР-а на КиМ оштећено је или уништено 155 православних цркава и манастира, 12 цркава је у потпуности избрисано са лица земље а уништено је и  24 споменика културе.

СУДОВИ НЕ РЕШАВАЈУ ОТИМАЧИНУ

Од јуна 1999. године са простора КиМ протерано је више од 245.000 Срба и неалбанаца који су се населили на широј територији Србије и у другим државама, а  око 15.000  је  оних који су из јужног дела били приморани да се преселе на северни део КиМ. Од 437 места у којима су живели Срби до 1999. године, изузимајући општине Лепосавић, Звечан и Штрпце, етнички је потпуно очишћено 314 насеља. Само из општина Лепосавић, Звечан и Штрпце није било етнички очишћених српских села од укупно 30 општина на КиМ 1999. године. Реално, на Косово и Метохију до сада се вратило тек 1,9 % повратника, највише у Метохији у општинама Исток и Клина. Чак и када би био омогућен повратак прогнаних Срба поставља се питање шта би повратници на територији Косова и Метохије затекли од своје имовине !? Највећи број кућа је или порушен или распродат или узурпиран противправним усељењем Албанаца. Највећи број српских шума је посечен и распродат и то пред очима КФОРА и УНМИК-а. Према подацима УНХЦР-а приликом регистрације интерно расељених лица у Србији 2000. године, пријављено је да је 27.418 кућа уништено и оштећено, од којих 21.122 потпуно уништено, као и да су 5.993 стана уништена и оштећена, од којих 935 потпуно уништена -  што је укупно 33.411 стамбених јединица. Након масовног таласа уништавања од јуна 1999. године нови талас уништавања српске и неалбанске имовине догодио се марта 2004. године, када је уништено 930 стамбених објеката.. Претпоставља се  да је на простору КиМ од јуна 1999. године до 2012. године уништено преко 20.000 српских кућа и да се вредност узурпиране имовине косовских Срба процењује на преко 50 милијарди евра. Званично катастарски 58 % целокупног земљишта на територији Косова припада власницима Србима - говоре катастерске књиге. Зоран Влашковић 

ЈЕДИНСТВО
 

Издаје: Установа за новинско-издавачку делатност "Панорама"

Редакција "Јединства"
Приштина - Косовска Митровица
Ослобођење 1
тел: 028-497-333
тел/факс: 028-497-339

Представништво у Грачаници
тел: 038-64-282

Представништво у Београду, Крунска 44
тел: 011-3237-298

ФОТО галерија