Интернет издање - архива
Штампа

Повређене две особе

Инцидент на новоотвореној траси Via - Feratta  Берим у Зубином Потоку
 
Током отварања нове трасе Via - Feratta Берим у општини Зубин Поток, обрушио се камен којом приликом су повређене две особе. Камен се одронио на почетку нове трасе, на врху јаруге која се користи као силазна стаза са Виа - Фератта Берим.
Повређена је једна женска особа која је задобила повреду кука и њено спасавање са Via - Feratta трајало је пет сати. Један мушкарац је овом приликом задобио повреду главе од ударца камена и сам је сишао са стазе, саопштила је Via - Ferattaа.        
У спасавању ових особа учествовали су представници ГСС Србије, колеге водичи из Маримангат-а, гости који су тога дана били на овој траси, водичи спасиоци Оутдоор Ин-а. Важну улогу у спасавању двоје повређених имала је и екипа здавствених радника Дома здравља Зубин Поток као и припадници Полицијске станице у овој општини.
 
 
Накнадном анализом терена утврђено је да се камен покренуо из земље након преласка преко травнате површине која се налазила изнад њега. У том тренутку у зони пада камена налазило се више особа, али је хитном реакцијом присутних избегнута је већа катастрофа. 
Мото Виа – Ферате Берим је, иначе, управо „безбедност на првом месту“ и ово је први инцидент након три године од када је отворена ова туристичка атракција. Увежбавањем водича и спасиоца, креирањем и поштовањем безбедносних процедура и одржавањем инсталација на Виа Ферати Берим у Зубином Потоку циљ је да до инцидената не дође. Због овог случаја је, међутим,  Оутдоор Ин одлучио да затвори нову трасу Виа – Фератте на Бериму док се не направи нова рута која ће заобићи локације које могу бити у зони падања или одрона камења. Постојећа траса је доступна до краја године .           С.Ђ.
 

ЈЕДИНСТВО
 

Издаје: Установа за новинско-издавачку делатност "Панорама"

Редакција "Јединства"
Приштина - Косовска Митровица
Ослобођење 1
тел: 028-497-333
тел/факс: 028-497-339

Представништво у Грачаници
тел: 038-64-282

Представништво у Београду, Крунска 44
тел: 011-3237-298

ФОТО галерија