Интернет издање - архива
Штампа

У служби чувања српског језика и писма

Песнички сусрети ''Лазар Вучковић'' почели у Призрену
 
Песнички сусрети ''Лазар Вучковић'' више од 50 година  у славу лепе писане речи окупљају позната песничка имена из свих крајева Србије. Ове године песнички караван окупио се у Богословији ''Свети Кирило и Методије'' у Призрену и одатле кренуо на дводневно песничко путовање по Косову и Метохији.
У Призренској богословији их је дочекао и манифестацију благословио владика рашко-призренски Теодосије рекавши да је за све њих у Богословији велика радост што песнички сусрети почињу у царском граду на Бистрици.
-Призренска богословија је носиоц и верског и националног идентитета свих Срба који су живели у овом граду и на Косову и Метохији. Реч божија је створила овај свет и све видљиво и невидљиво, и сви ми смо позвани да будемо уметници, да стварамо у славу божију а на корист нашем роду. Призивам благослов божији на све вас који се трудите да управо речју прославите Бога и да речју отргнете од заборава све оно што је вредно у нашем роду. Потребно је да својим присуством нарочито овде у царском Призрену, на Косову и Метохији, потврдимо ко смо, шта смо и кога смо рода,  да потврдимо чему стремимо. Без прошлости нема садашњости, без садашњости нема будућности а ми смо народ који не мисли само на садашњост већ више мислимо о будућности, рекао је владика Теодосије у својој беседи и додао:
Нарочито ми је драго што је са нама у Богословији и Душан Козарев, испред Канцеларије за КиМ. То говори о нашој посвећености како овој светковини тако и овом дому у коме смо се сабрали, али и Косову и Метохији, да у наше време дамо одговор достојан нас и нашег имена и вере.     
У Душановом граду песнике је поздравио и манифестацију отворио Душан Козарев, заменик директора Канцеларије за КиМ. Он је рекао да су Србија и српско православље у заједничкој мисији очувања Косова и Метохије и боље будућности за наш народ.
-Богословија је у много чему симбол онога чему заједнички тежимо, и држава, наш народ и наша црква на Косову и Метохији. Боримо се свим оним што није својствено онима који се боре против нас, и на њихове мачеве ударамо пером. У овим мутним временима на њихове игре и подмуклост одговорамо мудрошћу. Мислим да је добро и корисно за нашу позицију и као државе, и као друштва и као народа, када је наша светиња косовскометохијска у питању, то што успевамо да постигнемо  изврстан степен сарадње државе, народа и цркве када су у питању сви они послови који се тичу удруживања наших снага да би наш народ нормалније и боље живео, рекао је Козарев. 
Светозар Влаховић, директор Установе за новинско издавачку делатност ''Јединство-Панорама'' која је организатор свечаности посвећене песнику рођеном у Горњем Селу код Призрена, рекао је да је Призренска богословија свесно одабрана и да више од 50 година ова најстарија установа културе на Косову и Метохији врши мисију очувања српког језика и писма.
Ученицима Призренске богословије стихове је казивало више од 20 песника из свих краје Србије. Песнички караван је из Призрена кренуо пут Грачанице где ће се доделити и награда ''Лазар Вучковић'' за најбољу поезију у 2018. години. Другог дана манифестације песници ће обићи Осојане, Бање и Косовску Митровицу. 
 

ЈЕДИНСТВО
 

Издаје: Установа за новинско-издавачку делатност "Панорама"

Редакција "Јединства"
Приштина - Косовска Митровица
Ослобођење 1
тел: 028-497-333
тел/факс: 028-497-339

Представништво у Грачаници
тел: 038-64-282

Представништво у Београду, Крунска 44
тел: 011-3237-298

ФОТО галерија