Интернет издање - архива
Штампа

Обезбеђењно 37 000 садница белог бора

Пошумљавање брда Звечан и Рудина 
                
Биће пошумљено 15 хектара на локацијама брда Звечан и Рудине
Кабинет градоначелника г. Вучине Јанковића донацијом је обезбедио 37.000 садница белог бора (Пинус сyлвестрис) који ће у наредном периоду бити посађен на локацијама Брдо Звечан и Рудине, у укупној површини од око 15 хектара.
Бели бор (Пинус сyлвестрис) четинарско дрво, расте до 40 м, достиже старост до 200 година. Корен му је развијен и обликом прилагођен подлози, а крошња светла, разређена, код одраслих примерака у горњој трећини стабла. Стара кора је сиво-браон боје, млада жуто-браон до црвенкасто-окер, опада у виду неправилних љуспи.
Градоначелник Звечана, Вучина Јанковић, је на почетку акције истакао да су највеће природно благо наших простора шуме и вода. Да би наша земља била здрава, наше шуме морају бити здраве и вода чиста. Природа нам несебично даје сва своја блага и ми требамо да јој узвратимо бар делић тога. Помагањем природи ми помажемо нашој општини, деци и сами себи - истакао је Јанковић. Сађење белог бора ради се у циљу да се Звечан учини лепшим, чистијим и бољим местом за живот. Бели бор у Србији расте у планинским областима, нарочито на хладнијим површинама северне и западне Србије изнад 900 м, на планинама Маљен, Повлен, Златибор, Тара, Мокра гора, Муртеница, Проклетије, док је на Шар-планини редак. Бели бор је важна врста у пошумљавању огољених песковитих површина и камењара. Дрво јој је квалитетно, користи се у грађевинарству и дрвној индустрији. Као декоративно дрво, често се користи и у хортикултури.      С.Ђ.
 
 
 
 

ЈЕДИНСТВО
 

Издаје: Установа за новинско-издавачку делатност "Панорама"

Редакција "Јединства"
Приштина - Косовска Митровица
Ослобођење 1
тел: 028-497-333
тел/факс: 028-497-339

Представништво у Грачаници
тел: 038-64-282

Представништво у Београду, Крунска 44
тел: 011-3237-298

ФОТО галерија