Интернет издање - архива
Штампа

Затиру нам трагове постојања

У Горњем Селу код Призрена порушен споменик песника и новинара Лазара Вучковића

Познати књижевник Петар Сарић, који живи и ствара на Брезовици, обратио се јавности поводом вандалистичког чина рушења бисте новинара и песника Лазара Вучковића: - Иако сам стално, за овдашње погроме над српским народом, више осуђивао моћне налогодавце но мале послушнике (извршиоце), данас су, за рушење споменика и одношење бисте песника Лазара Вучковића, 7. јануара, на Божић, на српском гробљу у Горњем Селу (Средачка Жупа), једини кривци Албанци.

И пре десетак дана званична призренска власт (хвала богу, ту не треба истрага), у селу Драјичићи код Призрена, руши српску основну школу, стару више од сто година. Ни призренски управитељи не верујем да су имали било чији налог, чак ни прећутно одобрење, за вандалско рушење. Тако, у истом дану кад косовски премијер Хашим Тачи позива избегле косовске Србе да се врате у своја села и градове на Косову и Метохији, сведочимо о најопаснијем, и најподмуклијем, злочину: након изгона српског живља, ваља уништити сваки, пре свега културни (духовни) белег, који речито сведочи да су ту до јуче, стотинама година, живели Срби. Овакав културни геноцид - уништење трагова једног народа - тешко би поднео и најзабитити кутак на планети, као и било које минуло време, а он се, ево, на наше очи, збива у старој, културној Европи, и у 21. веку; о чему је ових дана, детаљније од многих београдских медија, известио и "Глас Америке"... Лазар Вучковић је један од најзначајнијих српских песника са Косова и Метохије. После његове трагичне смрти (са песником Блажом Шћепановићем, у време Струшких вечери поезије, утопио се у Охридском језеру), писци, окупљени око Новинско-издавачког п р е д у з е ћ а " Ј е д и н с т в о " , покрећу Песничке сусрете "Лазар Вучковић", који ће убрзо постати једна од највећих и најзнач ајнијих, данас најстаријих, наших књижевних манифестација. Нема значајнијег песника, од Марибора до Ђевђелије, који није био гост Сусрета. Д е с а н к а Максимовић, Мира Алечковић, Стеван Р а и ч к о в и ћ . . . , например, били су међу редовним посетиоцима. И баш тада засметало је име Сусрета, па је, под патронатом ПК Савеза комуниста Косова, покренута иницијатива да се, "пошто су Сусрети превазишли величину и значај песника", мења њихов назив: уместо "Лазар Вучковић", зваће се "Јединство - Башкими". Одржани су састанци на којима смо, уз претњу да ћемо колективно напустити Савез Комуниста, некако задржали име Сусрета. То је било давно. А ево шта се данас, четрдесет и седам година након песникове смрти, збива. Зато смо, како би то учинили писци и интелектуалци било где у свету, дужни да се, одговарајућим протестом, огласимо. Тренутак је, и ваљан разлог, да се заједно, или одвојено, јавно, успротивимо насиљу које, као сваки примитивизам, не уме ни пред чим да узмакне (ако се већ никога не плаши), нити било чега да се постиди.

Искрено, ваш Петар Сарић. Брезовица, 10. јануара 2014. год.

 

КЊИЖЕВНО ДРУШТВО КОСОВА И МЕТОХИЈЕ И УДРУЖЕЊЕ КЊИЖЕВНИКА СРБИЈЕ - ВАНДАЛСКО СКРНАВЉЕЊЕ СПОМЕНИКА

Књижевно друштво Косова и Метохије и Удружење књижевника Србије најоштрије осуђују вандалистичко скрнављење вечне куће песника Лазара Вучковића. На српском православном гробљу које се налази на потезу између Горње и Доње махале планинског Горњег села оскрнављено је спомен-обележје Лазара Вучковића, највећег српског песника са Косова и Метохије и свакако једне од најзнач ајнијих личности у књижевности и култури на овим просторима. Злочинци су том приликом однели и спомен-бисту песника Лазара Вучковића. Починиоци овог гнусног и нељудског дела нису случајно одабрали дан када се слави Рождество Христово да оскрнаве Лазаров гроб. Намера починиоца или починилаца овог (не)дела је више него јасна, а то је, да се изазове немир код последњих становника Горњег села српске националности како би напустили ово до 1999. године већинско српско село, али и код преосталих Срба на КиМ који свих ових година истрајавају на својој земљи. Ми, писци, савременици и настављач и песничке мисли и дела Лазара Вучковића, апелујемо на међународну заједницу да учини све пронађе починиоце овог вандалског чина, заштити српски живаљ па и гробна обележја најмилијих од нових скрнављења и страдања којих је ионако већ превише, каже се у саопштењу које су потписали Управни одбор Књижевног друштва КиМ, председник Новица Соврлић, Удружење књижевника Србије, председник Радомир Андрић.

 

УДРУЖЕЊА НОВИНАРА ОСУДИЛА УНИШТАВАЊЕ БИСТЕ

УНС и ДНКиМ осудили уништавање спомен обележја песнику и новинару са Косова и Метохије Лазару Вучковићу и траже да биста буде поново постављена.

Удружење новинара Србије (УНС) и Друштво новинара Косова и Метохије (ДНКиМ) захтевају од полиције да пронађу починиоце овог недела и спрече скрнављење српских гробаља на Косову и Метохији.Споменик Лазару Вучковићу, најпознатијем српском песнику са Косова и Метохије и новинару приштинског “Јединства”, у Горњем Селу, код Призрена уништен је на Божић, а песникова биста је однесена. Починиоци нису пронађени.“За УНС и ДНКиМ су нешватљиви нетрпељивост и уништавање обележја српске културе и новинарске професије на Косову и Метохији”, каже се у саопштењу.УНС и ДНКиМ подсећају да је крајем септембра прошле године уклоњена спомен плоча несталим новинарима Ђури Славују и Ранку Перенићу, која је постављена у близини Ораховца, где су киднаповани 1998. године.Претходно је октобра 2012. године, такође, однета спомен плоча, а починиоци ни до данас нису пронађени.

 

КАНЦЕЛАРИЈА ЗА КиМ ПОВОДОМ РУШЕЊА СПОМЕНИКА ПЕСНИКА ЛАЗАРА ВУЧКОВИЋА - ПОРУКА ЗАСТРАШИВАЊА

Канцеларија за Косово и Метохију је са забринутошћу примила вест о рушењу споменика српског песника Лазара Вучковића у Горњем Селу код Пизрена. Споменик је срушен 7. јануара на Божић, а само пре десетак дана, недалеко од овог места, у селу Драјчићима, почело је рушење српске школе, старе више од једног века, истиче се у саопштењу Канцеларије и наглашава "да је више него јасна порука Србима да се на њихов повратак у Средачку Жупу не гледа са одобравањем". Канцеларија за Косово и Метохију оштро осуђује рушење споменика Лазара Вучковића, једног од најпознатијих српских песника са простора Косова и Метохије и упозорава да је ово још један вид застрашивања српског становништва, како би одустао од повратка на своја огњишта. Како из искуства знамо да приштинске власти неће ништа учинити да се починиоци овог вандалског дела пронађу и казне, захтевамо од међународне заједнице да реагује и заштити Србе у Покрајини, њихову имовину и гробове и споменике њихових најмилијих, наводи се у сопштењу за јавност Кацеларије за КиМ.

ЈЕДИНСТВО
 

Издаје: Установа за новинско-издавачку делатност "Панорама"

Редакција "Јединства"
Приштина - Косовска Митровица
Ослобођење 1
тел: 028-497-333
тел/факс: 028-497-339

Представништво у Грачаници
тел: 038-64-282

Представништво у Београду, Крунска 44
тел: 011-3237-298

ФОТО галерија