Интернет издање - архива
Штампа

Филмови изазвали изузетну пажњу публике

Завршен шеснаести Фестивал домаћег филма у Лепосавићу
 
У пет дана трајања Фестивала, од 25-29 новембра приказано је пет најновијих остварења домаће киноматографије, који су били изузетно добро пропраћени.
Лепосавић, 30. Новембра- Сумирају се утисци са овогодишњег Фестивала домаћег филма у Лепосавићу, манифестације , која се шеснаесту годину за редом одржава овде на северу Косова и Метохије уз финансијску подршку Министарства културе Србије и представља изузетно важан културни догађај у овом делу покрајне. 
Створио је своју публику, генерације су стасале уз најновије домаће филмове, који су се одмах након премијере овде приказивали. Тако је било и ове године, у пет дана трајања Фестивала публика је видела филмове ''Јужни ветар'', Заспанка за војнике'',''Тихи кутак Христов'', ''Злогоње''и ''О бубицама и херојима''. Филм ''Јужни ветар'', који је отворио Фесетивал уједно је имао и најбољу посећеност у пуној Сали Центра за културу ''Сава Дечанаћ' у Лепосавићу, а гледаоци су имали прилику да погледају филм у правој биоскопској атмосфери, где се и доживљава парави угођај филма. Фестивал је и прилика да се у фоајеу, након пројекције , публика дружи са глумцима актерима филма и редитељима, који су овде поводом фестивала стигли.
Филм ''Тихи кутак Христов'', редитеља Радисава Јеврића из Црне Горе , био је посебн доживљај за публику, уз подсећање на глумачку величину какав је био покојни Небојша Глоговац. Уједно улога у овом филму била је једна од последњих коју је одиграо покојни Глоговац.
''Тихи кутак Христов'' је документарно –играни  филм, који је режирао Радисав Јеврић,  говори о светом Мартарију, првом епископу српске Православне цркве на тлу северне Америке. Родио се у малом  селу  поред Подгорице у Црној Гори, а већ са шеснаест година је посатао монах .Његова велика идеја и борба  била је за пансловенство и православно једнинство . У главној улози је Радивоје  Буквић, док остале улоге тумаче Небојша Глоговац, Слобода Мићаловић, Лазар Шћекић, Кристина Стевовић.  Филм је сниман на више локација у Црној Гори, Србији и  Либертфилу,  а приповедач у филму је високопреосвећени  владика Амфилохије Радовић. 
Редитељ Радисав Јеврић, каже да је мотив за стварање овог филма представљање православља. Мене, како каже, ван контекста српске православне цркве и православља, мало занимају друге теме. ''Желим да се бавим оним што ће бити на корист људима, а не да пројектујем себе и своју маленкост. Порука овог филма је сажета у једној реченици на крају филма, која каже,,растимо у висину Христа, ходајмо путем Христовим''. 
Посебно је значајно, како је истако и сам редитељ, што је ово био један од последњих филмова који је снимио Небојша Глоговац, који нас је на жалост прерано напустио.
-Било је велико задовољство радити са овом глумачком екипом, а неизбрисиви печат оставља то што је своју последњу улогу у филму остварио наш брат, Србин и велики православац Небојша Глоговац.
На Братислава Ђерковића овај филм оставио је посебан утисак. ''Тема која је обрађена показује да је потребна већа информисаност нашег народа о овој теми, о нашим јунацима и коренима од којих потичемо. Овај филм треба да погледају сва наша деца'', каже Ђерковић.
Иван Вучковић, из службе за информисање при Центру за културу ''Сава Дечанаћ' у Лепосавићу у име организатора, каже да смо имали веома успешан Фестивал из вечери у вече.'' Филмови су били прилагођени свим образовним и старосним структурама. Имали смо филмове са веома јаким порукама, што је веома битно, а и гостовања глумаца и редитеља. Овом приликом посебно захваљујем редитељу Радисаву Јеврићу , који је стигао из Никшића да се поклони публици у Лепосавићу. Наставићемо да радимо и идемо даље, наглашава Вучковић.
Да се мислило да се избором филмова задовоље све старосне категорије потврђује и филм ''Злогоње'', чија је пројекција намењена првенствено деци. Овогодишњи Фестивал домаћег филма у Лепосавићу затворио је филм ''О бубицама и херојима''. В.Вукојевић
 

ЈЕДИНСТВО
 

Издаје: Установа за новинско-издавачку делатност "Панорама"

Редакција "Јединства"
Приштина - Косовска Митровица
Ослобођење 1
тел: 028-497-333
тел/факс: 028-497-339

Представништво у Грачаници
тел: 038-64-282

Представништво у Београду, Крунска 44
тел: 011-3237-298

ФОТО галерија