Интернет издање - архива
Штампа

Лапље Село: Обележена Света Петка и 80 година од подизања храма

Литургијом, литијом и сечењем славског колача у цвркви Свете Петке у Лапљем Селу обележена је слава овог православног храма, као и осамдесет година постојања.
Пред неколико хиљада верника, литургију је у цркви Свете Петке у Лаљем Селу служио епископ рашко-призренски Теодосије. Он је у беседи говорио о животу Свете Петке, те је поручио да Срби на Косову не продају своја имања.
 
“Нека молитвама Свете Петке Параскеве, господ и нама да у ове дане да будемо истрајни и да будемо храбри, верни Господу и цркви његовој Светој. Да будемо верни овој светој кососовско-метохијској земљи на којој смо поникли и која нама је дата у залог да је чувамо, а не да је продајемо”, казао је владика Теодосије.
 
По обиласку литије око храма, освећена је водица и пререзан славски који је ове године припремио Дејан Ђокић. За домаћина славе за наредну годину изабран је Ђорђе Ристић из Лапљег Села.
 
“Одлучио сам да узмем колач за здравље за срећу, напредак. Сваки Србин који је у могућности треба да узме колач, мислим да то није грешка и да нису велики трошкови”, казао је Ђорђе Ристић.
 
Верници који су се су окупили пожелели су на данашњи дан пуно здравља, среће и мира.
 
Преподобна мати Параскева, Света Петка, је у српском народу веома поштована и важи за заштитницу жена. Празник Трнове Петке спада у непокретне, који се веома поштује у српском народу.

ЈЕДИНСТВО
 

Издаје: Установа за новинско-издавачку делатност "Панорама"

Редакција "Јединства"
Приштина - Косовска Митровица
Ослобођење 1
тел: 028-497-333
тел/факс: 028-497-339

Представништво у Грачаници
тел: 038-64-282

Представништво у Београду, Крунска 44
тел: 011-3237-298

ФОТО галерија