Интернет издање - архива
Штампа

Поезија богата изворним сликама

Промовисана књига за децу Радосава Стојановића „Какву тајну крију птице“ 
                                             
На овогодишњем сајму је први пут представљена нова књига Радосава Стојановића, поезије за децу „Какву тајну крију птице“ у издању приштинске новинско издавачке установе „Панорама-Јединство“. Ефектну промоцију организовао му је менаџмент  ове Установе  под покровитељством Канцеларије за Косово и Метохију. О књизи су говорили Рада Комазец, одговорни уредник листа „Јединства“ и уредник издавачке делатности „Панораме“, Радослав Златановић, песник,  Јелена Бујевич, руска песникиња, преводилац и новинарка која је превела десет Стојановићевих песама,  и аутор. Стихове је казивала и измамљивала аплаузе Јасмина Стоиљковић, драмска уметница Народног позоришта –Приштина са измештеним седиштем у Грачаници.    
                                                                                                                                                           
 Рада Комазец је јасно представила поетску и књижевну личност Радосава Стојановића и између осталог рекла да јој је част говорити о Стојановићевом дечјем првенцу и о њему као изузетно плодном писцу који је издао око четрдесет дела поезије, приповедака, романа, драма, и Црнотравски речник у издању САНУ.  Уз Радослава Златановића, Даринку Јеврић и друге значајне косовске песнике он је у самом врху српске књижевности. Његов стваралачки нагон је посебно регистрован у приповеткама и књижевни критичари га узвисују као новог Борислава Станковића српског југа. Нову књигу поделио је у шест делова. Комазец  је такође истакла да је ова поезија богата изворним сликама јер Стојановић мајсторски влада и језичком формом за децу па свет може бити и лепши и бољи од оног који нуди стварност. Песме „Малчиште“,  „Балада о Јелени“, „Деца расту“ измамиле су аплауз публике.                                                                                                                                                              
Радослав Златановић је подсетио да је овај сајам одлична прилика да се представи и промовише укупно стваралаштво са Косова и Метохије. Специјална гошћа на овој промоцији, руска песникиња Јелена Бујевич је рекла да су Стојановићеве песме изазвале велико интересовање када су путем информационих технологија представљене руској јавности. Аутор збирке поезије „Какву тајну крију птице“ Радосав Стојановић се захвалио уредници Ради Комазец што се потрудила и дозволила да књига изађе у таквом облику и садржају, такође и дугогодишњем илустратору „Јединства“ Шабану Абдули који је радио илустрације за ову збирку  и који сада живи на Косову у Гори, и Пеђи Трајковићу који је урадио решење за корице књиге. Стојановић је ово своје дело посветио унуцима Анђелији и Лазару.
 
 
Представљено  књижевно стварање песника Ратка Поповића - Песма Страори  најбоље Ратково дело  
 
 Ратко Поповић, песник који живи и ствара на Косову и Метохији, у Грачаници , представио се публици у сали Канцеларије за Косово и Метохију прво песмом „Страори“ којом се бавио у својој књизи и професор др Зоран Павловић који је и овом приликом говорио о Ратковим делима. О његовом стварању говорили су и Мајда Поповић, његова супруга као и професор др Голуб Јашовић. / Страори бануше на врата/ Затекоше нас на леба/ Нама очи порасле/ Њине очи црвене/ ... говорио је Поповић стихове песме написане четворици браће Симић убијеним код Грачанице 1999. године и та се песма може сматрати најбољом његовом песмом, напоменуо је др Голуб Јашовић. Ратко Поповић је рођен у Грачаници и написао је велики број књига, поезију, драме , роман на јекавском „Кукавички снијег“ и друге.
Легенда: Са промоције на сајму књига                                                                                                     С.Ђ.
                
 
 
                      
 
 

ЈЕДИНСТВО
 

Издаје: Установа за новинско-издавачку делатност "Панорама"

Редакција "Јединства"
Приштина - Косовска Митровица
Ослобођење 1
тел: 028-497-333
тел/факс: 028-497-339

Представништво у Грачаници
тел: 038-64-282

Представништво у Београду, Крунска 44
тел: 011-3237-298

ФОТО галерија