Интернет издање - вести се дневно ажурирају

РЕПОРТАЖЕ

Штампа

Обичном народу није до сукоба

Споредним путем од Бујановца према Прешеву је тридесетак километара, док се  из Бујановца до Прешева много брже стиже завршеном деоницом аутопута  Коридора 10.  Но, аутомобила је још увек  више на  овом споредном путном правцу према Прешеву , Југу Србије, како Срби називају део три општине, Медвеђа, Бујановац, Прешево , или „Прешевску долину” како је устаљен назив код Албанаца за ове три општине. Како Срби живе у Прешеву, где су мањина у односу на Албанце и у каквој су ситуацији у контексту актуелних догађаја политичке кризе у Македонији, чија се територија  граничи са Републиком Србијом у рејону ове општине  прича је која нас занима.
Штампа

Навикава се на лепоту слободе

Не могу рећи да баш учим да ходам, али навикавам се на промене у граду, нови режим саобраћаја.  ГИ СДП је живела и радила и без мене, настављамо енргичније и интензивније. Ту сам и спреман  за ново рочиште. Немам, ама, баш никакве везе са догађајем за који сам оптужен 
Штампа

Обнављање духовне и братске везе

Изложба фотографија „У сусрет руском цару” отворена је у сали Дома културе у Ораховцу, на  Младенце, у среду, 22. марта у 19 часова. Одржавање изложбе је благословио игуман манастира Свети Врачи у Зочишту архимандрит Стефан, заједно са парохом ораховачким оцем Вељом Стојковићем. Окупио се велики број људи, а на велику радост организатора, дошла су и сва деца која живе у српском делу Ораховца. Ораховац је, захваљујући сарадњи Сретењског манастира из Москве и јеромонаха оца Игнатија Шестакова са Гимназијом у Ораховцу,  прво место на Косову и Метохији где су изложене фотографије из породичног албума царске породице Романов.
Штампа

Убице и даље на слободи

Једна од највећих трагедија на Косову и Метохији, и уједно један од највећих злочина над Србима од доласка међународне мисије, догодио се 16. фебруара 2001. године. Тада је у близини административног прелаза Мердаре у ваздух дигнут аутобус „Ниш-експреса” који је саобраћао на релацији Ниш-Грачаница. У разнесеном аутобусу је било више од 50 путника а званични број настрадалих је 12, од којих и двогодишњи Данило, док је 43 путника повређено.  Од тада је прошло 16 година а породице настрадалих, као и они који су трагедију преживели, нису задовољни ничим што је до сада урађено а односи се на проналажење и кажњавање криваца. 
Штампа

Незапосленост највећи проблем

На крајњем истоку  Косова и Метохије, угнежден у подножју брда што се пружају изнад  дела тока Криве Реке налази се град Косовска Каменица, који већ дуже време има статус општине и административно припада региону Косовског Поморавља. Ово је један од градова у поменутом региону у коме живи значајан број Срба,  а како се може чути од Срба који живе у њему и околини, може се причати српски без страха да ће се због тога доживети нека непријатност, нарочито у ужем језгру града. 

ЈЕДИНСТВО
 

Издаје: Установа за новинско-издавачку делатност "Панорама"

Редакција "Јединства"
Приштина - Косовска Митровица
Ослобођење 1
тел: 028-497-333
тел/факс: 028-497-339

Представништво у Грачаници
тел: 038-64-282

Представништво у Београду, Крунска 44
тел: 011-3237-298

ФОТО галерија