Интернет издање - архива
Штампа

Све дугујемо светом Сави

Уз бројне свечаности прослављен свети сава на Косову и Метохији

Светосавском химном у Грачаници је 22. јануара свечано почела манифестација '' Светосавска недеља 2013.''. Пригодном беседом отворио ју је Мирко Крлић, помоћник директора Канцеларије за Косово и Метохију. Он је између осталог рекао да обележавамо недељу творца наше нације и вере, најумнијег и најбољег кога је наш народ родио.

- Пре 17. векова два римска цара Константин Велики и Лициније Август, прогласили су МилСански едикт чиме су скинути окови са хришћанске вере. Пре 1700. година, царским законом забрањено је и прекинуто убијање и прогањање хришћања, рушење њихове цркве и имовине. Европски народи су, поред грчке филозофије и римског права, добили и своје треће лице. Добили су хришћанску веру чиме је обележен код савремене Европе, који траје до данашњег времена. Само на једном месту на свету данас се поново прогањају, убијају и пребијају хришћани, рекао је Крлић и наставио: Само на једном месту на свету, пред очима целог света и те савремене Европе, се уништава њихова имовина, пале њихове цркве и руше њихова гробља. То место је наше Косово и Метохија и налази се, да иронија буде већа, неколико десетина километара од града где је рођен велики цар Константин. Збога тога се ми данас молимо Светом Сави да нам да снаге да издржимо и опстанемо овде, да сачекамо свој Милански едикт. Још се више молимо Богу Исусу Христу да да разума и памети светским моћницима, као што га је дао римским царевима, да швате да и овај народ има право на своје име, веру и државу.

М а н и ф е с т а ц и ј а ''Светосавска недеља 2013.'' одржава се у организацији Културно просветне заједнице Косова и Метохије а под покровитељством Канцеларије за Косово и Метохију. У наредних пет дана обележиће је бројне свечаности у част великог српског просветитеља. У склопу манифестације ''Светосавска недеља 2013.'' У Грачаници је 25. јануара одржана Светосавска академија. Поред ученика грачаничких школа који су приредили пригодан културно- уметнички програм посвећен првом српском архиепископу, окупљенима у грачаничком Дому културе пригодним беседама обратили су се протојереј ставрофор Срђан Станковић и председник Скупштине града Приштине Радован Ничић. Говорећи о Светом Сави протојереј Срђан Станковић је подсетио на дела и врлине највећег српског просветитеља.

-Све што се Србином и српским зове у свим временима и поколењима, у свим крајевима и на меридијанима дугујемо и благодаримо њему, Светом Сави. Он је за нас био и остао остварени идеал истинског, изворног, аутентичног човека и Србина.За оно мало година земнога живота, свега око 60, Свети Сава је много урадио, и премного за једног човека у таквом времену и приликама. Оно што га је све време пратило и водило, чувало и крепило за таква узвишена дела, оно што га чини непролазним јесте његова светост. Ореол његовог лика, благост његовог погледа, чудотворност његовог додира, благоречитост његовог умилог гласа, многосажаљивост и саосећајност његовог срца стално сведоче о томе да је могуће остварити и испунити све заповести божије па макар и у овом кратком земном животу, рекао је отац Срђан и наставио: Он нас стално учи и подсећа да је светост и наш принцип, да је светост и наша категорија и могућност. Он нас учи и то да сваки народ мора да има нешто или некога у шта ће гледати и сматрати га светим и узвишеним, незамењљивим. Да ли је то наша породица, дом, земља, отаџбина, цркве и гробља ила пак наша задата реч, договор и обећање или пак можада сваки човек или све ово заједно, велико је судбоносно питање за свакога. Од нас самих зависи однос према некоме или нечему а Свети Сава нам јесветост истински и реално показао, али и свима показао стазе вечности и спасења. Ко има уши да чује, нека чује. На свему овоме многи нам вековима завиде и лукаво настоје да упропасте, украду или пак изветопере лик, дело и значај Светог Саве. Ако је Бог са нама ко ће против нас? Ако и страдамо знамо зашто то радимо и чему се надамо. Стога свака генераија Срба бива стављена на исти испит Светосавља, јесмо ли и колико смо на путу Светог Саве и Немањића? Да ли смо верни наследници и чувари косовског завета и крви проливене за крст часни и слободу златну, или смо опет кренули стрампутицом? То су питања за сваког од нас. Преостаје нам да и ми сваке године изнова преиспитамо себе и све нас заједно, да употребимо богом дану слободу избора а потом храбро и достојанствено, светосавски идемо напред. У име Скупштине града Приштине са седиштем у Грачаници њен председник, Радован Ничић, позвао је српски народ на јединство и стрпљење.

-И данас би неки да избришу сваки наш светосавски белег, свако наше присуство и постојање посебно на овом простору на којем је Савино светитељско и просветитељско дело оставило највеће духовне и културне домете. Зато нам пале и руше цркве цркве и гробове, бришу нам језик, називе и имена, пљују па нашој историји и традицији, али је зато фалсификују и краду, преписујући себи оно што је у њој најлепше и најсветије, рекао је између осталог у својој беседи Ничић. Светим литургијама у свим храмовима у централном делу Косова и Метохије свечано је обележен Савиндан. У манастиру Грачаница, пред великим бројем верника просветних радника, ученика, родитеља али и верника из многих околних места, литургију су служили свештеници рашкопризренске епархије уз салужење сестринства манастира. Славље у част првог српског архиепископа из цркве и манастирске порте, преселило се у просторије школе ''Краљ Милутин'' у Грачаници. У присуству ђака, наставника, родитеља али и гостију из околних места пресечен је славски колач. Честитајући школску славу, отац Стево Митрић, је рекао да смо сви ми ученици великог српског просветитеља. -Свети Сава је све оно што смо ми. Он нас је утемељио, дао нам је правац а ми тог правца морамо да се држимо. Свети Сава је знао да смо ми мала земља, да се оружјем не можемо бранити већ да нам је остала само памет. Памећу уз своју православну веру и благослов божији одбранићемо се од сила које желе да прођу кроз Балкан, а који им је у ствари само успутна станица. Светог Саву данас слави цела Србија, и ово је школска слава свих ученика, и Бошњака, Румуна, Словака, Русина, свих нација које живе у Србији. Свети Сава је утемељио просветитељство и дао га је несебично свима, рекао је отац Стево, приштински парох. Испред Министарства образовања Републике Србије присутнима се обратио и координатор поменутог министарства за косовски управни округ Душко Максимовић. Он је честитао школску славу свим Србима где год они живе. -Само ми који овде живимо знамо у каквим условима последњих дана прослављамо наш велики празник. Услови су тешки и зато нам је најпотренија слога. Само сложни, уз путеве које нам је отворио Свети Сава, можемо препродити тешке тренутке, рекао је између осталог Максимовић. Наставно особље и ученици ОШ''Краљ Милутин'' приредили су пригодан културно -уметнич ки програм посвећен Светом Сави. М. Чанковић

 

ОБЕЛЕЖАВАЊЕ САВИНДАНА У КОСОВСКОЈ МИТРОВИЦИ - БРОЈНЕ СВЕЧАНОСТИ

У свим православним храмовима и школама на северу Косова и Метохије, обелжен је дан првог српског просветитеља и архиепископа Светог Саве. После богослужења у храму свети Димитрије у северним делу града , у цркви која носи име Светог Саве у јужном делу Косовске Митровиц верници су организовано отишли и по традицији присуствовали молитви и сечењу славског колача... На Факултету техничких наука Универзитета у Пиштини са привременим седиштем у Косовској Митровици, у присуству бројних гостију , традиционално је обележен Савиндан, а домаћини , Александар Чукарић и Гордана Милентијевић су предајући колач наредном домаћину Десимиру Петковићу пожелели да идуће али и свих наредних година школску славу дочекујемо и славимо у миру и благостању. Декан ове високошколске установе Небојша Васић је , говорећи о лику и делу Светог Саве рекао да ,,су они дубоко утемељени у нашу историју, традицију , веру , државност,,. -Свети Сава има своју химну и зато ми инжењери то шватамо као једначину, Свети Сава једнако химна, једнако држава, рекао је он и нагласио" да смо ми ту да наставимо традицију која је започета у времену овог умног човека,просветителља , архиепископа, лекара.. У културно уметничком делу програма поред Црквеног хора ,,Нушић,, учествовали су народни појци и завичајни песници. Н.С.

 

БЕЛЕШКА - ПРЕДСТАВА У МАНАСТИРУ

У склопу п р о с л а в љ а њ а школске славе у м а н а с т и р у Г р а ч а н и ц а одржана је дечија п р и р е д б а п о с в е ћ е н а највећем српском п р о с в е т и т ељу . Својим знањем, спонтаношћу, али и вештином рецитовања, деца су одушевила све присутне вернике у цркви. М. Ч.

 

САВИН ДАН НА СРЕДЊЕМ КОСОВУ - ВИШЕДНЕВНО ОБЕЛЕЖАВАЊЕ

Дан првог архиепископа српске православне цркве и просветитеља српског Светог Саве облежен је и ове године у свим школама на средњем Косову.Узимајући у обзир да јепразник Светог Саве -27.јануар ове године био у недељу и препоруку Министарства просвете,науке и технолошког развоја Републике Србије да га школе обележе у последњи радни дан пред овај празникпетак 25 јануар али и накнадно појашњење да школе које су већ заказале или желе да обележе празник 27.јануара могу то да ураде,Савин дан је на средњем Косову обележен у петак 25.јанура и недељу 27.јанура. Средња техничка школа "Никола Тесла" Обилић у Прилужју,Основна школа "Вук Караџић" Прилужје,Основна школа "Свети Сава" Граце,Основна школа "Бранко Радичевић" Обилић и Основна школа"Доситеј Обрадовић" Црквена Водица обележиле су Савин дан у петак 25.јануара а Основне школе"Свети Сава" Племетина и "Милан Ракић" Бабин Мост баш на празник -у недељу 27.јануара. У сали Дома културе у Прилужју школску славу - Светог саву обележили су и прославили ученици Основне школе "Вук караџић" и Средње техничке школе "Никола Тесла" Обилић са професорима, родитељима и мештанима. Изведен је пригодан културно забавни програм,подељене су књиге најбољим ученицима и пререзани славски колачи.Обележавање празника и у осталим школама на овим просторима крунисано је пресецањем славских колача а потом су следила пригодна славља која су организовали школски колективи и колачари. Д.Н.Т.

 

ДОДЕЉЕНЕ НАГРАДЕ'' ЂОРЂЕ ЛЕКИЋ'' - НАГРАЂЕНИ НАЈБОЉИ ПРОСВЕТНИ РАДНИЦИ

У Грачаници су уочи Савиндана додељене плакете ''Ђорђе Лекић'', заслужним појединцима за изузетан просветно-педагош ки допринос на простору Косова и Метохије. Овогодишњи добитници плакете су проф. др Мирослав Поповић, проф. др Валентина Питулић, учитељица из Грачанице Љубинка Димитријевић и професорица Марија Караџић, такође из Грачанице. У име награђених захвалио се проф. др Мирослав Поповић рекавши да награда обавезује, и да у будућности сви они морају да дају још већи допринос на пољу образовања. Њихова жеља, рекао је др Поповић, јесте да Срби вечно живе на овим просторима и да се празник посвећен Светом Сави слави још дуго. Подсетимо, награда се додељује од 2004. године и носи назив истакнутог педагош ког и научног радника Ђорђа Лекића који је објавио 26 књига из педагогије, 260 научних публикација из области педагош ких наука. Оснивач је Катедре за педагогију Филозофског факултета Универзитета у Приштини. М.Ч.

 

СВЕТОСАВСКЕ СВЕЧАНОСТИ У ВЕЛИКОЈ ХОЧИ

Обележавање Савиндана, тј. празника посвећеног Светоме Сави - првом светитељу и просветитељу српском, започело је 25. јануара пригодним културно - уметничким програмом у сали Дома културе у Великој Хочи. Програм који су припремили ученици и наставници ОШ,, Светозар Марковић" започео је химном Светоме Сави, после које је окупљене поздравила наставница Јована Баљошевић и између осталог казала: ,, Савиндан нам иде у сусрет. Иде...и очински нам хита и сам Свети Сава, да нас, кжо до сада, пале и разлењене поправи, утеши и загрли, ране нам залечи. Походи нас да види како очувасмо његове завете, да види да ли оном пропућеном стазом Светосавља идемо, оном стазом којом ходише наследници Његови на Његовом Светом трону, свети Архиепископи и Патријарси србски, или..., идемо разним беспућима на која нас маме и наводе, духом ослабљене, непријатељи Господњи. Иде к нама Свети Сава, а ми пред њега од стида не излазимо... Са чим да пред Тебе изађемо Свети и велики Оче? Заветовао си нас да чувамо земљу своју као зеницу ока - ми је ових дана дајемо у бесцење............Не бој се Светитељу Саво, ми, који се пред Тебе стидимо изаћи због грехова наших и наших великаш а, свечано Ти се заветујемо овде, на сцени, иза застора од прашине, не смемо и нећемо издати Твоје завете, Твоје Православље - наше Светосавље, Твога Лазара настојање - да избор наш буде избор Његов, Царство Небеско, насупрот земаљском... јер народ је чувар вере и завета и једино пастирима у горама Господ повери Велике Тајне. Светитељу Саво, благослови и спаси, дај да свети завет Твој буде душе наше вечни пој!" Завет Светом Сави, кроз стихове, дали су и најмлађи становници Велике Хоче, којом је Сава у своје време ходио, док је његов отац Стефан Немања садио прве винограде, чији се калемови до данас очуваше. У ношњи својих предака Српчићи су, окупљени око славске трпезе, још једном подсетили окупљене да их је Свети Сава научио како да се крсте и славе крсно име, како да сеју и жању, поју и земљу своју бране. Светосавске свечаности ће се наставити на сам празник 27. јануара, литургијом у цркви Св. Архиђакона Стефана у Великој Хочи, резањем славског колача и прославама у школама. О. Радић

ЈЕДИНСТВО
 

Издаје: Установа за новинско-издавачку делатност "Панорама"

Редакција "Јединства"
Приштина - Косовска Митровица
Ослобођење 1
тел: 028-497-333
тел/факс: 028-497-339

Представништво у Грачаници
тел: 038-64-282

Представништво у Београду, Крунска 44
тел: 011-3237-298

ФОТО галерија