Интернет издање - архива
Штампа

Симбол трајања српског народа на КиМ

На Косову и Метохији одржани 46. песнички сусрети  "Лазар Вучковић"

Ови сусрети својом суштином представљају симбол трајања српског народа на Косову и Метохији '',овим речима је протекле недеље у Штрпцу отпочела овогодишња песничка манифестација ''Лазар Вучковић'' јер,како се чуло на отварању, они представљају симбол трајања српског писма, историје, духовне културе и уопште ц и в и л и з а ц и ј с к о г стварања и битисања Срба на овим просторима.

Ови сусрети традиционално чувају ризницу српске културе, али и подстичу даље трајање стваралачког бића српског језика и књижевности, као и рађање и афирмацију нових генерација писаца и стваралаца савремене српске књижевности. Песнички сусрети ''Лазар Вучковић'' обележавају се по 46 пут у организацији НИЈП ''Панорама- Јединство'', а под п о к р о в и т е љ с т в о м Канцеларије за Косово и Метохију.

Доказ високог језичког нивоа

Светозар Влаховић, директор НИЈП ''Панорама'', окупљеним гостима у Дому културе у Штрпцу је рекао да је ово значајна, знаменита, дуготрајна и изнад свега лепа представа која у суштини представља доказ високог језичког нивоа песника са Косова и Метохије и без обзира на свеукупну тешку ситуацију ни једног тренутка њено организовање и одржавање није доведено у питање. Он се захвалио Влади Републике Србије, Министарству културе и посебно Канцеларији за Косово и Метохијум која је помогла у организацији манифестације. Овогодишње песничке сусрете ''Лазар Вучковић'' походило је око 25 песника из свих крајева Србије и Црне Горе. Манифестацију је пригодном беседом отворио Мирко Крлић, помоћник директора Канцеларије за Косово и Метохију.

-Тешка су времена. Била су и раније тешка и били су бољи људи-ова времена су толико тешка да ми морамо бити бољи људи. Нико у овој сали за њих није одговоран, али су наши песници одговорни да запишу овај тренутак, да га оставе за памћење и сећање. То је њихова одговорност, као што је то радио народни песник. Како смо прославили 700 година манастира Бањска је не могу да одолим а да не будем фасциниран народним песником који је те тренутке забележио, који је живео на тим просторима и који је, највероватније, познавао једног од највећих српских јунака и витеза- Бановић Страхињу. ''Кад пијаху вино и ракију, Сви се фале за добре јунаке, Ал'да видиш јада на невољи! Бану јутрос нема пријатеља: Није ласно у Косово поћи...'' Овим нашим песницима данас је било ''ласно на Косово поћи'', зато што Штрпце има пријатеља. Па када им је било ласно, нека им је и благословено, рекао је Мирко Крлић, отварајући 46 песничке сусрете ''Лазар Вучковић''.

Награда Ненаду Раденковићу - Јеру

Подсетимо, Лазар Вучковић је један од првих послератних песника са Косова и Метохије који рођен у Горњем Селу код Призрена. Трагично је изгубио живот утпивши се у Охридском језеру 1966.године, а само три године после одржани су први песнички сусрети. Њему у част од 1970.године додељује се и истоимена награда и то за најбоље стихове објављене у часопису ''Стремљења'' у протеклој години. Традиција је настављена и ове године па је награду ''Лазар Вучковић'' понео Ненад Раденковић-Јеро, песник са Косова и Метохије. Образложење жирија прочитала је проф. др Дара Вучинић, председник жирија. -Из богатства објављене поезије између два сусрета у часопису за књижевност, уметност и културу ''Стремљења'', својим квалитетом издвојила се поезија песника Н е н а д а - Ј е р а Раденковића из Звечана. К о н д е н з о в а н и м песничким сликама, модерним метафорама, награђени песник ствара импресивни свет свог поетског наума. Пре свега, реч је о поезији вишега реда, на равни изабраника српског језика и српске поезије. Његов уметнички израз, рафинирано, поливалентно, прожима традиционално и модерно, лично и национално у нијансирању укупне слике живота и света. Овај физички, храстолики песник, доиста личи на своју поезију, која као обредни словенски храст, раскошних грана и крошње, својим корењем урања дубоко у земљу својих отаца. Стамено као звечански град, нежно као у узлету птица Кос, тврдо као Грабовац који га изнедри. Укупним мотивима своје поезије Ненад –Јеро Раденковић као да допевава умну Исидору Секулић, представника српске модерне, која пророчки записа да Косово, нити је престало, нити је нестало, нити ће икад док је нас, каже се, између осталог, у образлож ењу жирија. Захваљујући се на награди песник Ненад Јеро Раденковић је пожелео све најбоље НИЈП ''Панорама – Јединство'', издавачу часописа ' ' С т р е м љ е њ а ' ' , пожелевши да колективно стремимо загледани у светлу будућност и православно небо. Поред песника, све присутне у сали својим програмом одушевили су чланови КУД ''Цветко Грбић'' из Штрпца.

Књижевни час за децу

У оквиру књижевне манифестације песнички сусрети ,, Лазар Вучковић“ група од двадесетак песника из Србије, Црне Горе и Републике Српске посетила је Ораховац и Велику Хочу. У Омладинском центру у горњем делу Ораховца и у ОШ,, Светозар Марковић“ у Великој Хочи ученицима основних и средњих школа, наставницима и осталим љубитељима поезије своје стихове казивали су: Мошо Одаловић, Радосав Стојановић, Живојин Ракочевић, Радомир Стојановић, Момир Војводић, Дара Вучинић, Ненад Јеро Раденковић, Новица Соврлић, Голуб Јашовић, Нада Петровић, Велимир Ралевић, Милоје Дончић, Ратко Поповић, Мирко Жарић и други. У публици је било највише деце, а у Ораховцу и оне најмање из дечјег вртића, па је већина песника говорила песме прилагођене том узрасту, али је ту било и љубавних и родољубивих песама. Посебним аплаузом деца су дочекала дечјег песника Мошу Одаловића који је надахнуто казивао своје стихове. али и овогодишњег добитника награде ,, Лазар Вучковић“, Ненада Раденковића Јера који је већ неколико пута долазио у Хочу и у Ораховац. У име НИЈП „Панорама“ из Приштине која сваке године организује ову манифестацију директор Светозар Влаховић се захвалио деци и одраслима који су дошли рекавши да је за њега велика радост што се овогодишњи сусрети одржавају у Ораховцу и Великој Хочи. Ови људи, песници који су дошли да вас посете су нашироко познати, рекао је Влаховић- али су посебно везани за косовскометохијске просторе. Верујем да ће их следеће године бити још више, да се овај сусрет ојача, и да ће наша држава бити присутнија овде, а да ова дечица доживе да буду на нашим местима, а да место њих седе њихова деца.

Ходочашће песника

У Великој Хочи су песнике дочекали песмом Метохијски жубори, хор девојчица из ОШ,, Светозар Марковић“ под вођством њиховог наставника Гаврила Кујунxића. Оне су извеле Гаврилове ауторске композиције посвећене Великој Хочи, Ораховцу и Русији и песмом ,, Ово је Србија“ поручили песницима да ту истину шире и својим песмама проносе куда иду. Лепо време је послужило песнике те су на кратко прошетали Великом Хочом и посетили Дечанску Виницу. Шта Велика Хоча значи многима од њих, а посебно њему, рекао нам је песник из Црне Горе Момир Војводић: -Сад бих дао сву Црну Гору само да би Велика Хоча остала у Србији. Ово је најсветије место које имамо на Косову и Метохији после Призрена. Без тога нас нема, она се по правилу зове Ходча, ходочасниште, јер је у њој било 14 манастира и Савина соба је била у конаку, где се он одмарао после хода по овим крајевима. Посетом Дечанској виници завршено је још једно ходочашће песника овим делом Метохије. М.Чанковић О. Радић Снимио: Б.Здравковић

ЈЕДИНСТВО
 

Издаје: Установа за новинско-издавачку делатност "Панорама"

Редакција "Јединства"
Приштина - Косовска Митровица
Ослобођење 1
тел: 028-497-333
тел/факс: 028-497-339

Представништво у Грачаници
тел: 038-64-282

Представништво у Београду, Крунска 44
тел: 011-3237-298

ФОТО галерија