Интернет издање - архива
Штампа

Београд: Песници КиМ Слободану Ракитићу

Књижевни ствараоци са Косова и Метохије оџали су синоћ у Београду,  у Удружењу књижевника Србије, вече посвећено недавно преминулом песнику Слободану Ракитићу.

Један од најзначајнијих савремених српских песника Слободан Ракитић био је посебно везан за простор Косова и Метохије, како својим књижевним радом, тако и личним животом.
Као ретко који савремени писац он је активно пратио сва дешавања и промене на Косову и Метохији од културе до политике, истакнуто је на књижевној вечери.
„Долазио је у најтежим временима, често сам и без потребе да то неко види и упише му у заслуге, долазио је код својих писаца и свога народа да га охрабри и буде са њим“, рекао је Милан Михајловић председник Књижевног друштва Косова и Метохије.
Он је оценио да је Ракитићев књижевни опус готво једнако снажно везан за Косово и Рашку која је песников завичај.
Расељени песници Радомир Стојановић и Мирко Жарић истакли су утицај који је Ракитић извршио на многе генерације стваралаца и задњих деценија његову бригу за оне који су изгубили свој дом и завичај.
Стојановић је београдској публици у “Француској 7” прочитао песму посвећену  Ракитићу.
Милица Јефтимијевић је говорила о значају повезивања стваралаца и специфичној врсти саборности коју је неговао Слободан Ракитић.
На књижевној вечери ушествовали су Даринка Вучинић, Снежана Башчаревић, Ранко Ђновић, Лела Марковић,  Неанад Јеро  Раденковић и Живојин Ракочевић, а Ракитићеве стихове казивала је Јасмина Стоиљковић глумица Српске драме Народног позоришта из Приштине.
Испред Канцеларије за Косово и Метохију књижевној вечери присуствовао је Александар Дунђерин задужен за културу и информисање у овој институцији.

ЈЕДИНСТВО
 

Издаје: Установа за новинско-издавачку делатност "Панорама"

Редакција "Јединства"
Приштина - Косовска Митровица
Ослобођење 1
тел: 028-497-333
тел/факс: 028-497-339

Представништво у Грачаници
тел: 038-64-282

Представништво у Београду, Крунска 44
тел: 011-3237-298

ФОТО галерија