Интернет издање - архива
Штампа

За одрастање без насиља

 „Оно за шта треба да се залажемо сви, јесте да насиља не буде нигде - ни у школама, ни у породици, ни на улици, а то можемо једино ако сви будемо сложни и промовишемо праве вредности”, казао је Александар Спирић, председник Привременог органа општине Косовска  Митровица Прва недеља октобра широм света посвећена је деци. Дечја недеља, која је ове године одржана под мотом - „Моје је право да живим срећно и здраво - за одрастање без насиља” низом активности обележена је и у Косовској Митровици.
 Посебно весело и шаролико било је у Предшколској установи „Даница Јарамаз” у Косовској Митровици. Ивана Тодоровић, педагог у ПУ „Даница Јарамаз”,  каже да деца увек с нестрпљењем очекују нешто ново када је у питању Дечја недеља. Напомиње да васпитачи и сестре раде стално са децом, али  током ове недеље активности су фокусиране на дечја права. „Све јаслене и васпитне групе су укључене у обележавање Дечје недеље кроз шаролике активности, представе, радионице с родитељима, приредбе. Ту се показује и креативност и маштовитост, како медицинских сестара и васпитача, тако и деце, а и родитељи се радују јер су укључени у рад и програм предшколске установе”, каже  Тодоровић.  Деца из обданишта посебно су била одушевљена представом „Мирко немирко”, коју је за њих извело дечје позориште из Лесковца.
 
ТАКМИЧИМО СЕ У ПРАВИМ ВРЕДНОСТИМА
 
Малишани из митровачког вртића, са својим нешто старијим другарима, основцима из Косовске Митровице, ауторима најбољих литерарних и ликовних радова на тему Дечје недеље, били су у четвртак и гости председника Привременог органа општине Косовска Митровица Александра Спирића. Спирић је рекао да радује и охрабрује то што наш град има овако сјајну децу која знају да препознају праве вредности. „Ова недеља има битну поруку, да се боримо против насиља сваке врсте, како у породици, тако и на улици, али и у образовним установама”, подвукао је Спирић. „На нама свима је да уложимо максималан напор, пре свега као родитељи, а потом и као руководиоци, директори, радници и васпитачи, да више водимо бригу о сваком детету, јер свако дете има право на живот и здраво одрастање”, рекао је он. Председник Привременог општинског органа је додао да не смемо дозволити да деца буду запостављена на било који начин, те да им је потребно стално посвећивати пажњу, а не само током Дечје недеље. Спирић је указао на потребу усмеравања деце ка правим вредностима. „Косовска Митровица има будућност, коју морамо сачувати на здравим постулатима који су изузетно битни за једно здраво окружење. Хајде да се договоримо, а верујем да хоћемо, да се од ове недеље такмичимо ко ће прочитати више књига, ко ће дати више голова, ко ће научити више песама и игара. Покушајмо да се такмичимо са правим вредностима”, истакао је Спирић. Председник привременог органа је у разговору са децом настојао да им приближи представу о томе шта је то општина једног града и како служи грађанима, а деца су имала прилику и да му поставе питања. Истог дана основци из Косовске Митровице били су у прилици да се упознају са радом Градског музеја и погледају изложена уметничка дела. „Музеј у Косовској Митровици постоји од давне 1959. године и првобитно није био смештен у овом објекту. Међутим, због свега што се дешавало 1999. године, ми смо премештени и сада овде функционишемо. Музеј је једна од најзначајнијих институција у држави и ту се чува историја и културне вредности једног народа. Данас у музеју ви можете видети нешто што се зове стална поставка, која броји одређен број слика које чине српско савремено сликарство,” казала је директорка Градског музеја у Косовској Митровици Биљана Милентијевић пожелевши добродошлицу основцима. Деца су на њихово велико задовољство, била у прилици да током посте Музеју искажу своју креативност кроз санђарт, технику исцртавања у песку на осветљеној површини. Током недеље одржана је и седница Ученичког парламента у сали Митровачког двора, као и дебата на тему  „Одрастање без насиља”. На дебати су говориле Александра Богосављевић - социјални радник и Марија Бојовић - дипломирани психолог. 
 
ФЕСТИВАЛ ДЕЧЈИХ ПРОИЗВОДА
 
Обележавање дечје недеље је завршено у петак на плочи код Средње техничке школе „Михаило Петровић Алас” фестивалом дечјих продуката, а у организацији Одељења за друштвене делатности општине Косовска Митровица. Председник Привременог органа општине Косовска Митровица - Александар Спирић, пре званичног отварања ове манифестације обратио се великом броју окупљених суграђана и указао на то да овај фестивал има за циљ промоцију једнакости, узајамног поштовања и борбу против насиља на свим нивоима. „Оно за шта треба да се залажемо сви, јесте да насиља не буде нигде - ни у школама, ни у породици, ни на улици, а то можемо једино ако сви будемо сложни и промовишемо праве вредности”, казао је Спирић. Циљ фестивала је промоција здравог стила живота, као и уметничког стваралаштва међу младим људима, захваљујући професорима и родитељима који су дали подршку у реализацији овог пројекта. „Оно што је јако значајно, јесте да улажемо у нашу будућност, а пре свега да децу учимо правим вредностима, које ће допринети да Косовска Митровица, а и читава Србија имају перспективу кроз образовање и стварање добрих и поштених људи”, додао је Спирић. Дечја недеља подстиче и подржава значај размена знања и искуства деце са одраслима, као и развој солидарности и повезаности деце у оквиру вршњачких група. Покровитељ Дечје недеље у Косовској Митровици је Привремени орган општине Косовска Митровица. У оквиру Дечије недеље под слоганом „Моје је право да живим срећно и здраво” коју реализује Министарство за рад запошљавање борачка и социјална питања у сарадњи са организацијом Пријатељи деце Србије, а све у циљу побољшања положаја детета у Србији, вртић „Шарско лане” из Штрпца је организовао карневал под маскама. Диван сунчан дан у Штрпцу су додатно улепшала деца из вртића „Шарско лане”. Бубамаре, лептири, ниндзакорњаче, принцезе, гусари, сирене... само су неке од маски које су деца носилиа, поносно шетајући са својим васпитачима кроз центар Штрпца. Иако бирање праве маске није нимало лак посао родитељи нису крили понос након успешне завршене шетње. - Деца су што је најбитније срећна, задовољна и насмејана. Ми родитељи смо пресрецни када моземо видети осмех на њиховим лицима. Спремање је било мало напорно јер смо костиме сами морали да шијемо, али смо успели на крају, битно је да су они били презадовољни - казе Кристина из Готовуше.
- Видели смо различите костиме, принцезе, вештице, витезове, ниндза корњаце итд. Ми смо имали маску ниндза корњаче, док је прошле године имао маску спајдрмена, тако да мењамо сваке године у складу са њиховим жељама. Ту се наравно јавља миллион жеља у шта би волели да се маскирају, али се увек пронађе решење на крају - каже Бобан из Штрпца. Васпитачица вртића „Шарско лане” Дијана Петковић је презадовољна децом која су учествовала на маскенбалу. Она је рекла да су припреме ишле како је планирано, и да су деца једва чекала тај дан. „Ово је заправо њихова радост, њихово нестрпљење, они су већ данима причали о томе шта ће обући, њихова радост се види на њиховим лицима”, истакла је Петковић.
- У вртићу „Шарско лане” организовали смо низ активности које ћемо реализовати током ове недеље - рекла је  директорица вртића, Снежана Славнић и додала:  - За овај дан смо припремили карневал под маскама, затим ћемо посетити цркву Светог Николе, балон салу, одржаћемо спортске активности у дворишту вртића ,приредићемо журку у холу вртића, ангажовали смо и аниматоре тако да ће наши малишани уживати у овој недељи која је посвећена њима”. Осим маскембала током ове недеље малишани ће имати и друге занимљиве активности. С.К. - Ј. Љ. 

ЈЕДИНСТВО
 

Издаје: Установа за новинско-издавачку делатност "Панорама"

Редакција "Јединства"
Приштина - Косовска Митровица
Ослобођење 1
тел: 028-497-333
тел/факс: 028-497-339

Представништво у Грачаници
тел: 038-64-282

Представништво у Београду, Крунска 44
тел: 011-3237-298

ФОТО галерија