Интернет издање - архива
Штампа

Богатство студијских програма и велики број студената

ФИЛОЗОФСКИ ФАКУЛТЕТ У КОСОВСКОЈ МИТРОВИЦИ ОБЕЛЕЖИО 58 ГОДИНА ОД ОСНИВАЊА
 
Филозофски факултет Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици  обележио је данас 58. годишњицу од оснивања. Овај значајан датум у својој историји факултет је обележио свечаном академијом на дан када је ова најстарија високошколска установа на Косову и Метохији давне 1960. године и основана. 
Деканица проф. др Мирјана Лончар Вујновић је том приликом кратко подсетила, како је рекла, на занимљиву историју овог факултета. 
Факултет је основан као део београдског Универзитета. По оснивању великог броја катедри он се поделио на Филозофски и Филолошки факултет. Након протеривања из Приштине ови факултети су се нашли у Блацу и Врању. Поново, одлуком Владе Србије, 2001. ова два факултета су постала један Филозофски. Негде у то време Факултет је дошао у Косовску Митровицу где је и остао.
„ Филозофски факултет нема искључиво наставну и научну улогу на Универзитету, већ представља и важну институцију у друштвеној и културалној сфери Универзитета а посебно Косовске Митровице. Овај  факултет је са својим наставницима, асистентима, стручним сарадницима значајан фактор у успостављању међународних веза, сарадње са факултетима и универзитетима у Европи  и шире. Релативно опорављени од стресова и траума свих ових година, ипак стојимо усправно јер борба за опстанак још увек траје. Борба Филозофског факултета одвија се на више поља са широком лепезом идеја и активности, пре свега, у намери да се за нас што даље чује, да оставимо траг у науци и ван граница наше државе и да би смо у сваком погледу били вредновани и запажени онако како то заслужујемо “,  рекла је Лончар Вујиновић.
Ректор приштинског Универзитета проф. др Раде Грбић честитао је годишњицу Филозофском факулет, рекавши да могу да буду поносни на на резултате које остварују. Осим што је факултет са најдужом традицијом на приштинском Универзитету , Грбић је реако да је то и Факулет који има богатство студијских програма , велики број студената и  „с парвом можемо рећи да Филозофски факултет представља један од главних стубова, односно носилаца на Универзитету у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици“. 
Он је додао и да је жеља свих на Универзитету али и шире да још много година прослављају своје јубилеје у оквиру образовног систеам Републике Србије и надају се у опстанак на овим просторима.
У име студената Филозофског факултета обратио се председник Студентског парламента Филозофског факултета Лука Јовановић  рекавши да Филозофски факултет већ 58 година успешно испуњава мисију стварања  младе интелигенције која ће једног дана водити Србију.
На свечаној академији којој су присуствовали и представници Канцеларије за КиМ, начелник косовскомитровичког округа Васо Јелић и други, традиционално су и ове године уручене награде и захвалнице студентима који су постигли најбоље резултате. 
С.К.
 
 
 

ЈЕДИНСТВО
 

Издаје: Установа за новинско-издавачку делатност "Панорама"

Редакција "Јединства"
Приштина - Косовска Митровица
Ослобођење 1
тел: 028-497-333
тел/факс: 028-497-339

Представништво у Грачаници
тел: 038-64-282

Представништво у Београду, Крунска 44
тел: 011-3237-298

ФОТО галерија